Koortsverlagend middel of medicijn

Koortsverlagend middel of medicijn Koorts is niet fijn, maar wel nuttig. Door verhoging van de lichaamstemperatuur is het lichaam beter in staat om micro-organismen te vernietigen. Bovendien kunnen deze micro-organismen ook veel slechter tegen een hogere temperatuur. Tijdens een periode van koorts ontstaat er warmte, rillingen en zweten. ook een gevoel van ziek zijn is aanwezig. Vaak is er geen lust om te eten of te drinken. Kleine kinderen kunnen veel huilen en zijn hangerig. Koorts kan verlaagd worden, maar is dit ook altijd nodig? In bepaalde gevallen wel. Dit kan met behulp van medicijnen of andere middelen.

Wat is koorts?

Wanneer de lichaamstemperatuur verhoogd is, spreken we van verhoging of van koorts. Normaal ligt de lichaamstemperatuur rond de 37 graden Celsius. Van verhoging spreken we wanneer de lichaamstemperatuur tussen de 37.5 en 38 graden ligt. Vanaf 8 graden Celsius spreken we van koorts. Onze inwendige thermostaat regelt de lichaamstemperatuur. Bij ziekte zoals een infectie wordt de lichaamstemperatuur automatisch omhoog gebracht. Dit is nodig, omdat bepaalde stoffen dan makkelijker hun werk kunnen doen en zo de infectie kunnen bestrijden. Ook kunnen micro-organismen slechter tegen een hogere lichaamstemperatuur, waardoor ze eerder sterven.

Wist je dat koorts ook nuttig is bij het voorkomen van kanker? Mensen die in hun jongere jaren vaker koorts hebben gehad zullen over het algemeen minder snel kanker ontwikkelen op latere leeftijd. Tumorcellen of kankercelen worden door een verhoogde lichaamstemperatuur in hun groei afgeremd en zelfs vernietigd. Hyperthermie is hierop gebaseerd: het is een behandeling tegen kanker met behulp van warmte.

Symptomen bij koorts

Niemand vindt het leuk om koorts te hebben. Je kan je daardoor aardig beroerd voelen. Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur waardoor je het warm gaat krijgen. Liggen onder een dekbed/ de deken kan dan als te warm worden ervaren. maar vaak kan je het tegelijkertijd koud krijgen. Of enorm gaan zweten. Zin in eten is verminderd of niet aanwezig. Kinderen en baby's zijn hangerig of huilen veel. Ook hun willen vaak niet eten/ drinken.

Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 43 graden komt spreken we van hyperthermie. In dit geval kunnen er koortsstuipen optreden. Overigens kunnen koortsstuipjes ook bij kleine kinderen optreden wanneer de lichaamstemperatuur nog onder deze 43 graden ligt. Het gevaar van hyperthermie is latere bewusteloosheid die kan optreden. Ook kan de ademhaling onregelmatig worden. Bij langdurige koorts of erg hoge koorts kan er hersenschade optreden en hartfalen. Daarom moet koorts soms verlaagd worden.

Hoe verlaag je de lichaamstemperatuur?

Er zijn koortsverlagende of koortswerende middelen en medicijnen. Een medicijn is via de apotheek of drogist verkrijgbaar. Een koortsverlagend middel is ook via andere wegen verkrijgbaar. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van koortsverlagende medicijnen. Koorts hoeft echter niet altijd verlaagd te worden. Dit gebeurt alleen wanneer de patiënt zich erg slecht voelt, er zuurstoftekort dreigt of bij (ernstige) koortsstuipen of het risico hierop.

Medicijnen

Paracetamol is het meest gebruikt medicijn. Gemiddeld nemen we per persoon jaarlijks 25 paracetamolletjes in. Dat is veel meer dan welk ander medicijn ook. Hoe paracetamol precies werkt is nog steeds onduidelijk. Het werk pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol werkt echter niet ontstekingsremmend. Voor kinderen is er kinderparacetamol: de concentratie werkzame stof is hierbij lager. Let op de maximale dosering per keer en per dag (24 uur). Vaak werkt paracetamol binnen 30 minuten: de koorts moet dan zeker wat gezakt zijn.

Een ander medicijn is ibuprofen. Deze behoort tot de NSAID. Dit is een groep medicijnen die ontstekingsremmend werken. Daarnaast werkt ibuprofen ook tegen pijn en koorts. Dit medicijn werkt sterker en heeft meer bijwerkingen dan paracetamol, maar is minder sterk dan bijvoorbeeld Diclofenac. Het nadeel van Ibuprofen is dat het soms voor maagproblemen kan zorgen, vooral bij langdurig gebruik.

Aspirine is een ander veel gebruikt koortsverlagend medicijn. Dit wordt ook wel acetylsalicylzuur genoemd. Aspirine werd in de 20e eeuw veel gebruikt en ook aan kinderen gegeven. Tijdens het innemen van een virusziekte kan aspirine het syndroom van Reye veroorzaken. Dit is een ziekte waarbij verschillende organen schade oplopen en dodelijk kan zijn. Aspirine werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.

Wanneer er sprake is van een ontsteking zoals een keelontsteking of een oorontsteking, dan kan een medicijn dat zowel ontstekingsremmend als koortsverlagend werkt beter uitkomst bieden. In alle andere gevallen is paracetamol een mildere vorm om de koorts te verlagen, vooral bij jonge kinderen. Wanneer de koorts niet wil zakken en lang aan blijft houden óf erg hoog is, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Dit is vooral het geval bij kinderen tot 12 maanden oud.

Middelen

Er kan ook gebruik worden gemaakt van middelen om de koorts te verlagen. Als eerste is het belangrijk om bij koorts niet te dik gekleed te gaan en niet te warm onder een dekbed te gaan liggen. Het uitzweten wat vroeger als goed werd beschouwd, wordt nu als ongezond beschouwd. Het lichaam moet op een natuurlijke manier de warmte kwijtraken. Gebeurt dit niet, dan kan de lichaamstemperatuur te hoog oplopen. Luchtig kleden/ toedekken is dus geen manier om de koorts te verlagen maar wel om te voorkomen dat de klachten erger worden.

In bad gaan om de lichaamstemperatuur te laten zakken is een mogelijkheid. De lichaamstemperatuur zal hierdoor zeker wat afnemen. Dit is echter de buitenkant. De thermostaat in de hersenen blijft echter aangeven dat de temperatuur omhoog moet. Hierdoor ontstaan er rillingen: de spieren trillen snel waardoor er warmte wordt geproduceerd. Dit kan een grote belasting voor het hart vormen.

Water drinken is wel essentieel. Dit kan bijdragen aan verlaging van de koorts. Vaak willen patiënten met koorts niet eten en nauwelijks drinken> belangrijk is om vooral wel te blijven drinken, en met name water. Ijskoud water zorgt voor afkoeling van de maag. Je zou denke dat dit fijn is, maar het lichaam wil dit water op lichaamstemperatuur brengen en zal daarbij meer warmte produceren. Drink daarom liever lauw water.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingenPijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingenParacetamol is een effectief medicijn dat al jaren algemeen aanvaard wordt als pijnstillend en koortswerend geneesmiddel…
Koortswerende middelenKoorts, een veelvoorkomend symptoom van allerlei ziekten, waaronder griep. Het is heel vervelend en zorgt vaak voor een…
Soorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAIDSoorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAIDEr zijn verschillende soorten pijnstillers die je kan krijgen bij de apotheek zonder voorschrift. We kunnen ze onderverd…

Oncogen, abnormaal DNA-deelOncogen, abnormaal DNA-deelDat kanker een ernstige ziekte is, weten we allemaal. Het veroorzaakt naast hart-en vaatziekten jaarlijks veel doden. Er…
De kinderziektesDe kinderziektesElk ouder maakt weleens een ziek kind mee. De nachten kunnen dan lang en vermoeiend zijn. De weerstand van kinderen zijn…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NSAID
  • http://www.pijnstiller.be/over-koorts/welke-koortswerende-middelen-kan-je-gebruiken/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.