Bipolaire stoornis oftewel manische depressie

Een bipolaire stoornis wordt ook wel een manische depressie genoemd. Deze stoornis kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Vaak wordt pas na gemiddeld zes jaar ontdekt dat iemand een bipolaire stoornis heeft. Dit komt omdat de klachten ook mild kunnen zijn en tijdens een manie ziet diegene al helemaal niet in dat er iets aan de hand is.

Bij wie komt het voor?

Een bipolaire stoornis is erfelijk, maar dat wil niet zeggen dat het altijd tot uiting komt. Als één ouder een bipolaire stoornis heeft is er zo'n 15% kans dat het kind er ook last van zal krijgen. Het kan zijn dat het pas rond de puberteit begint op te vallen, de kwetsbare periode. Toch zijn er ook erg jonge kinderen waarbij het al tot uiting komt. Dit is bijvoorbeeld te merken aan weinig eetlust, nachtmerries en stemmingswisselingen. In de eerste jaren dat men een bipolaire stoornis heeft is het vaak het hevigst. Ongeveer 10 á 15% van de mensen die in deze periode niet tot nauwelijks behandeld worden maken een einde aan het leven.

Symptomen

Bij een bipolaire stoornis worden er twee tegenpolen steeds afgewisseld, vandaar ook de naam bipolaire. Er zijn periodes waarin men volkomen normaal functioneert en er geen symptomen zijn, echter wisselen depressiviteit en manisch elkaar af. Bij een depressiviteit neemt de interesse in alles om hen heen sterk af en er zijn vaak zelfmoordgedachtes. Deze depressieve periode duurt meestal ongeveer 2 tot 4 weken. Bij een manie heeft men vaak grootheidsideeën. Men is dan overtuigd van wat hij/zij vertelt en praat het liefst veel en snel. Tijdens deze episode kan men dan ook heel impulsief zijn en spontaan in een bedrijf investeren, een reis boeken enzovoorts. Deze impulsieve acties kunnen later dan weer over gaan in spijt en een depressie. Diegene komt er dan weer achter dat hij/zij het geld misschien helemaal niet kon missen of wilde eigenlijk geen ander kleur haar.

De behandeling

Begin nooit zelf aan medicatie maar overleg eerst met uw huisarts. Hij zal u waarschijnlijk doorsturen naar de psychiater. Er wordt gekeken waar de stoornis mogelijk vandaan komt en u leert onder andere episodes aan zien komen zodat u er beter mee om kunt leren gaan.

Medicatie

Een bipolaire stoornis zal men altijd houden, wel is het dankzij psychische hulp en medicatie mogelijk om de episodes een beetje te controleren. Zo worden er vaak stemmingsstabilisatoren voorgeschreven als lithium, carbamazepine en valproaat. Deze zorgen dat de pieken en dalen worden afgevlakt waardoor de ernst van de episodes kan verminderen. Vaak volgen er meerdere medicijnen zoals antidepressiva en antipsychotica. Al deze medicijnen hebben zo hun bijwerkingen. Vaak willen mensen met een bipolaire stoornis, mede dankzij de eventuele bijwerkingen, na een tijd dan ook stoppen. Dit pakt vaak helaas niet goed uit. Velen zullen weer terugvallen in hun oude patroon, ook als ze stoppen met medicatie omdat ze dachten van de stoornis af te zijn.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bipolaire stoornis (manisch depressief)Bipolaire stoornis (manisch depressief)Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij je veel stemmingswisselingen hebt. Een ander woord hiervoor is manisch de…
Cyclothyme stoornis: een milde vorm van bipolaire stoornisCyclothyme stoornis: een milde vorm van bipolaire stoornisIemand die bipolair is, heeft periodes van manische stemmingen afgewisseld met periodes van depressieve stemmingen. De s…
Fonds Psychische Gezondheid: herken de bipolaire stoornisFonds Psychische Gezondheid: herken de bipolaire stoornisWat de symptomen van een zogenaamde bipolaire stoornis ongeveer inhouden, is redelijk bekend. Dit geldt ook voor behande…
Manische depressieManisch depressieve stoornis is een stemmingsstoornis. Tegenwoordig is de naam manisch depressief vervangen door bipolai…

Wat is lactose-intolerantie en wat doen we eraan?Wat is lactose-intolerantie en wat doen we eraan?Vier op tien landgenoten hebben problemen met het verteren van lactose. Velen voelen zich na het drinken van melk of het…
Ontsteking in het gehemelteOntsteking in het gehemelteEen ontsteking aan het gehemelte kan zeer pijnlijk zijn. Hoe ontstaat deze ontsteking, hoe lang duurt de genezing en wat…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.