De kracht en macht van zelfgenezing

Je wordt op een ochtend wakker en je opeens blijkt dat je behoorlijk ziek bent, terwijl je de dag ervoor nog kerngezond was. Dat dacht je tenminste. Het kan je overkomen. Vaak begint dan een persoonlijke zoektocht naar genezing. Naast de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde kan zelfgenezing, dat wil zeggen de helende kracht van je eigen lichaam stimuleren, een belangrijk onderdeel zijn om weer gezond te worden. Een gezondere zelf. De Amerikaan dr. Fabricio Manchini heeft hierover het boek "The Power of Self-healing" geschreven. Hij is dertien jaar lang president van de Parker Universiteit in Dallas geweest. Tegenwoordig is hij schrijver van medische boeken en veelgevraagd spreker op congressen.

De drie componenten van zelfgenezing

Bij zelfgenezing gaat het niet alleen om het richten op het creëren van fysieke gezondheid, maar om gezondheid in een breder perspectief te plaatsen. Bij zelfgenezing zijn er drie componenten die van belang zijn en die ook met elkaar zijn verbonden. Naast lichamelijke gezondheid is dat ook emotionele - en spirituele gezondheid. Fysieke zelfgenezing richt zich op het vermogen van het lichaam om te genezen van ziektes. Dit genezen begint met goede voeding, beweging en positieve veranderingen in levenspatronen. Emotionele zelfgenezing gaat om het stoppen met negatieve gedachten en gevoelens en deze in te wisselen voor een positieve emotionele staat van zijn. Hierdoor krijg je stressvermindering, een diepere staat van ontspanning en een algemeen gevoel van welzijn. De derde component is spirituele zelfgenezing. Het versterken van je eigen spiritualiteit, bijvoorbeeld door meer connectie te krijgen met de natuur of met je geloof in God, zal leiden tot spirituele groei en daarmee je eigen capaciteit in zelfgenezing versterken. Spirituele zelfgenezing is ook te bereiken door creativiteit, bijvoorbeeld door te gaan dansen, boetseren, toneelspelen of te gaan tekenen. Over dat laatste kun je meer lezen in Zelfgenezing door te tekenen en te schilderen.

Begin met de basis

De basis van zelfgenezing is een aantal zaken die je snel kunt toepassen.
  • Beweging. Door te bewegen in plaats van de hele dag voor de televisie te zitten zal het lichaam meer energie geven. Het lichaam versterkt hierdoor.
  • Slaap. Een heel belangrijke aspect van zelfgenezing is slapen. Tijdens de slaap krijgt het lichaam rust en krijgt het de tijd om reparaties aan het lichaam uit te voeren.
  • Gezond gewicht. Overgewicht leidt tot allerlei ziektes, zoals hartklachten, spierpijn, gewrichtspijnen en te hoge bloeddruk. Volgens de obesitasvereniging in Nederland heeft al de helft van de volwassen bevolking overgewicht.
  • Liefde. Liefde voor jezelf, voor een ander én van een ander heeft een belangrijke positieve invloed op het welzijn van de mens.

Nog een aantal specifiekere basiszaken die je gemakkelijk kunt toepassen

Om je lichaam, je geest en spiritueel wezen zo goed mogelijk te ondersteunen in het genezingsproces kun je proberen zoveel mogelijk van onderstaande vermelde zaken uit te voeren:
  • Neem de tijd voor het ontbijt.
  • Eet rustig en kauw je voedsel goed.
  • Drink voldoende kraanwater.
  • Drink geen of zeer beperkt alcohol.
  • Beperk het drinken van koffie.
  • Overeet jezelf nooit.
  • Eet geen ongezonde zaken (zoals mayonaises, gefrituurd eten, gevulde koeken, frisdranken).
  • Laat je op geregelde basis masseren.
  • Indien van toepassing, stop met roken.
  • Je kunt kiezen voor extra voedingssupplementen, bijvoorbeeld het innemen van vitamine C-pillen tijdens de wintermaanden

Fysieke zelfgenezing

In zijn boek The Power of Self-Healing (2012) van Dr. Fabrizio Mancini wordt een lijst van vijfentwintig voedingsmiddelen opgesomd. Dit noemt hij de versterkers (The Strengtheners) of zelfgenezingsvoedsel. Een meer gangbare naam is tegenwoordig superfoods. Deze zorgen dat het lichaam sterker wordt, bepaalde ziektes bestreden worden, het immuunsysteem wordt versterkt én zorgt voor gezonde voedingsstoffen. Het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk aan variëteit van deze vijfentwintig tot je neemt tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten.

Superfoods is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die supergezond voor de mens zijn. Deze superfoods zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten en onverzadigde vetzuren en aminozuren.

De door Dr. Fabrizio Mancini gemaakte beweringen inzake de resultaten van de werkzame stoffen van de groenten en fruit op het lichaam zijn niet altijd gemeengoed in de wetenschappelijke wereld. Omdat het om gezond voedsel gaat, is de inname altijd positief. Baat het niet dan schaadt het niet.

1. Appels

In het Engels heb je de gezegde An apple a day keeps the doctor away. Nu zal dat niet waar zijn dat als je alleen één appel per dag eet. Er zit echter wel een kern van waarheid in dit gezegde omdat een appel voor de mens zeer gezond fruit is. Jarenlang is in Nederland de leus Snoep verstandig, eet een appel te horen geweest. Appels groeien in gematigde streken op het noordelijk halfrond. Er zijn vele soorten appels: Junami, Ermgaard, Elstar, Jonagold, Goudreinet, Sterappel, Granny Smith, Jonathan, Fuji et cetera. Appels (inclusief schil) bevatten per 100 gram ongeveer 2,4 gram vezels, 0,17 milligram lipiden, 6 mg Calcium en 4,6 milligram vitamine C en 107 mg Kalium.
De volgende zaken ondersteunen het lichaam door het geregeld eten van appels:
  • Meer vezels voor een gezonde stoelgang.
  • Vermindering van de kans op een beroerte.
  • Vermindering van de kans op het sterven door een hartaanval.
  • Helpt het voorkomen van prostaat-, lever- en longkanker.

2. Artisjokken

De artisjok is een plant waarvan de vlezige schutbladeren als groente wordt gegeten. Artisjokken beschermen het lichaam op verschillende manieren, namelijk:
  • Beschermt de lever tegen het opeenhopen van gifstoffen.
  • Vermindering van cholesterol.

3. Avocado

De avocado is een vruchtdragende boom uit Centraal-Amerika. Veel avocado's worden gekweekt in Mexico. Er zijn verschillende redenen om avocado's ongekookt te eten. Ze hebben een hoog niveau aan vitamine E, vitamine B, proteïne en foliumzuur én aan mineralen als ijzer en kalium. Verder bevatten ze goede omega-3-vetten. Ook bevatten ze veel vezels, namelijk 4,3 gram op de 100 gram. De positieve eigenschappen van avocado's zijn:
  • Doordat het beta-sitosterol bevat helpen avocado's cholesterol te verminderen.
  • Gunstige werking op het spijsverteringsstelsel.
  • Bevat heel veel van het antioxidant glutathinone. Deze stof ondersteunt de cellulaire macromoleculen zoals proteïnen en membraanlipiden tegen vrije radicalen te beschermen. Deze vrije radicalen, ook wel reactieve zuurstofdeeltjes genoemd, worden voortdurend in het lichaam gevormd. Het zijn bijproducten van de ademhaling of als een gevolg van bijvoorbeeld stress en uv-straling. Deze vrije radicalen zijn een vrij groot gevaar voor talrijke celbestanddelen.

Zuurstof is een voor de mens essentiële vrije radicaal. Het gaat hierbij om de radicalen superoxide en hydroxylradicaal. Echter zijn deze radicalen ook zeer reactief. Hierdoor zijn ze bij verschillende nevenreacties zoals DNA-beschadiging en celveroudering betrokken. Ernstiger vormen van DNA-beschadiging leiden tot mutaties die de celcyclus negatief kunnen beïnvloeden en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Zo zijn vrije radicalen betrokken bij leverbeschadiging, die door alcohol is veroorzaakt.

4. Rode bieten

De rode biet is een wortelgewas. Deze plant kan tot tachtig cm hoog worden. Ze bevatten heel veel gezonde voedingsmiddelen, o.a. vezels en antioxidanten. Verder bevat het betanine, dat trouwens ook in de voedingsindustrie als kleurstof gebruikt wordt. Rode bieten versterken op een aantal gebieden het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
  • Bevat veel foliumzuur. Dit is een vitamine-B dat het hart tegen ziektes beschermt en kanker voorkomt. Eén rode biet verstrekt
  • een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid foliumzuur.
  • Bevat de antioxidant Betanine. Dit helpt het voorkomen van teveel cholesterol.

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die in het lichaam vrije radicalen verwijderen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die mogelijk schade kunnen toebrengen aan lichaamscellen en -weefsels. Op de lange termijn beschermen antioxidanten het lichaam tegen verschillende soorten ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, Seleen en Betanine. Ze zijn aanwezig in diverse soorten groenten en fruit.

5. Zwarte bessen

Zwarte bessen helpen bij het voorkomen van veel kwalen, van dementie tot hartklachten.
  • Bestrijdt beschadigingen aan de celmembranen. Dit helpt ook de tekenen van ouder worden te voorkomen.
  • Helpt de hersenen om dopamine aan te maken. Dopamine is een neurotransmitter die gebruikt wordt bij hersenactiviteiten als herinnering, coördinatie en je algemeen welbevinden.
  • Vermindering van ontstekingen in de hersenen.
  • Voorkomt de groei van borstkanker.

6. Broccoli

Broccoli is een groente die je kunt koken of bakken. Het is als groentesoort verwant aan de bloemkool. Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten, een stof die preventief werkt tegen kanker. Dit hebben onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Berkeley ontdekt.
De geneeskrachtige stoffen en daaruit voortvloeiende gezondheidseigenschappen die aan broccoli worden toegeschreven zijn:
  • Rijk aan sulforaphane en indole-3-carbinol. Dit zijn twee belangrijke stoffen tegen kankercellen.
  • Bevat veel kalium. Dit verlaagt de bloeddruk.
  • Rijk aan vezels voor een gezonde stoelgang.
  • Veel van de hart-beschermend foliumzuur.
  • Bevat veel Vitamine C en bèta-caroteen. Dit versterkt het immuunsysteem.
  • Vermindering op het risico op prostaatkanker.
  • Versterking van het immuunsysteem.
  • Bescherming tegen UV-licht door de aanwezigheid van het stof Sulforafaan.

Tabel: Voedingswaarden van een aantal powerfoods

Avocado Boerenkool Broccoli Rode biet Uien Zwarte bes
Koolhydraten8,53 gr2 gr4 gr7 gr10 gr12,4 gr
Eiwitten2 gr3,3 gr4 gr2 gr1 gr1,3 gr
Vet14,66 gr 0,9 gr0,2 gr0,3 gr0,2 gr
Caroteen 0,12 mg5,3 mg0,01 mg 0,14 mg
Vitamine C10 mg114 mg100 mg5 mg10 mg177 mg
Vitamine B10,067 mg0,1 mg0,02 mg0,02 mg0,03 mg0,05 mg
Vitamine B20,13 mg0,21 mg0,20 mg0,03 mg0,02 mg0,045 mg
Calcium12 mg105 mg200 mg30 mg30 mg46 mg
IJzer0,55 mg1,3 mg1,0 mg1 mg0,05 mg1,3 mg

7. Kersen

Er zijn twee soorten kersen; de zoete kers en de zure kers. De kers is door de Romein Lucius Licinius Lucullus in het jaar 70 voor Christus meegebracht vanuit Anatolië en geïntroduceerd in het Romeinse rijk. De kers is rijk aan antioxidanten.
  • Verstrekt aan het lichaam perillyl alcohol. Dit vernietigt kankercellen.
  • Hoog niveau aan melatonine. Dit is een hormoon dat zorgt voor een goede slaapcylcus. Verder beschermt melatonine celmembranen tegen beschadiging.
  • Bevat anthocyaan dat pijn en ontstekingen vermindert.

8. Chicorei

Chicorei is een plant die maximaal dertig cm tot 1 meter 20 hoog kan worden. De plant is afkomstig vanuit landen die rondom de Middellandse Zee liggen. De wortels, bloeistengels en de jonge bladeren van de chicorei zij eetbaar.
  • Bevat veel vitamine A. Dit is belangrijk voor een goed immuunsysteem en voor je gezichtsvermogen.

9. Kokosnootolie

Koskosolie bevat laurinezuur. Dit type zuur bevecht virussen en bacteriën in het lichaam. Laurinezuur komt van nature voor in moedermelk. Het lichaam zet laurinezuur om in een andere type laurinezuur, namelijk monolaurinezuur. Dit zuur is in staat om in het lichaam bepaalde virussen en bacteriën oplosbaar te maken, waardoor het micro-organisme stukgaat en afsterft. Een nadeel van kokosolie is trouwens wel dat het veel calorieën bevat. Dit komt doordat het verzadigde vetzuren bevat.

10. Cranberry's

Cranberry's zijn in Nederland vooral bekend van de teelt op Terschelling. Hier spoelde in 1845 een vaatje Cranberry's op de kust aan, waarna een jutter het opende, in de veronderstelling dat het een vat met waardevolle wijn was. Gedesillusioneerd liet de man het achter in de duinen van Terschelling, waarna het zich verspreidde over het duingebied. De cranberry is een zogenaamde exoot; het komt van nature niet voor in Nederland of West-Europa. De cranberry wordt geteeld in Noord-Amerika. Het is een over de grond kruipende plant met dunne stengels. Het bevat veel vitamine C (7,5 mg per 100 gram). Cranberry's worden in sapvorm gedronken, gedroogd of vers gegeten of via koken verwerkt tot compote, zoete moes van gekookt fruit en suiker.
  • Preventie en verhelpen van urine-infecties.
  • Bevat fenonel die te hoge niveaus aan cholestorol in de slagaderen voorkomt.

11. Lijnzaad
Lijnzaad is zaad van vlas. Het meeste lijnzaad komt uit Canada die veertig procent van de wereldproductie voor haar rekening neemt. Lijnzaad moet je eerst kneuzen. Dit kun je doen met een vijzel of een blender.
  • Lijnzaden bevatten veel omega-3 vetzuren. Omega 3 helpt bij het voorkomen van hartfalen, beroerte en geestelijke depressies.
  • Het bevordert de stoelgang. Het kan gebruikt worden bij verstoppingen. Dit komt door de aanwezigheid van saccharide (slijm). Deze voedingsvezel kan tot vier keer het eigen gewicht aan water opnemen. Dit leidt tot een behoorlijke volumetoename in de darmen. Door de toenemende druk op de darmwanden wordt de ontlasting op gang gebracht.

12. Knoflook

Knoflook is een plant uit de lookfamilie. Andere bekende groenten zijn de ui en bieslook. Knoflook kan vers geperst worden gegeten, maar ook gedroogd en gemalen tot poedervorm worden gemaakt. Als je overgevoelig bent voor sulfiet kunnen door het eten van knoflook lichamelijke klachten optreden. Knoflook bevat veel gezonde stoffen. Daarom wordt in Rusland knoflook ook wel penicilline voor de armen genoemd.
Veronderstelde positieve eigenschappen van knoflook zijn:
  • Helpt tegen kanker.
  • Verlaagt cholesterol.
  • Verlaagt bloeddruk.
  • Vecht tegen infecties.
  • Werking tegen verkoudheid.

13. Boerenkool

Boerenkool is een bladgewas. In Nederland wordt het voornamelijk gegeten als stamppot (in het Gronings mous geheten) en is het een typische wintergroente. In 2014 is er in de Verenigde Staten een hype rondom boerenkool als superfood. First lady Michelle Obama heeft de groente ook geplant in de tuin van het Witte Huis. De hype begon in New York waar boerenkool, in het Engels kale (spreek uit als keel) geheten, als superfood werd gekenmerkt. Boerenkool wordt hier op verschillende manieren bereid. Zo zijn er boerenkoolchips, boerenkoolchocolade, boerenkoolbier en boerenkoolmartini. In Amerika wordt het ook rauw of heel licht gekookt gegeten. Boerenkool bevat de twee na hoogste antioxidantconcentratie van alle groenten. Verder is het rijk aan vitamine A en vitamine C
  • Bevat luteïne, een antioxidant dat je ogen beschermt en goed is tegen hartklachten.
  • Bevat sulforaphane, dat kankercellen bevecht.
  • Helpt tegen veroudering.
  • Versterkt het immuunsysteem.

14. Peulvruchten

Peulvruchten zijn onder andere kapucijners, erwten, linzen, tuinbonen en kikkererwten.
  • Helpt cholesterol te verlagen.
  • Draagt bij aan een gezonde stoelgang.
  • Bevat veel zelfgenezende voedingsstoffen zoals Vitamine B, foliumzuur, thiamine, riboflavine en niacine.

15. Noten

Noten zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Zo'n zestig gram aan amandelen levert meer dan vijftig procent aan de dagelijks benodigde hoeveelheid aan magnesium. Dit is goed voor het hart. Verder leveren amandelen vitamine E, vezels en enkelvoudig onverzadigde vetten. Walnoten zijn goed voor het hart door de aanwezigheid van linolzuur en linol vetzuur.

16. Olijfolie

Olijfolie is een plantaardige olie wat door persing verkregen wordt uit olijven. Olijven zijn de vruchten van de olijfboom die te vinden is in de landen rondom de Middellandse Zee. Al vierduizend jaar voor Christus werd er olijfolie geproduceerd.
Olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten. Deze vetzuren vervangen voor de mens slechtere vetten in het menselijk lichaam. Verder beval olijfolie antioxidanten. Olijfolie:
  • Verlaagt de bloeddruk.
  • Beschermt tegen hartklachten.
  • Gaat veroudering tegen.
  • Reduceert de kans op eierstokkanker.

17. Uien
Uien, in Noord-Nederlands siepels genoemd, is een plant uit de lookfamilie. Deze groente is zeer goedkoop en het hele jaar door gemakkelijk verkrijgbaar. Het meest bekend is de "gewone" gele ui. Daarnaast zijn er varianten zoals de rode of de witte ui met elk een eigen specifieke smaak. Aan uien worden veel positieve medicinale werkingen toegeschreven.
  • Beschermt de slagaders tegen dichtslibben.
  • Voorkomt het ontstaan van bloedproppen.
  • Bevat saponinen wat voorkomt dat kankercellen zich gaan vermenigvuldigen.
  • Rijk aan allyl sulfiden, escorteert kankerverwekkende stoffen uit het lichaam, vermindert de aanmaak van tumoren en versterkt het immuunsysteem.

18. Sinaasappels

De sinaasappel is een vrucht uit het geslacht Citrus. Sinaasappels staan bekend om hun rijkdom aan Vitamine C, een versterker van het immuunsysteem. Daarnaast hebben ze nog een aantal positieve eigenschappen:
  • Bevat hesperin, dat beschermt tegen kanker, hartklachten, infecties, astma en ontstekingen.
  • Bevat een hoge concentratie aan bèta-cryptoxanthin, een pigment dat waarschijnlijk hartklachten voorkomt.
  • Rijk aan pectine. Deze stof helpt om cholesterol te verlagen.
  • Vol met kalium en foliumzuur (een B Vitamine). Beiden helpen om de bloeddruk op een gezond niveau te krijgen.

19. Rode pepers

Rode pepers zijn een belangrijk ingrediënt voor de chili con carne. Ook wordt het tezamen met zout en azijn verwerkt tot sambal. Rode pepers komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Rode pepers hebben de hoogste antioxidanten van alle groenten. Broccoli is de tweede groente. Deze antioxidanten beschermen cellen tegen beschadiging. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt verder dat deze antioxidanten die te vinden zijn in rode pepers, broccoli en spinazie de verspreiding van kankercellen in de lever stoppen.
  • Helpt tegen verkoudheid.
  • Versnelt de stofwisseling.

20. Zalm

Er zijn 214 soorten zalm. In zalm zitten veel omega-3-vetten. Deze vetten bevechten hartklachten, kanker, dementie, depressie en zwaarlijvigheid. Verder is zalm:
  • Rijk aan gemakkelijk verteerbare proteïnen dat helpt de lichaamscellen te herstellen.
  • Bevat veel Vitamine-D.
  • Rijk aan de antioxidant selenium. Dit mineraal beschermt de cellen en helpt met de aanmaak van nieuwe proteïnen.

Indien je het nodig vindt kun je kiezen voor het innemen van vitamine supplementen. Zo is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de vitamine-D-suppletie positieve effecten heeft op het voorkomen van fracturen en het verminderen van het valrisico bij ouderen. De belangrijkste functie van vitamine D is het bevorderen van de calciumopname uit de darmen. Hierdoor wordt de mineralisatie van de botten versterkt.

21. Zoete aardappelen

De zoete aardappel is super gezond. Zoete aardappen:
  • Bevatten veel bèta-caroteen. In het lichaam wordt dit omgezet in vitamine-A.
  • Bevatten cholesterolverlagende vezels.
  • Veel vitamine C, vitamine E en thiamine, een B vitamine.
  • Koolhydraten die het bloedsuikerniveau reguleren.

22. Thee

Thee komt oorspronkelijk uit China en wordt geteeld in landen met een tropisch of subtropisch klimaat. Van de theeplant worden de bladeren gedroogd. Hiervan kun je dan thee trekken. Het wordt aanbevolen om dagelijks twee of meer koppen groene thee te drinken. Dit versterkt je botten en voorkomt hartfalen. De groene thee mag trouwens niet te heet worden getrokken want anders wordt het te bitter. Aanbevolen wordt om het te trekken in water niet heter dan negentig graden celsius. Als je groene thee langer dan vijf minuten trekt, krijg je hetzelfde effect. Dan wordt het te bitter. Twee à drie minuten is voldoende.

23. Tomaten

Tomaten zijn de vruchten van de tomatenplant. Tomaten worden in Nederland in kassen op steenwol gekweekt. In het Frans heeft de tomaat de bijnaam Pomme d'amour wegens de veronderstelde werking als afrodisiac. Tomaten zitten vol met vitamine C, caroteen, vitamines B1 en B2 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.
In tomaten zit heel veel lycopeen, een stof dat tegen prostaatkanker werkt. Verder beschermt lycopeen de menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van het inhaleren van uitlaatgassen en tabaksrook (stikstofdioxiden).

24. Waterkers

Waterkers kan gebruikt worden voor het ontgiften van het lichaam van nicotine. Verder bevat waterkers de stof beta-phenylethyl isothio-cyanate (peitc). Dit is een antikankerstofje.

25. Yoghurt

Yoghurt helpt als melkproduct niet alleen bij een gezonde stoelgang maar ook bij een goed functionerend immuunsysteem. Dit komt door de aanwezigheid van probiotica. Deze probiotica zijn werkzaam bij het voorkomen van verkoudheid, kanker en zwaarlijvigheid.

Emotionele zelfgenezing

Het belangrijkste onderdeel aan emotionele zelfgenezing is optimisme. Optimisme staat gelijk aan zelfgenezing. De kracht van de mantra "Ik geloof dat ik zal genezen" zal een stimulans voor het lichaam zijn om alles op alles te zetten om lichamelijke tegenslag bovenop te komen. Daarnaast is het vertrouwen in jezelf en in de behandeling waarvoor je gekozen hebt (in de reguliere zorg en/of natuurgeneeskunde) van groot belang. Heb vertrouwen dat het goed komt en doe er alles aan om te genezen. Je denken zal leiden tot andere emoties, die weer leiden tot het afgeven van andere lichaamsstoffen, wat leidt tot het herstel van het lichaam.

Spirituele zelfgenezing

Spirituele zelfgenezing is het genezen van je persoonlijke innerlijke ervaring die jij hebt van je zijn op deze wereld. Een belangrijk onderdeel van je spiritualiteit is je persoonlijke expressie. Creativiteit kan elke vorm aannemen, zoals dansen, het maken van muziek door middel van instrumenten of tekenen en schilderen. Hierin worden je emoties anders dan in woorden geuit. Het gaat er om je eigen middel van expressie te vinden.
Naast kunstzinnige expressie vermeldt dr. Mancini de volgende zaken om spiritueel te genezen: vergeving (van jezelf en/of van anderen), dankbaarheid (dat wat je hebt), een positieve betekenis geven aan je ziekte, liefde (voor jezelf, voor anderen, voor dieren, voor de natuur), omhelzingen, bidden, mediteren en luisteren naar je intuïtie.

Meer weten over dit onderwerp?

Als je meer wilt weten over zelfgenezing is het boek van dr. Mancini aan te bevelen om verder te bestuderen.
Dr. Fabrizio Mancini, The Power of Self-Healing. Unlock your natural healing potential in 21 days (2012), ISBN 978-1-4019-3622-8. Het zelfhulpboek telt 275 pagina's en begint met een voorwoord door Dr. Wayne Dyer, in Nederland bekend om zijn boeken Het heft in eigen handen, Geen zee te hoog, Eerst geloven, dan zien en Niet morgen maar nu. In The Power of Self-Healing zit een 21 dagen stappenplan met elke dag de onderdelen: eten om te genezen, beweging en zelfhelende gedachten. Verder bevat de literatuurlijst zo'n tachtig boekverwijzingen. Je kunt meer lezen over dr. Mancini op zijn website.
© 2015 - 2025 Aurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgenezing en kankerZelfgenezing en kankerZelfgenezing bij kanker: is dit mogelijk? Naast de medische behandelingen als operatie, chemotherapie en bestraling kiez…
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…

Achloorhydrie, geen zoutzuur in de maagAchloorhydrie, geen zoutzuur in de maagIn de maag bevinden zich de maagsappen. Dit is het maagzuur met onder andere zoutzuur. Het slijmvlies van de maagwand ma…
Tyrosinemie: aangetaste lever, nieren, rode plas en rachitisTyrosinemie: aangetaste lever, nieren, rode plas en rachitisDoor een mutatie of defect aan het FAH-gen, wordt tyrosinemie veroorzaakt. Daarbij accumuleert de stof tyrosine als gifs…
Bronnen en referenties
  • David Simon, The wisdom of Healing. A Natural mind body program for optimal wellness (New York 1997).
  • Fabrizio Mancini, The Power of Self-Healing (Carlsbad 2012).
  • Evelien Sohl & Natasja M. van Schoor, "Implementatie van het vitamine D-advies", in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, nummer 20 van 16 mei 2015.
  • Stijn Hystinx, "Boerenkool verovert de wereld: van shake tot cocktail", in: Algemeen Dagblad van 7 augustus 2014.
  • Ad Bergsma, Het Brein. Ons innerlijk universum (Utrecht 1996).
  • Wayne Dyer, Bloemen langs de weg. Overdenkingen en wijsheden (Utrecht/Amsterdam 2005).
  • "Dr. Machini Retires from Parker University', in: Dynamic Chiropractic, vol, 33, nummer 9 van 27 augustus 2012.
  • www.obesitasvereniging.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.eerlijkereten.nl
  • www.mindbodygreen.com
Aurelius (43 artikelen)
Laatste update: 23-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.