Pathologie, wat betekenen de medische begrippen?

Pathologie, wat betekenen de medische begrippen? Pathologie betekent ziekteleer, waarbij gekeken wordt naar de oorzaak van de ziekte en hoe een ziekte ontstaat, wat de gevolgen zijn en wat het beloop van de ziekte is. Onderstaand artikel zal proberen de processen en woorden duidelijker te maken voor de gewone mens.

Pathologie

Pathologie betekent ziekteleer, waarbij gekeken wordt naar de oorzaak van de ziekte en hoe een ziekte ontstaat, wat de gevolgen zijn en wat het beloop van de ziekte is. De definitie van gezondheid is de toestand van lichaam, geest en sociaal welbevinden. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord spreken we van een ziekte. Bij ieder persoon is de grens van ziek worden anders dit komt door een verschil in weerstand en conditie.

Processen die de bron kunnen zijn van een ziekte zijn bijvoorbeeld:
 • Ontstekingsprocessen
 • Groeistoornissen (zoals tumoren)
 • Aangeboren stoornissen
 • Immunologische stoornissen
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Trauma’s en vergiftiging
 • Degeneratieve processen (ouderdom)

Meestal treedt dit niet alleen op maar overlappen een of meerdere processen elkaar.

Enkele woorden die genoemd worden om verschijnselen te bewoorden:
WarmteCalor
RoodheidRubor
PijnDolor
ZwellingTumor
Gestoorde functieFunctio Laesa

Ontstekingen

Algemene ontstekingsreacties zijn:
Tachycardie Versnelling hartslag
Leukocytose Vermeerdering van het aantal witte bloedcellen
Antistoffen Afweerstoffen gericht tegen de verwekker
Malaise Gevoel van ziekzijn
Anorexie Slechte eetlust

Infecties

Een infectie is een ontstekingsvorm die ontstaat door afsterving door aanraking met bijvoorbeeld bacteriën, virussen, parasieten of schimmels.

Virussen zijn klein en kunnen enkel met een microscoop zichtbaar gemaakt worden. Zij bevinden zich vaak in de lichaamscel, dit wordt intracellulair genoemd. Deze cel sterft dan vaak af. Voorbeelden van ziektes door virussen zijn: Poliomyelitis anterior acuta (kinderverlamming), influenza (griep), wratten en verkoudheid.

Bacteriën zijn eencellige organisme die zelfstandig leven, door kleur en vorm kan men in een laboratorium onderscheid maken in soort. Niet alle bacteriën zijn schadelijk, sommige hebben we zelfs nodig om eten te kunnen verwerken bijvoorbeeld.
Is een bacterie pathogeen dan wil dit zeggen dat de bacterie ziekmakend is.

De mens heeft een wapen tegen al deze dingen namelijk weerstand . Leeftijd, voedingspatroon, intacte huid en gezonde slijmvliezen spelen hier een rol in.

Groeistoornissen

Normaal wordt de groei van cellen in het lichaam geregeld door hormonen en groeifactoren. Een cel groeit op het juiste moment en sterft ook weer af. Op een volwassen leeftijd is dit proces gelijk, naarmate we ouder worden overheerst de afbraak. Wanneer weefsel dat op normale grootte is, kleiner wordt noemen we dat atrofie. Denk aan iemand die lang in het gips heeft gezeten, de spieren zijn niet meer op de gebruikelijke sterkte dit is dan spieratrofie. Hypertrofie is het tegenovergestelde mensen met een sporthart hebben daar bijvoorbeeld mee te maken.

 • Benigne Tumor dit is een tumor zonder verstoorde functie maar wel meer celgroei, dus hypertrofie. Deze is dus niet kwaadaardig.
 • Maligne Tumor dit is een kwaadaardig gezwel, hypertrofisch vanwege meer celgroei, en de mogelijkheid om te metastaseren oftewel uitzaaien.
 • naast deze soorten bestaat er ook nog de:
 • Cyste dit is een tumor die ontstaat doordat klierweefsel zijn afscheidingsproduct niet meer kwijt kan en vervolgens ophoopt.

Goedaardig wil niet zeggen dat u er geen last van kunt hebben, een gezwel kan op bepaalde organen of bloedvaten drukken doordat hij in omvang toeneemt. In sommige gevallen kan dit ook levensbedreigend worden.

Maligne tumoren kunnen uitgaan van epitheelweefsel (huid) en word dan carcinoma / carcinoom genoemd, en tumoren die van steun of bindweefsel uitgaan heten sarcoma / sarcoom.

Congenitale afwijking

Dit is een afwijking die vanaf de geboorte aanwezig is. Dit kan zijn erfelijk of tijdens de ontwikkeling van de baby.
De eicellen en zaadcellen kunnen veranderd zijn waardoor het genetisch materiaal niet meer zijn zoals ze waren dit kan bijvoorbeeld door bepaalde stralingen en chemische stoffen. Ook kan de leeftijd van de moeder verandering brengen in het genetisch materiaal.

Tijdens de zwangerschap ik het belangrijk op te letten met bijvoorbeeld geneesmiddelen, straling, alcohol en verdovende middelen omdat deze ook invloed kunnen hebben op de baby. Gevolgen kunnen zijn hypoxie - zuurstof tekort of mentale retardatie - geestelijke ontwikkelingsachterstand.

Stofwisselingsstoornis

Dit is een proces die plaatsvindt bij de opbouw, afbraak en instandhouding van het weefsel bij de productie van energie.
Diabetes Mellitus is bijvoorbeeld een tekort aan het hormoon insuline. Ook deficiëntieziekten zijn onderdeel van een stofwisselingsstoornis. Zoals voedingsdeficiëntie (lichaam haalt onvoldoende stoffen uit de voeding), enzymdeficiëntie (gebrek aan enzymen, waardoor stoffen in het lichaam niet omgezet kunnen worden)

Immunologische stoornis

Wanneer het immuunsysteem te sterk reageert dan treden er allergische reacties op. Een allergische reactie die in het hele lichaam voorkomt is een levensbedreigende situatie die anafylactische shock wordt genoemd. Spoedeisende hulp is dan noodzakelijk en wordt verholpen door het inspuiten van epinefrine oftewel adrenaline. Sommige mensen krijgen dit bijvoorbeeld door wespen of bijensteken.

Trauma's

Een trauma is iets waarbij je letsel oploopt. Dit kan in kleine vorm of in grotere vorm. Behandelingen kunnen varieeren van eenvoudige EHBO tot trauma team in het ziekenhuis. Een trauma team bestaat uit meerdere specialisten meestal een neuroloog, anesthesist en een internist.

Men kan last hebben van:
 • Wonden (met gevaar voor infectie)
 • Bloedingen (door scherp geweld zoals een mes of stomp geweld zoals een stuur in je buik) door bloedverlies kun je in shock raken, te weinig bloed in de bloedvaten.
 • Vergiftiging

Oorzaken van een shock kunnen zijn:
 • Allergische reactie
 • Bloedverlies
 • Uitdroging
 • Hartfunctie stoornissen

Het lichaam zal proberen de belangrijkste organen zo lang mogelijk te blijven voorzien van bloed en de minder nodige organen tijdelijk afsluiten voor het bloedtoevoer.
© 2009 - 2024 Infonic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Blount: Scheenbeen groeit naar binnenZiekte van Blount: Scheenbeen groeit naar binnenDe ziekte van Blount is een groeistoornis van het scheenbeen (tibia), waarbij het onderbeen naar binnen draait. Deze zie…
Anatomie, fysiologie, topografie en pathologieWat is het verschil tussen anatomie, fysiologie, topografie en pathologie? En wat is precies het verschil tussen histolo…
Ziekte van ScheuermannZiekte van ScheuermannDe ziekte van Scheuermann betreft een groeistoornis van de wervelkolom, waardoor de wervelkolom steeds krommer wordt. De…

Medische Terminologie. Diagnostiek, begrippen verklaringMedische Terminologie. Diagnostiek, begrippen verklaringMet dit artikel wil ik de medische wereld wat duidelijker maken voor de gewone mens. Algemene diagnostiek zoals de onder…
OCD, obsessieve compulsieve stoornisOCD, obsessieve compulsieve stoornisOCD is een obsessieve compulsieve stoornis die bij volwassenen en kinderen voor kan komen. Kenmerken zijn dwanggedachten…
Infonic (10 artikelen)
Laatste update: 29-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.