Koortswerende middelen
Koorts, een veelvoorkomend symptoom van allerlei ziekten, waaronder griep. Het is heel vervelend en zorgt vaak voor een lamlendig gevoel. Koorts kan onderdrukt worden met koortswerende medicijnen waar bijvoorbeeld aspirines en paracetamols onder vallen. Als je geen medicijnen wilt gebruiken bestaan er ook een aantal huismiddelen die verlichting kunnen brengen. In dit artikel lees je meer over de koortsremmende medicijnen en de huismiddeltjes tegen koorts.
De belangrijkste koortswerende middelen
De koortswerende middelen die het meest gebruikt worden zijn: acetylsalicylzuur (aspirine-achtigen), paracetamol en ibuprofen. Aspirine en paracetamol zijn gelijkwaardig in snelheid, piek en duur van werking en in de mate waarin zij de koorts onderdrukken. Zowel aspirine als paracetamol zijn veilige middelen om te gebruiken om de koorts te onderdrukken, van aspirine zijn alleen wel meer neveneffecten bekend zoals maagklachten en een grotere kans op bloedingen. Van paracetamol zijn geen neveneffecten bekend, al geldt natuurlijk wel dat je uit moet kijken met overdosering omdat dit leverproblemen kan veroorzaken. Ibuprofen werkt over het algemeen sterker dan paracetamol, maar ook van ibuprofen zijn bijwerkingen zoals maagklachten bekend. Bovendien kunnen aspirines en ibuprofen niet zomaar in combinatie met andere medicijnen gebruikt worden!
Bij het gebruik van koortswerende middelen voor kinderen krijgt paracetamol de voorkeur, dit in verband met de kans op bijwerkingen. Kinderen die koorts hebben als gevolg van waterpokken of griep mogen absoluut geen aspirine hebben in verband met een verhoogde kans op het syndroom Reye, welke gekenmerkt wordt door braken, sufheid, ademhalingsproblemen en welke uiteindelijk kan leiden tot de dood.
Wat doen koortsremmers?
De naam zegt het al, de middelen zorgen ervoor dat de koorts die je hebt niet verergert en eventueel zelfs wat afneemt. Het nemen van een koortswerend middel geeft geen garantie voor het verdwijnen van de koorts, maar het brengt wel verlichting. Een koortswerend middel werkt in op de hersenen, het verlaagt de ingestelde temperatuur met de bedoeling dat de koorts dus niet verder zal stijgen. Een koortsremmer begint vaak een half uur na inname te werken.
Andere koortswerende middelen
Veel drinken
Voldoende drinken is het allerbelangrijkste bij koorts, omdat je ongemerkt heel veel vocht verliest tijdens een koortsaanval. Bovendien kan uitdroging ervoor zorgen dat de koorts nog erger wordt en daarmee gevaarlijk. Als je hoge koorts hebt, moet je veel drinken om zo uitdroging te voorkomen omdat je ongemerkt zeer veel vocht verliest.
Lauw bad
Wat ook verlichting kan brengen is om een lauw bad te nemen of je af te sponzen met lauw water. Gebruik geen koud water, dit is niet goed! De koorts zal door een lauw bad niet geheel verdwijnen, maar het kan wel helpen om de koorts wat te verlagen.
Natte handdoek
Wanneer je in bed ligt een handdoek gedrenkt in lauw water uitgewrongen over de benen leggen. Dit ontspant en verlicht enigszins en laat de koorts wat zakken.
Sokken gedrenkt in azijn
Een tip die veelvoudig te lezen is, maar die de schrijver van dit artikel nooit zelf uitgeprobeerd heeft, is het slapen met katoenen sokken aan die in azijn gedrenkt zijn. Hierover trek je nog een paar wollen sokken aan. Dit zou ervoor zorgen dat de koorts de ochtend erop sterk gedaald is. Deze methode zou ook bij kinderen erg goed werken en wordt ook toegepast met sokken gedrenkt in citroensap en sokken gedrenkt in slivovitch.
Vergeet vooral niet om je lichaam rust te gunnen bij koorts, dit is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Als de koorts absurd hoog is of zeer lang aanhoudt, raadpleeg dan een huisarts!