Alzheimer en erfelijkheid

De ziekte van Alzheimer kan in de familie zitten. Maar dit komt heel zelden voor en verklaart slechts gedeeltelijk waarom iemand de ziekte krijgt. In de meeste gevallen lijkt Alzheimer mensen ‘onverwacht’ te treffen. Er is meer onderzoek nodig om te verklaren waarom.

Genen en vroege Alzheimer

Sommige mensen krijgen Alzheimer op een leeftijd van 35 tot 65 jaar. Dit noemen we vroege Alzheimer. Ongeveer de helft van de mensen met deze zeldzame ziekte heeft de aandoening via een defect (beschadigd) gen van zijn of haar ouders overgeërfd.

Genen zijn voor te stellen als minuscule pakketjes informatie die alles aan ons bepalen, van onze oog- of haarkleur tot de manier waarop onze lichamen groeien en zich ontwikkelen, waaronder onze kans om bepaalde medische stoornissen te ontwikkelen. Genen zijn gerangschikt op 23 paar chromosomen (draadachtige structuren die in elke lichaamscel zitten). Er zijn miljoenen verschillende manieren waarop de genen op de 46 chromosomen gerangschikt kunnen worden. Dit maakt het moeilijk om te bepalen welke genen defect zouden kunnen zijn.

Een aanwijzing werd gevonden door wetenschappers die zagen dat bijna alle mensen die met het syndroom van Down worden geboren, de kluwens en plaques in de hersenen ontwikkelen die met de ziekte van Alzheimer samengaan, Als gevolg van een genetische fout hebben mensen met het syndroom van Down een derde exemplaar van chromosoom 21. Deskundigen hebben dit chromosoom bestudeerd en een defect gen gevonden dat de ophoping van een abnormaal eiwit, bèta-amyloïde, in de hersenen veroorzaakt. Hierdoor kunnen de hersencellen niet normaal werken. Slechts een klein aantal mensen met de erfelijke vorm van vroege Alzheimer heeft dit defecte gen.

Andere defecte genen zijn gevonden op chromosomen 1 en 14. Als iemand met een van deze defecte genen kinderen krijgt, zal de helft van hen in hun volwassen leven de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Voor andere mensen is de kans op het krijgen van vroege Alzheimer slechts 1 op 1000.

Late Alzheimer

Niemand weet zeker wat late Alzheimer veroorzaakt. Zodra iemand ouder is dan 65 jaar neemt de kans op het krijgen van Alzheimer toe tot ongeveer 1 op 30.
Sommige wetenschappers denken dat genen een rol spelen in de ontwikkeling van deze aandoening. Het lijkt echter niet aannemelijk dat genen de enige oorzaak zijn van late Alzheimer.
Waarschijnlijk vergroten genen alleen de kans dat iemand de ziekte krijgt. Er moet iets in de omgeving zijn, zoals een giftige stof in het voedsel, dat de ziekte tot uiting laat komen.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Taurine kan een hulpmiddel zijn tegen AlzheimerTaurine kan een hulpmiddel zijn tegen AlzheimerEr zijn verschillende ziekten, onder de verzamelnaam ‘dementie’ bekend waarbij de informatieverwerking in de hersenen is…
De ziekte van AlzheimerDe ziekte van AlzheimerAlzheimer is een ziekte waarbij mensen in een zeer snelle tijd dementeren. Deze ziekte komt het meest voor bij mensen bo…

Theatrale persoonlijkheidsstoornisMensen met deze stoornis zijn enthousiast, extravert en flirterig, maar slagen er niettemin in anderen van zich te vervr…
Alzheimer: verschil met andere vormen van dementieHet is belangrijk voor artsen om het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te kunnen zie…
Bronnen en referenties
  • Eindverhandeling: Aspecten over de ziekte van Alzheimer door Guy Stijven( K.U. Leuven)
Reactie

J. Meijer, 23-11-2008
L.s. Mijn vader heeft vanaf 1998 Alzheimer, hij is inmideels opgenomen in een verpleeghuis afdeling pg. In hoeverre bestaat de kans dat ik of mijn kinderen ook deze zieket krijg. Wat kan ik hierin ondernemen? Reactie infoteur, 17-12-2008
Men kent de exacte oorzaken niet, ook al ziet men wel in bepaalde families dat er soms een erfelijke component lijkt te zijn. Inzake het risico voor je kinderen kun je hiervoor preventief echter niets doen of laten.

Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.