Symptomen van multiple sclerose

Ons ruggenmerg bevat miljoenen zenuwen, die boodschappen overbrengen van de hersenen naar de verschillende delen van het lichaam en weer terug. Elke zenuwvezel wordt beschermd door een myelineschede. Wanneer iemand MS heeft, raakt de myeline beschadigd, waardoor de boodschappen van en naar de hersenen tegengehouden worden. Afhankelijk van waar in het lichaam de zenuwen beschadigd zijn, ontstaan er verschillende symptomen. Iemand met MS kan drie of vier van de volgende symptomen hebben, maar heeft ze zelden allemaal tegelijk:
 • wazig of dubbel zien
 • gezichtsverlies in één oog
 • extreme vermoeidheid
 • zwakte van de ledematen, vooral de benen
 • slechte coördinatie en verstoord evenwichtsgevoel
 • tremors
 • moeilijk lopen
 • gevoelloosheid en tintelingen
 • brandende gewaarwordingen
 • verlies van controle over blaas
 • problemen met geheugen
 • onduidelijk praten.

Gezichtsvermogen

Schade aan een of beide oogzenuwen (de zenuwen die boodschappen van de ogen naar de hersenen en terug brengen) kan wazig zien tot gevolg hebben. Mensen met MS hebben vaak last van oogproblemen, maar raken hun gezichtsvermogen zelden helemaal kwijt. Het normale gezichtsvermogen keert meestal binnen vier tot twaalf weken terug, maar sommige mensen met MS blijven met blinde vlekken of een ernstiger gezichtsverlies zitten.

Een ander algemeen oogprobleem is dubbelzien. Dit kan in het beginstadium van MS optreden en mensen herinneren zich soms dat ze dit probleem jarenlang gehad hebben voordat ze andere symptomen van de ziekte kregen.

Gewaarwording en pijn

Een ander algemeen symptoom van MS is onhandigheid van één arm. Dit is een gevolg van zenuwbeschadiging in het ruggenmerg, waardoor boodschappen van en naar de gewrichten, vingers en huid worden tegengehouden. Tintelingen, of gevoelloosheid in de handen en voeten, kunnen vroege symptomen zijn van MS. Sommige mensen hebben een brandende of andere pijn in hun benen, armen of romp. Enkele mensen hebben een stekende pijn in hun gezicht, vergelijkbaar met kiespijn. Bij deze vorm van neuralgie (zenuwpijn) is de zenuw aangetast die gewaarwordingen van het gezicht overbrengt. Nog andere soorten pijn kunnen optreden bij MS, vaak als gevolg van beschadigde zenuwen in een bepaald deel van het lichaam.

Beweging en evenwicht

MS-patiënten kunnen ook samentrekking en stijfheid van spieren ervaren, in de armen, benen en romp. Dit kan tot pijnlijke spasmen leiden. Meestal worden de benen hierdoor getroffen. In ernstige gevallen zijn iemands benen volledig verlamd en kan die persoon niet lopen. Zenuwbeschadiging in een bepaald deel van de hersenen kan evenwichtsstoornissen en tremor (ongecontroleerd trillen) veroorzaken. Mensen die problemen hebben met hun evenwicht, hebben nog wel kracht in hun armen en benen, maar kunnen hun ledematen niet goed besturen. Hierdoor is het moeilijk voor hen om voorwerpen vast te pakken of gemakkelijk te lopen.

Blaas

Een ander veel voorkomend probleem voor MS-patiënten is moeite met de controle over hun blaas. Verschillende zenuwen zijn verbonden met de spieren van de blaas en met de ring van spieren rondom de blaasuitgang die ons controle over de blaas geeft. Zenuwbeschadiging van het ruggenmerg kan dus leiden tot ingewikkelde urologische problemen. De meest voorkomende zijn vaak plassen en dringend moeten plassen. Incontinentie kan ook een probleem zijn - dit betekent dat iemand zijn urine niet op kan houden.

Onze nieren werken als een natuurlijk filtersysteem door onzuiverheden en afvalproducten uit het bloed te halen en aan de blaas door te geven, die ze als urine uit het lichaam verwijdert. MS-patiënten die weinig controle over hun blaas hebben, lopen meer risico op infecties van de blaas of nieren doordat hun urine te lang in de blaas blijft zitten - dus moeten ze veel drinken.

Andere symptomen van MS

Sommige mannen en vrouwen met MS hebben moeite met seksuele relaties, maar ze kunnen wel kinderen krijgen. De problemen worden veroorzaakt door de zenuwen in de geslachtsorganen, die niet goed functioneren. MS-patiënten praten soms onduidelijk en kunnen andere communicatieproblemen hebben. Sommige mensen hebben ook moeite met slikken, en als voedsel in de longen terechtkomt, kunnen ze een borstinfectie krijgen. MS-patiënten die verlamd zijn of veel tijd in een rolstoel of in bed doorbrengen, kunnen doorligplekken krijgen. Dit komt doordat de huid geen bloed en zuurstof krijgt als iemand te lang in dezelfde positie zit of ligt. Doorliggen kan voorkomen worden door de patiënt goed te verplegen.

Vermoeidheid en geheugen bij MS

MS veroorzaakt niet alleen lichamelijke symptomen, maar kan bij sommige mensen ook leiden tot geheugenproblemen, verwarring of emotionele problemen. Er ontstaat ook een overweldigend gevoel van vermoeidheid.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Bij een gezo…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…

Multiple sclerose: ziekteverloopWanneer iemand MS heeft, ontstaan er laesies (beschadigingen) in bepaalde delen van de hersenen en het ruggenmerg. Deze…
MS: diagnose en onderzoekEr is op dit moment geen test voor MS die volledige zekerheid geeft - de arts moet op grond van verscheidene aanwijzinge…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.