Progressieve multifocale leukencefalopathie: behandeling

Progressieve multifocale leukencefalopathie: behandeling Progressieve multifocale leukencefalopathie is een zeldzame aandoening die in veel gevallen leidt tot de dood. De symptomen van de ziekte komen voor een deel overeen met die van multiple sclerose. Voor PML bestaat tot op heden geen behandeling die de ziekte kan genezen. Enkel kan geprobeerd worden om het immuunsysteem dusdanig te versterken zodat de ziekte minder stelt vordert.

Inhoud


Wat is progressieve multifocale leukencefalopathie (PML)?

Progressieve multifocale leukencefalopathie (PML) is een zeldzame virale aandoening van het centrale zenuwstelsel die zich laat kenmerken door progressieve schade aan of ontsteking van de witte stof in de hersenen. De boosdoener hierbij is een menselijk polyomavirus genaamd JC-virus of John Cunningham virus. Dit virus is in de meeste mensen (70-90%) aanwezig maar leidt alleen tot problemen bij mensen wiens immuunsysteem is aangetast, bijvoorbeeld door AIDS, multiple sclerose, psoriasis, chemotherapie of na een orgaantransplantatie. In veel gevallen is PML een gevolg van het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem aantasten. Naast chemotherapie kunnen dit medicijnen zijn als Prednison, Rituximab, Natalizumab of Azathioprine.

In 2014 werd Nederland geschokt door het bericht dat Micheal Lansing, een deelnemer aan het RTL5-programma Levenslang met Dwang, op 25-jarige leeftijd was overleden. Micheal leed aan progressieve multifocale leukencefalopathie. De diagnose werd na de opnames voor het programma bij hem gesteld.

Symptomen

De symptomen van progressieve multifocale leukencefalopathie ontwikkelen zich in de loop van enkele weken of maanden. De meeste kenmerkende symptomen zijn:
  • Onhandigheid of klungeligheid
  • Slapte en zwakte in de ledematen
  • Problemen met het zicht
  • Problemen met de spraak
  • Veranderingen in de persoonlijkheid
  • Alien-handsyndroom

Het stellen van de diagnose

Progressieve multifocale leukencefalopathie is een demyeliniserende aandoening. Dit houdt in dat er sprake is van verlies van myeline, de vettige stof die in het zenuwstelsel de uitlopers van neuronen bedekken. De neuronen geleiden elektrische impulsen en zijn daarmee van essentieel belang voor de informatieoverdracht binnen het centrale zenuwstelsel. Zonder myeline gaat die informatieoverdracht een stuk trager. Dit beeld komt sterk overeen met dat van multiple sclerose (MS) en kan er daarom in de eerste stadia mee verward worden.

De diagnose progressieve multifocale leukencefalopathie wordt gesteld wanneer zowel sporen van het JC virus in het hersenvocht worden gevonden als laesie in de witte stof zichtbaar zijn op een MRI-scan. Bij de diagnostiek kan ook gebruik worden gemaakt van een CT-scan.

Behandeling

Het virus dat progressieve multifocale leukencefalopathie veroorzaakt reageert op geen enkel medicijn dat het lichaam kan verdragen. Behandeling zal zich dan ook richten op het versterken van het immuunsysteem om zodoende de progressie van de ziekte te vertragen. Dit kan bestaan uit het stoppen met medicatie die het immuunsysteem onderdrukt en het toedienen van plasma. Bij patiënten die PML hebben gekregen als gevolg van AIDS start men gewoonlijk met combinatietherapie (ook wel HAART).

Een aantal typen medicijnen is op experimentele basis toegediend aan PML-patiënten. Zo kan het medicijn Cidofovir (normaal gebruikt voor de behandeling van herpesvirussen), Mefloquine (een anti-malaria medicijn) of Cytarabine (een vorm van chemotherapie) een gunstige effect hebben op het verloop van de ziekte. Over het effect ervan op grotere groepen patiënten is echter nog onvoldoende bekend.

Prognose

Zo'n 30 tot 50% van de patiënten met progressieve multifocale leukencefalopathie overlijdt binnen enkele maanden aan de ziekte. Zij die het overleven houden er meestal ernstige neurologische beschadigingen aan over.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multiple sclerose: ziekteverloopWanneer iemand MS heeft, ontstaan er laesies (beschadigingen) in bepaalde delen van de hersenen en het ruggenmerg. Deze…
De organisatie van het centrale zenuwstelselDe organisatie van het centrale zenuwstelselHet centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit de hersenen en het ruggenmerg. De belangrijkste twee delen van de hersenen zi…
Effecten van HIV op het zenuwstelselHet humane immunodeficientievirus (HIV) is de veroorzaker van de ziekte acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). Het v…
Wat is multiple sclerose?In bevolkingen van Europese oorsprong heeft ongeveer één op de 1.000 mensen MS. In Nederland hebben meer dan 15.000 mens…

Het AlzheimercaféHet AlzheimercaféAlzheimer-Nederland organiseert door het hele land op vele plaatsen zogenaamde Alzheimercafés. Het zijn bijeenkomsten wa…
Astma: diagnose, tips en medicijnen (inhalatorgebruik)Astma: diagnose, tips en medicijnen (inhalatorgebruik)Astma is een ziekte waarbij de longen altijd een beetje ontstoken zijn. Astma is helaas niet te genezen en klachten kunn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • http://www.ninds.nih.gov/disorders/pml/pml.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Progressieve_multifocale_leukencefalopathie
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.