Kan je kanker overwinnen?
Kanker overwinnen, gelukkig lukt het bij steeds meer mensen om ze weer gezond te krijgen (voorzover je die term kunt gebruiken) of om er een chronische ziekte van te maken. Toch blijft de vraag bij veel mensen “is kanker wel te overwinnen?” Het is nog steeds een van de grootste veroorzakers van de dood van de mens (ca. 30% van het totaal aantal sterfgevallen). Er moet aandacht voor blijven, er moet geld naar onderzoekers en instanties die mensen die de volgende stap wel hebben kunnen zetten, weer op de been helpen etc.
Slopende ziekte
Iedereen die het zelf heeft meegemaakt of in de directe omgeving, weet dat het een slopende ziekte is die vaak langzaam de betreffende mens letterlijk en figuurlijk uitholt. Niet zozeer de operatie alswel de therapie die gegeven wordt, tast ook zaken in het lichaam aan die we eigenlijk wel nog zouden moeten behouden. Gelukkig wordt therapie steeds gerichter op het gezwel ingezet en blijft omliggend weefsel meer gespaard. De ontwikkeling in deze gaat gestaag door.
Toch speelt de geest van de mens ook een belangrijke rol, want zolang iemand de spirit heeft en “vecht” (mogelijk een vervelend woord) werkt dit door in het lichaam. Spirit kan geen wonderen verrichten en artsen ook niet. Echter, de combinatie van therapie, geloof in de kracht van het lichaam en de weerstand die het moet bieden om de ziekte “de baas te worden”, kunnen je soms wel over een dood punt trekken. Zo’n overwinning kan de mens vervolgens wel weer sterken, de weerstand neemt toe etc. Helaas zal iemand die ooit kanker gehad heeft, altijd met kanker in het achterhoofd leven. Ook al is de kans niet groter dan willekeurig iemand anders en is het lange tijd geleden.
Wat is kanker eigenlijk?
De naam dankt de ziekte aan de het Latijns “cancer” wat eigenlijk “krab” wil zeggen. Dit vanwege de vorm en kleur van het dier. De gezwollen bloedvaten in de nabijheid van de grillige cellenwoekering, typeert het gezwel. Het doet denken aan de rode pootjes van dit dier.
Deze ziekte (er zijn inmiddels meer dan 100 soorten kanker) vindt een oorsprong in een onbeheerste groei van weefsels door celdeling die niet stopt. Normaal delen cellen (ieder lichaam heeft er miljarden) zich in het lichaam als er vernieuwing of herstel nodig is. De celdifferentiatie die plaatsvindt, staat onder invloed van een aantal zaken (in- en uitwendig). Als deze cellen door stimulatie of juist remming niet meer binnen het normale regime vallen (het natuurlijke afweermechanisme kan niet adequaat reageren), kan er een gezwel/tumor ontstaan. Er kunnen goed- en kwaadaardige tumoren ontstaan en de kwaadaardige zijn in staat te vernietigen wat ze op hun pad tegenkomen.
Van invloed kan zijn:
- Ultraviolette straling zoals UV-B
- Virussen zoals hepatitis B/C
- Chemicaliën zoals alcohol en tabak
- Vezels zoals asbest
Via bloedvaten en lymfeklieren kunnen uitzaaiingen op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen en daar verder gaan met het vernietigingsproces.
In Nederland komen borstkanker, darmkanker, longkanker, prostaatkanker en huidkanker het meeste voor.
Bron: Mufidpwt, Pixabay Diagnose en behandeling
Er zijn verschillende manieren voor om de tumoren te detecteren (scopie, punctie, röntgenfotografie/contrastvloeistof, biopsie en MRI-scans). Wat echter lastiger is, is het moment dat de mens naar de arts gaat, omdat hij/zij iets voelt wat er niet hoort, ergens pijn heeft etc. Het kan al langere tijd in het lichaam zitten, zonder dat je er iets van merkt. Helaas zijn er maar een paar preventieve controles (zoals baarmoederhalskanker en borstkanker) en dus is de eigen signalering nog steeds van belang.
Denk hierbij aan: aanhoudende heesheid, bloed opspugen, schilferige plekjes op de huid of afwijkende moedervlekken, problemen met slikken, vreemde verdikkingen onder de huid (bobbels), problemen met plassen of afwijkende ontlasting. Het hoeft geen kanker te zijn, maar controle kan je geruststellen en bovendien als het wel kanker is, geeft een tijdige signalering meer slagingskans als de operatie, chemotherapie of bestraling ingezet wordt.
Overigens kan een gezonde levensstijl wel bijdragen om de kans op een tumor te verkleinen, maar geeft uiteraard ook geen garantie.
Verder leven met kanker
Als je door de fase van behandeling heen bent en je bent kankervrij verklaard of het is onder controle te houden, dan blijft het bij iedereen nog steeds sluimeren. Op zich ook niet zo gek, want kanker geeft je een stempel voor het leven en je komt er nooit helemaal van weg. Al was het maar de impact die de behandeling heeft.
De mensen die het niet halen zijn niet softer of losers ten opzichten van degene die het wel gehaald hebben. Het is afhankelijk van de vorm van kanker, de artsen, je eigen gesteldheid/weerstand etc.
Wat het gevoel wel kan beïnvloeden is, behalve een gezonde levensstijl, een positieve mindset. Natuurlijk is dat niet eenvoudig als je weet wat er mogelijk boven je hoofd hangt, maar het leven bij de dag – wat in sommige culturen gemeengoed is – kan je helpen. De toekomstplannen en ergens naar toe leven, waar de mens goed in is, is mogelijk minder relevant. Maar misschien niet eens zo erg, want menig man of vrouw denkt aan het zometeen genieten, maar niet de weg er naar toe … en dat is het NU.
Als je niet weet wat je toekomst in petto heeft - zeker weten doet niemand dat - en je dus min of meer gedwongen wordt meer in het NU te leven en daar de momenten uit te halen, kan dit je als mens ook positief stemmen. Er is op dagbasis altijd wel ergens een moment wat een glimlach teweeg brengt.
Tot slot
Controle over het leven heeft niemand en we gunnen elkaar allemaal een goed en gezond leven, maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Doe wat je kunt doen en probeer iedere dag een geluksmoment te vatten … en dat geldt voor iedereen. Alleen zijn mensen met kanker, nu of in het verleden, zich meer bewust van de vergankelijkheid van het leven. Het is een wel erg pijnlijke verrijking.