Latuda: medicijn bij schizofrenie en bipolaire depressie

Latuda: medicijn bij schizofrenie en bipolaire depressie Latuda is een medicijn dat wordt verstrekt bij schizofrenie en bij bipolaire depressie. Dit middel wordt in diverse landen verstrekt onder de naam lurasidone. Men heeft vastgesteld dat het middel weliswaar ook bijwerkingen heeft maar deze zouden minder sterk zijn dan bij andere antipsychotica. Door het Nederlands Zorginstuut werd een rapport uitgebracht aan het ministerie waarbij diverse middelen uit het verzekeringspakket werden vergeleken. Latuda is erkend als vergelijkbaar medicijn.

Takeda Pharming brengt Latuda op de markt

De Firma Takeda Pharming is in Nederland al vijftig jaar werkzaam in de geneesmiddelenbranche. Zij hebben na langdurige wetenschappelijk onderzoek het medicijn op de markt gebracht. Takeda Pharming is in Japanse handen en was eerder bekend onder de namen Nycomed, Altana, Pharma en Bijk. Er werken bij dit concern in de Nederlandse vestiging ongeveer 100 medewerkers. Het bedrijf levert medicijnen voor o.a. oncologische aandoeningen, botontkalking, astma en COPD en ook diabetes en de psychiatrie. Men wil iedere jaar één nieuw product op de markt brengen. In 2015 is men gestart met het middel latuda. Het is voor het eerst dat dit bedrijf zich begeeft op het terrein van de psychiatrie.

Amerika

In Amerika wordt latuda geproduceerd door het concern Sunovion. In vijf diverse centra is het medicijn in 2015 gedurende zes weken getest op proefpersonen. Het waren dubbelblind onderzoeken allen met patiënten die de diagnose schizofrenie hadden.

Het medicijn Latuda

Latuda is medicijn wat valt in de categorie atypische antipsychotica. Het medicijn bevat lurasidonhydrochloride. Dit middel is geschikt voor patiënten vanaf 18 jaar die lijden aan schizofrenie of een bipolaire depressie. Het medicijn remt wanen en hallucinaties die vaak voorkomen bij mensen met schizofrenie. Voorzichtigheid is geboden bij ouderen met dementie omdat het middel in deze categorie nog niet is getest. Over het algemeen start men met een dosering van 37 milligram. per dag. Dit kan oplopen tot 148 milligram. Maar dit is dan ook het maximum. Deze geneesmiddelen mogen alleen verstrekt worden door de behandelend arts. Het kan enkele dagen tot zelfs enige weken duren voor men het effect van de medicatie merkt.

Een bipolaire depressie

Mensen die te maken krijgen met een bipolaire depressie zijn vaak afwisselend manisch of depressief. Hierbij hebben patiënten teveel of te weinig serotonine in de hersenen. Dopamine en serotonine zijn twee belangrijke neurotransmitters. Het middel Latuda kan worden voorgeschreven om de hoeveelheid neurotransmitters te reguleren. Omgaan met mensen die een bipolaire depressie hebben vergt erg veel energie van de omgeving en het duurt vaak lang voor de juiste medicatie gevonden wordt.

Het zorginstituut en het middel Latuda

Door de minister van Volksgezondheid werd bij het Zorginstituut een verzoek ingediend op 14 mei 2014. Hierbij was de vraag of het middel onderling vervangbaar is met andere middelen uit het verzekerde pakket. Het doel van dit medicijn is om symptoomverbetering te krijgen bij schizofrenie. Het is een atypisch antipsychoticum. Het zorginstituut vergeleek het middel met diverse middelen zoals olanzapine, paliperidon, risperidon en men is tot de conclusie gekomen dat dit middel vergelijkbaar is. Voor sommige mensen kan dit een uitkomst zijn omdat bij dit medicijn de kans op bijverschijnselen wat minder groot wordt geacht.

Inname op hetzelfde tijdstip

Latuda dient men dagelijks op hetzelfde tijdstip in te nemen bij de maaltijd. Samen met het voedsel geeft het de beste werking. Om de bittere smaak te vermijden is het raadzaam om het tablet in zijn geheel in te slikken met wat water. Dit medicijn werkt enige uren tot ongeveer één dag.

Bijwerkingen

Zoals ieder medicijn kan ook latuda bijwerkingen geven. Aandachtspunten hierbij zijn:
  • Oppassen bij patiënten met de ziekte van Parkinson
  • Gewichtstoename, slaperigheid en/of misselijkheid
  • Soms kan men gaan overgeven of heeft men last van duizeligheid
  • Grapefruitsap mag niet worden geconsumeerd bij dit medicijn
  • Geen alcohol gebruiken als men latuda slikt
  • Mogelijkheid dat dit middel invloed heeft op andere medicijnen
  • Voorzichtig zijn bij het auto rijden. Het autorijden en gebruik van dit medicijn wordt afgeraden
  • Ouderen hebben soms een verminderde nierfunctie en in die gevallen dient de medicatie te worden aangepast
  • Soms is er sprake van acathisie (extreme bewegelijkheid)

Schizofrenie

Bij schizofrenie is het vaak lastig om precies het juiste medicijn te vinden waar de patiënt baat bij heeft. Omdat het medicijn pas in 2015 op de markt is gebracht kan men zeggen dat het anno 2018 uitermate belangrijk is om bijwerkingen te melden aan de arts die het middel heeft voorgeschreven. Deze kan zo nodig zorg dragen voor een melding aan het bijwerkingencentrum Lareb.
© 2015 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bipolaire stoornis oftewel manische depressieEen bipolaire stoornis wordt ook wel een manische depressie genoemd. Deze stoornis kan zowel bij mannen als vrouwen voor…
Antipsychotica: soorten en werkingAntipsychotica: soorten en werkingAntipsychotica zijn medicijnen die psychotische verschijnselen kunnen onderdrukken. Bij een psychose wordt onderscheid g…
Diabetes mellitus door antipsychotica: het mechanismeDiabetes mellitus door antipsychotica: het mechanismeIeder medicijn heeft zo zijn eigen bijwerkingen, zoals op de bijsluiter altijd netjes benoemd staat. Voordat je begint m…

Eetstoornis anorexia: wat doet het met je lijf?Eetstoornis anorexia: wat doet het met je lijf?Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld heeft over het eigen lichaam. Het is een psychisc…
Het huidlymfoom, een vorm van kankerHet huidlymfoom, een vorm van kankerEen huidlymfoom is een apart type non-Hodgkin lymfoom. Het is eigenlijk een non-Hodgkinlymfoom dat wordt aangetroffen in…
Bronnen en referenties
  • http://www.ema.europa.eu/docs/nl_NL/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/002713/WC500164683.pdf
  • http://www.takeda.nl/~/media/Countries/nl/Files/SPC_Latuda_januari_2015.pdf
  • http://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/content/documents/zinl-www/documenten/publicaties/geneesmiddelbeoordelingen/2014/1407-lurasidon-latuda/1407-lurasidon-latuda
  • http://www.sunovion.com/products/index.html
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.