MS, Multiple Sclerose

MS, Multiple Sclerose De afkorting MS staat voor Multiple Sclerose. Het is een auto-immuunziekte, waardoor het centrale zenuwstelsel wordt aangetast.

Vóórkomen van Multiple Sclerose

Vooral mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar worden getroffen door MS. Vrouwen hebben 2x zoveel kans op MS dan mannen.

In Nederland lijden meer dan 15.000 mensen aan MS. Doordat het vaak jaren duurt voor de symptomen van MS herkend worden, schat men dat het werkelijke aantal mensen dat aan MS lijden ongeveer 3x zo hoog ligt.

Waar komt Multiple Sclerose door?

De zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zijn omhult met myeline. Dit zorgt er voor dat de zenuwimpulsen ononderbroken voort geleid kunnen worden.

Bij iemand met MS raakt dit myeline beschadigt of breekt het af, met als gevolg dat er een soort ‘kortsluiting’ ontstaat voordat de zenuwimpulsen hun bestemming bereiken. Bij patiënten met MS raakt niet alleen het myeline beschadigt, maar ook de zenuwen zelf.

Symptomen van MS

De symptomen bij iemand met MS kunnen variëren van problemen met zien of moeite met spreken tot verlies van coördinatie, gevoelloosheid (incontinentie, spasmes) en verlamming, waardoor men uiteindelijk in een rolstoel terecht kan komen. De symptomen zijn voor elke patiënt verschillend, daarom is het ook zo moeilijk om de diagnose MS te kunnen stellen. Vaak wordt er pas van MS gesproken als alle andere ziektebeelden zijn uitgesloten.

Onderzoek, diagnostiek en therapie bij MS patiënten

Helaas is er geen enkel medicijn dat 100% werkt voor patiënten met MS. Er zijn wel een aantal therapieën en medicijnen die toegepast worden, waaronder koeltherapie.

De koeltherapie is een hele belangrijke vooruitgang geweest om de symptomen voor patiënten met MS te verminderen. Bij de meerderheid van de patiënten met MS worden de symptomen erger bij hogere temperaturen. Kou daarentegen veroorzaakt tijdelijke verbetering. Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit in Groningen hebben daarom in 2001 een koelvest ontwikkeld, waarbij een koude vloeistof door buisjes in het vest wordt gepompt. Bij de patiënten met MS werd geconstateerd dat ze vlak na, maar ook 3 uur later nog, minder vermoeid waren, meer spierkracht hadden en een beter evenwicht. Wat opmerkelijk was tijdens deze experimenten was dat de lichaamstemperatuur niet daalde.

Onderzoekers dachten tot dit onderzoek dat de verbetering bij kou kwam doordat het lichaam afkoelde, maar deze theorie was nu dus afgewezen. Ze moesten zoeken naar een andere reden. Een neurobiochemicus heeft ontdenkt dat de witte bloedcellen bij iemand met MS een hoger gehalte aan stikstofoxide produceren, dan bij mensen die geen MS hebben. Dit zou een bijdrage kunnen leveren aan de symptomen van MS patiënten. Ander onderzoek heeft aangetoond dat stikstofoxide de zenuwgeleiding van zenuwvezels zonder myelineschede meer heeft vertraagt.

De onderzoekers in Groningen hebben in 2001 ontdekt dat het gebruik van het koelpak zorgde voor een daling in de productie van stikstofoxide door de witte bloedcellen. Dit zou kunnen verklaren waarom kou en de koelvesten bij patiënten met MS de symptomen verbeteren.

Soorten MS

Er is een soort regelmaat van hoe de ziekte over een lange periode verloopt. MS wordt daarom in vier verschillende categorieën onderverdeeld:
  • Benigne
  • Relapsing / remitting
  • Relapsing / progressief
  • Chronische progressief

De eerste drie typen beginnen vaak plotseling, terwijl bij de laatste vorm de symptomen geleidelijk ontstaan. Bij een patiënt met de Benigne vorm van MS treden geen blijvende handicaps voor. Wel krijgen patiënten met deze vorm vaak met exacerbaties (aanvallen) te maken.

Een patiënt met de relapsing / remitting vorm heeft ook geen blijvende handicaps, maar wel vaker een exacerbatie.
Bij een patiënt met de relapsing / progressieve vorm lijken de symptomen van MS af te nemen, maar na verloop van tijd komen ze terug. Na elke exacerbatie worden ze erger.

Slechts 10 tot 20% van de MS patiënten lijdt aan de chronisch progressieve vorm, hierbij treden geen duidelijke exacerbaties op. In deze vorm verergert de ziekte voortdurend en gaan bepaalde functies permanent verloren. Bij deze mensen ontstaan in korte tijd ernstige en meerdere problemen.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…
Multiple Sclerose en sportMultiple Sclerose en sportVoor mensen met Multiple Sclerose is sport geen gewone zaak. Toch kan beweging juist voor mensen met Multiple Sclerose p…

Darm ontstekingEnteritis is een ontsteking van de darmen, meestal vooral de dunne darm. Meestal gaat dit gepaard met buikpijn, buikkram…
Hooikoorts plus symptomenHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of s…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.