Ga voorbereid naar arts voor juiste diagnose en snel herstel

Ga voorbereid naar arts voor juiste diagnose en snel herstel Een bezoek aan de huisarts, of aan de specialist in het ziekenhuis, is vaak een spannende gebeurtenis. Omdat we een aandoening hebben, waarover we bezorgd zijn en waarvan we hopen dat die afdoende en voorgoed te genezen is. Maar zon afspraak op het spreekuur geeft tevens stress omdat we willen voorkomen dat we, in die weinige minuten die ons tijdens het consult ter beschikking staan, geen vragen vergeten te stellen en tevens alles onthouden van wat de arts ons aan adviezen geeft. Tips om het optimale uit het artsenbezoek te halen.

Artsenbezoek

Het is heel herkenbaar dat we nerveus en gespannen zijn als we vanwege een vervelende klacht onze huisarts moeten raadplegen of naar het ziekenhuis gaan voor een consult bij de specialist. Vooral omdat we uit ervaring weten dat we soms belangrijke dingen vergeten te vragen. En aangezien ons eigen lichaam of dat van onze naasten, zon beetje het belangrijkste is dat we bezitten, dienen we daarom zon belangrijk gesprek met de arts terdege voor te bereiden. Want dat verhoogt de kans op een juiste diagnose en snellere genezing.

De voorbereiding

Ga voor uzelf van te voren na wat u uit het gesprek met de arts of wilt halen, en bedenk dat er geen domme vragen bestaan.
  • Waarover wilt u opheldering hebben gekregen als u weer buiten staat.
  • Waar wilt u allemaal antwoord op hebben en welke vragen dient u daarom te stellen.
  • Noteer dergelijke zaken vooraf op een spiekbriefje, zodat u op dat spreekuur niets vergeet.
  • En verzuim ook geen belangrijke zaken te melden, zoals uw klachten, de diverse symptomen, pijn etc, waarover u zich wellicht ongerust maakt.

Neem iemand mee naar het spreekuur

Natuurlijk zijn er legio gevallen waarbij u het bezoek alleen aflegt. Maar als er spannende gecompliceerde dingen zijn te bespreken is het verstandig wel iemand mee te nemen, omdat twee altijd meer horen dan een. Bovendien kunt u zelf even adempauze nemen en nadenken, als bijvoorbeeld uw metgezel even met de arts in gesprek is. Een bekende die meegaat geeft tevens rust en zekerheid. Een ander voordeel is dat u na afloop nog even met die ander kunt overleggen.

Hoe registreren we het gesprek

Als u zich daar rustiger en prettiger bij voelt kunt u ook het gesprek opnemen, uiteraard als u dat eerst met de arts overlegt. Vrijwel iedere mobiel is met een dictafoon uitgevoerd. Zo'n geluidsopname is niet alleen handig om thuis nog eens rustig alles na te gaan, maar het voorkomt ook dat u tijdens het consult notities hoeft te maken.

Maar als u het gesprek niet opneemt is het wel handig om balpen en papier gereed te hebben opdat u belangrijke aanwijzingen en adviezen kunt noteren. Bijvoorbeeld over de diagnose de mogelijke behandelingen, en het doel daarvan. Het vervolgtraject de eventuele alternatieven.

Neem de tijd

Als het gaat om een behandelplan of een vervolgtraject hoeft u beslist niet direct te beslissen. Bijvoorbeeld als u de moeilijke keuze hebt tussen gelijk een operatie, of de kwestie eerst een tijd op zn beloop te laten. Elke arts zal begrijpen dat iemand daar rustig over moet nadenken, om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Wellicht dat relevante sites op internet ook steun kunnen geven bij het nemen van uw uiteindelijke beslissing daarover.

Vervolgafspraak

Zelfs bij een goede voorbereiding kan het voorkomen dat u achteraf toch nog aanvullende vragen heeft. Maak dan een vervolgafspraak, eventueel in de vorm van een telefonisch consult. Maar vooral bij een telefonisch consult is het belangrijk dat u goed weet wat u in die relatief korte tijd wijzer wilt worden. Laat zo mogelijk een bekende meeluisteren, en laat de arts dat weten, zodat die begrijpt waarom u wellicht even met een ander overlegt tijdens het gesprek.

De Ziektekostenverzekeraar

Bij menige ziektekostenverzekeraar zoals Univé of ONVZ zijn er deskundigen (zorgconsulenten) die u antwoord kunnen geven op vragen die niet uitsluitend bij een arts thuis horen, zoals wachttijden, begeleidingstrajecten, nazorg, een second opinion etc.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Second opinion aanvragenSecond opinion aanvragenHet is mogelijk om bij een dokter een second opinion aan te vragen. Dit kunt u doen wanneer u niet zeker bent van de dia…
Goed voorbereid naar het huisarts-spreekuurWe leven in een haastige, snelle tijd. Als we ons niet goed voelen en naar de dokter moeten, is er niet veel gelegenheid…
Erasmus MC: inloopspreekuur voor SOA'sErasmus MC: inloopspreekuur voor SOA'sSOA's, ofwel seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is een lastig onderwerp, zo niet een taboe. Als je je wilt laten o…
Receptenlijn van de huisarts, hoe werkt dat?Receptenlijn van de huisarts, hoe werkt dat?Steeds meer huisartsen maken gebruik van een receptenlijn waardoor u telefonisch herhaalrecepten kunt bestellen. De mees…

Injectie in het oog: Voorbereiding en behandelingInjectie in het oog: Voorbereiding en behandelingSommige patiënten die lijden aan macula- of retinale oogaandoeningen, krijgen op de poli-afdeling van het (oog)ziekenhui…
Bronnen en referenties
  • Lijf & leden, herfst 2014
  • Vriendin nr. 48, 2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.