De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer Alzheimer is een ziekte waarbij mensen in een zeer snelle tijd dementeren. Deze ziekte komt het meest voor bij mensen boven de 65 jaar.

Ziekte Alzheimer


Alzheimer

Alzheimer is een hersenziekte. Ongeveer 130.000 mensen in Nederland lijden aan deze ziekte, wereldwijd is dit ongeveer 20.000.000 mensen. Het is bij iedere patiënt verschillend hoe snel de ziekte zich ontwikkelt en dus hoe meer zorgverlening de patiënt nodig heeft. Zo een 60-70% van alle dementerende mensen hebben Alzheimer. Het verschilt per persoon hoe snel hij/zij achteruit gaat. Het kan ook zijn dat het op zeer jonge leeftijd (tussen de 40 en de 60 jaar) ontstaat, dit zijn ongeveer 10.000 mensen. De ziekte komt 4 keer meer voor bij vrouwen als bij mannen. De ziekte kan alleen worden vastgesteld als de patiënt is overleden, door een autopsie te nemen en de ziekte voor 100% vast te stellen.

Symptomen

  • Denk- en geheugenverlies
  • Persoonlijkheidsveranderingen
  • Spraakverlies
  • Gedesoriënteerd

De fases van de ziekte

  • Fase 1: De patiënt krijgt steeds meer geheugenverlies: Vergeet veel en persoonlijkheid verandert.
  • Fase 2: In het dagelijks leven vergeet de patiënt steeds meer, maar de dingen die vroeger zijn gebeurt blijven nog wel helder voor ogen. Vaak kennen ze familieleden ook niet goed meer en kan dit voor de familie erg pijnlijk zijn.
  • Fase 3: De patiënt is volledig afhankelijk van anderen. Hij/zij heeft zo'n 24 uur verzorging nodig.

Geneesmiddelen

Helaas is deze ziekte nog niet te genezen maar er zijn wel medicijnen die de achteruitgang van de patiënt vertragen. Een aantal medicijnen die in Nederland zijn toegelaten zijn: Rivastigmine (Exelon), Donepezil (Aricept) en Memantine (Ebixa). Een nadeel is wel dat er bijwerkingen bestaan voor deze medicijnen zoals misselijkheid, diarree en vermoeidheid.

Erfelijkheid

Als er in de familie Alzheimer voorkomt is er een risico dat jij het ook kan krijgen. Het hoeft overigens niet altijd zo te zijn. Ze al wel een hele tijd aan het zoeken of het werkelijk zo is dat erfelijkheid een rol speelt bij de ziekte. Ze zijn er nog niet helemaal over uit maar de symptomen wijzen er wel op. Je heb veel kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen als je vaak een hoge bloeddruk of aderverkalking hebt.

Test

Wil je graag online testen wanneer er bij jou sprake kan zijn van de ziekte Alzheimer? Klik dan op deze link.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AlzheimerAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, 4 % van de 70 jarige mensen heeft deze aandoening. De aandoening ko…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Ziekte van AlzheimerZiekte van AlzheimerGewone dementie komt voor vanaf een leeftijd van zestig jaar. Alzheimer ontwikkelt zich meestal tussen de 40 en 60 jaar.…
Ziekte van de hersenen: encefalopathieZiekte van de hersenen: encefalopathieHersenziekte: creutzfeldt, alzheimer, BSE, parkinson, kuru, gerstmann. Er zijn verschillende hersenziekten met allemaal…

Van ouder tot kind (erfelijke ziektes)Van ouder tot kind (erfelijke ziektes)Sommige kwalen of aandoeningen zijn erfelijk. Het kan dus goed zijn het hier eens met je moeder - of een ander familieli…
Tinnitus (oorsuizen of suizende oren): symptomen en oorzakenTinnitus (oorsuizen of suizende oren): symptomen en oorzakenHoe tinnitus of oorsuizen (suizende oren) genezen en behandelen? Tinnitus is het horen van geluid, in een oor of beide o…
Bronnen en referenties
  • http://www.novartis.nl/aandoeningen/alzheimer.shtml
  • http://www.gezondheid.nl/medische-dossiers-infotxt.php?ditId=665&medischdossierID=154
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/18711
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.