Multiple sclerose: ziekteverloop

Wanneer iemand MS heeft, ontstaan er laesies (beschadigingen) in bepaalde delen van de hersenen en het ruggenmerg. Deze laesies worden voorafgegaan door een ontsteking en een toename van witte bloedcellen rondom bepaalde zenuwcellen. De beschermende myeline, die zenuwvezels als een isolatielaag beschermt, gaat hierdoor verloren. Wanneer de myeline beschadigd of verdwenen is, worden de elektrische impulsen die via de zenuwen omlaag of omhoog bewegen vertraagd of tegengehouden. Later, wanneer de ziekte voortschrijdt, kunnen de zenuwcellen zelf sterven. Dit is de reden waarom relapsing/remitting MS vaak overgaat in secundaire progressieve MS.

Boodschappen vertraagd of tegengehouden

Wanneer zenuwcellen beschadigd of verdwenen zijn, kunnen boodschappen vanuit de huid, ogen of gewrichten de hersenen niet meer bereiken. Andere boodschappen die van de hersenen naar spiergroepen gaan, worden ook vertraagd of tegengehouden.

Deze verstoring van de manier waarop zenuwen boodschappen overbrengen, is verantwoordelijk voor de symptomen van MS. Wanneer de schade in de hersenen of het ruggenmerg wordt aangericht, zijn er nie altijd symptomen. Soms ontstaan er nieuwe routes om de schade heen, via andere zenuwcellen. Een paar kleine laesies in belangrijke delen van de hersenen kunnen echter ernstige invaliditeit veroorzaken.

Het mysterie van wat MS op gang brengt

De precieze oorzaak van MS blijft een mysterie. Eén theorie zegt dat MS een vertraagd effect is van een virus dat in de jeugd is opgelopen, maar pas jaren later schade aanricht. Een andere mogelijkheid is dat de ziekte op gang wordt gebracht door een infectie die heel anders is dan een infectie met gewone virussen of bacteriën. Van zulke infecties is aangetoond dat ze andere ziektes van het centrale zenuwstelsel, zoals de ziekte van Creutzfeld-Jakob, veroorzaken.

Onderzoekers zeggen dat ze specifieke virussen hebben gevonden toen ze weefsel van enkele MS-patiënten onder de microscoop bestudeerden. Een van de verdachte virussen is het humaan herpesvirus 6 (HHV-6). Het Epstein-Barr-virus (EBV) speelt misschien ook een rol in het veroorzaken van MS. Dit virus is beter bekend als veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer - een veel voorkomende keelinfectie bij jonge mensen, die gezwollen en pijnlijke klieren, een zere keel, algehele slapte en vermoeidheid veroorzaakt. Op dit moment is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat een specifiek virus een rol speelt in MS, en mensen met MS zijn misschien besmet met een combinatie van virussen.

De afweer van het lichaam hapert

MS-patiënten hebben misschien een genetisch defect in hun immuunsysteem, maar wetenschappers weten nog niet precies welke invloed dit heeft. Als iemands immuunsysteem niet goed functioneert, blijft een virus misschien langer in het lichaam dan normaal, of raakt weefsel beschadigd wanneer het lichaam een virus probeert kwijt te raken. Dit noemen we een auto-immuunreactie. Het lijkt waarschijnlijk dat een auto-immuunreactie een rol speelt in de ontwikkeling van MS, net als bij enkele andere ziektes, zoals diabetes.

Als reactie op een infectie produceert het immuunsysteem meer witte bloedcellen om de ziektekiemen te bestrijden. Maar als iemands immuunsysteem niet goed werkt, kunnen de witte bloedcellen ook gezond weefsel aanvallen. In het geval van MS wordt de myeline die zenuwvezels omgeeft, beschadigd. We weten dat er vaak relapsen zijn na een virusinfectie zoals een verkoudheid of griep. Dit kan betekenen dat MS erger wordt gemaakt door alle infecties die het immuunsysteem van het lichaam stimuleren, en dus de productie van de verwoestende witte bloedcellen bevorderen.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Multiple sclerose en curcumaSommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald…
MS, Multiple ScleroseMS, Multiple ScleroseDe afkorting MS staat voor Multiple Sclerose. Het is een auto-immuunziekte, waardoor het centrale zenuwstelsel wordt aan…

Multiple sclerose: de ziekte beheersenWanneer bij iemand de diagnose MS gesteld is, zal hij of zij van vele verschillende deskundigen hulp krijgen. Artsen en…
Symptomen van multiple scleroseOns ruggenmerg bevat miljoenen zenuwen, die boodschappen overbrengen van de hersenen naar de verschillende delen van het…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.