Ziekte van Buerger: symptomen, diagnose en behandeling

Ziekte van Buerger: symptomen, diagnose en behandeling Op het moment dat slagaders chronisch ontstoken zijn spreken we van de ziekte van Buerger. Deze aandoening komt vooral bij rokers voor. De ontstekingen treden op in de benen en armen en leiden er toe dat de toevoer van bloed achteruit gaat. Er stroomt dan minder zuurstof naar het einden van de ledematen, de vingers en de voeten. In het ergste geval leidt de ziekte van Buerger tot het amputeren van één of meerdere ledematen.

Symptomen

  • Pijnlijke tenen en vingers
  • Vingers en tenen worden rood/blauw
  • Pijn in handen en voeten, deze pijn verergert
  • Pijn tijdens lopen in voeten en kuiten

In een later stadium nemen de klachten verder toe. Op de aangetaste huid ontstaan streepvormige verkleuringen. Daaronder is een voelbare pijn zichtbaar. Door het gebrek aan zuurstof kleuren de toppen van de vingers en tenen zwart. Op dat moment is er sprake van necrose, het afsterven van weefsel door een tekort aan zuurstof. Ook kunnen er pijnlijke zweren ontstaan.

Diagnose

De klachten van de ziekte van Buerger komen grotendeelse overeen met de verschijnselen die optreden bij een verkalking van de slagaders. Onderzoeken moeten uitwijzen of er sprake is van de ziekte van Buerger of van slagaderverkalking. Er worden verschillende onderzoeken gedaan om tot een diagnose te komen.

Angiografie

Via een angiografie kunnen afwijkingen in de bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze methode brengt vernauwingen, verwijdingen en abnormale verbindingen tussen de bloedvaten in beeld. In de bloedvaten wordt een katheter (slangetje) ingebracht via een slagader in de pols of in de lies. Via een holle naald gaat de katheter in het bloedvat. Via het slangetje wordt contrastvloeistof ingespoten. Op röntgenbeelden kunnen de slagaders daarna in kaart worden gebracht.

Biopt

Naast het in beeld brengen van de bloedvaten zal een arts ook een biopt afnemen uit een ontstoken slagader. Het weggehaalde weefsel wordt onder de microscoop verder onderzocht. Vaak maakt de arts gebruik van een Dopplerapparaat waarmee via een echo de slagader in beeld wordt gebracht. De ingreep gebeurt poliklinisch.

Behandeling

Stoppen met roken

Patiënten met de ziekte van Buerger dienen te stoppen met roken. Daardoor verdwijnen de ontstekingen in de slagaderen vanzelf. Wie toch doorrookt loopt het risico op verdere uitbreiding van de ontstekingen, waardoor ook andere slagaders ontstoken raken. Hierdoor gaat er nog minder zuurstof naar het uiteinden van de ledematen, waardoor vingers en tenen zwart worden. Als er necrose optreedt zullen er in het ergste gevallen vingers en tenen moeten worden geamputeerd. In zeldzame gevallen moet een hele hand of een hele voet worden verwijderd. Indien een patiënt die lijdt aan de ziekte van Buerger opnieuw begint met roken, raken slagaderen vanzelf opnieuw ontstoken.

Medicatie

Er bestaan verschillende soorten medicatie om de ziekte van Buerger te bestrijden. De dokter schrijft in de meeste gevallen ontstekingsremmende medicijnen vooral, zoals aspirine, indomethacine en ibuprofen. Om het stollen van bloed tegen te gaan volgt een recept voor marcoumar. Het middel adalat voorkomt dat vaten verder gaan verwijden. In sommige gevallen grijpt de arts naar het medicijn iloprost. Dit is een vaatverwijdend middel dat alleen via het infuus wordt toegediend in het ziekenhuis. Iloprost zorgt ervoor dat het bloed minder stroperig wordt en dat de doorstroming van bloed wordt verbeterd.

Operatie

In zeldzame gevallen worden patiënten met de ziekte van Buerger geopereerd. Zij kregen dan een bypass aangelegd of een sympathectomie. In dat laatste gevallen snijdt de chirurg de zenuwstreng met een vaatverwijdende uitwerking door. Bij een bypassoperatie wordt een ader uit het lichaam gehaald. Van deze ader maakt de chirurg een omleiding om de vernauwing heen.

Oorzaak

De ziekte van Buerger is een zeldzame aandoening. Het is duidelijk dat in veruit de meeste gevallen roken de oorzaak is. Daarnaast is de ziekte van Buerger waarschijnlijk erfelijk. Patiënten zijn mogelijk gevoelig voor een auto-immuunrespons die de ziekte oproept. Hierbij maakt het lichaam antilichamen aan die de slagaders in het eigen lijf aanvallen. De ziekte van Buerger treedt vooral op bij mannen en treft in de meeste gevallen personen in de leeftijd van twintig tot veertig jaar oud.
© 2014 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenZiekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenDe ziekte van Buerger is vorm van vasculitis, een ontsteking van de kleine en middelgrote bloedvaten. Door de ziekte zij…
Eén slagader navelstreng: SUAEén slagader navelstreng: SUAEén slagader in de navelstreng komt voor bij ongeveer één op de honderd zwangerschappen. Dit wordt ook wel SUA genoemd.…
De invloed van roken op de gezondheid van de huidDe invloed van roken op de gezondheid van de huidRoken brengt tal van negatieve effecten voor de gezondheid met zich mee. De hersenen, het hart, de longen, de ogen en de…
Het effect van roken op de gezondheidHet effect van roken op de gezondheidRokers lopen heel wat risico´s, naast alle klachten leven rokers ook korter. Maar omdat roken een gevoel van welbehagen…

Atelectase van de longAtelectase van de longAtelectase is het samenvallen van een orgaan. Bij de long noemen we dit dan ook longatelectase. Tijdens de zwangerschap…
Maagverlamming: wanneer de maag niet meer werktMaagverlamming: wanneer de maag niet meer werktDe maagwand bevat spieren die zorgen dat de maag samentrekt wanneer er voedsel in komt. Hierdoor wordt het voedsel fijng…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ttxt/ThromboAngiitisObliterans.htm
  • http://www.hartenvaatgroep.nl/uploads/media/Factsheet_ziekte_van_Buerger.pdf
  • https://www.hartstichting.nl/medisch-onderzoek/angiografie
  • http://www.dz.nl/onderzoeken/Weghalen_stukje_weefsel_uit-de-slagader_temporalis_biopsie/Paginas/default.aspx
  • https://www.hartstichting.nl/behandelingen/bypass-of-omleidingsoperatie
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.