Hoe voorkom ik griep?

Hoe voorkom ik griep? De griep is een veel voorkomende ziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Er zijn verschillende manieren om griep zoveel mogelijk te voorkomen. De meeste oplossingen hebben te maken met het versterken van het natuurlijk afweersysteem. De kans op griep is namelijk het kleinst wanneer het afweersysteem het virus direct herkent en aanvalt. Hiernaast kan men met behulp van de griepprik de kans op het krijgen van deze ziekte verkleinen. Hoe kan ik mijn afweersysteem scherp houden? Wat zijn de voor- en nadelen van de griepprik en kan griep dodelijk zijn?

Griep


Het griepvirus

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het is een ziekte waarbij de luchtwegen geïnfecteerd zijn. Verkoudheid en hoesten wordt weleens onterecht griep genoemd. Officieel kan alleen een besmetting met het influenzavirus griep genoemd worden. Er zijn talloze verschillende soorten. Hierdoor is het afweersysteem niet altijd effectief tegen het virus. De gevolgen van griep kunnen in enkele gevallen zelfs desastreus zijn.

Wat zijn de gevolgen van een besmetting?

Ouderen zijn het meest vatbaar voor deze ziekte. Hiernaast kunnen patiënten die een andere ziekte hebben in de gevarenzone zitten. De griep kan hierbij de symptomen van andere ziektes verergeren en soms zelfs dodelijk zijn. Hiernaast kan men na een besmetting onbewust andere personen besmetten. Dit gebeurt grotendeels via de lucht tijdens het niezen en hoesten.

Bron: Http://www.public-domain-image.com/free-images/science/microscopy-images/influenza/3-dimensional-modBron: Http://www.public-domain-image.com/free-images/science/microscopy-images/influenza/3-dimensional-mod

Een sterke weerstand

Het is belangrijk om een sterke weerstand te hebben. Vooral tijdens de wintermaanden wordt het afweersysteem op de proef gesteld. Uw natuurlijke weerstand is namelijk een uitstekende beveiligingsmechanisme om virussen te herkennen en te stoppen. Het virus is namelijk te herkennen aan zijn specifieke vorm. Men heeft de mogelijkheid om met gezond voedsel en een regelmatig slaappatroon een betrouwbare weerstand op te bouwen.

Voedsel

Een gevarieerd dieet zorgt ervoor dat u geen belangrijke voedingsstoffen mist. Het is belangrijk om voldoende vlees, vis en groente te eten. Hierin zitten stoffen zoals vitaminen en eiwitten die het lichaam nodig heeft om juist te kunnen functioneren. Wanneer men bepaalde voedingsstoffen mist kan het afweersysteem ontregeld worden. Hierdoor is het afweersysteem minder scherp waardoor het een virus, bacterie of parasiet over het hoofd kan zien.

Nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor de gezondheid. Het is aanbevolen om acht uur per dag te slapen. Hiernaast zorgt een goed slaappatroon voor extra rust. Een mens slaapt het beste wanneer het donker is. Uw cellen "weten" wanneer het licht is en zorgen ervoor dat uw slaaprust verstoord wordt.

De omgang met patiënten en sociale situaties

Griep is een besmettelijke ziekte die van mens op mens overgedragen kan worden. Het doorgeven van spullen en objecten die aangeraakt zijn door een besmet persoon kan de besmetting verspreiden. Soms kan direct contact niet vermeden worden. Denk bijvoorbeeld aan publieke transportatie zoals de metro en trein. Zorg er in ieder geval voor dat u uw handen wast nadat u van buiten komt. Trapleuningen, liftknoppen en deurhendels zijn namelijk een algemene bron van besmetting.

De griepprik

De griepprik is een prik waarbij een verzwakte versie van een griepvirus wordt geïnjecteerd. Het griepvaccin geeft het lichaam de mogelijkheid om anti-stoffen aan te maken. Deze anti-stoffen kunnen direct door het lichaam ingezet worden wanneer lichaam opnieuw met het virus in aanraking komt. Dit voorkomt dat de persoon deze griep kan krijgen. De griepprik is echter niet verplicht.

Wie komen er hiervoor in aanmerking?

Personen die zestig jaar zijn of ouder krijgen automatisch van de huisarts een uitnodiging. Deze uitnodiging wordt meestal tegen het einde van het jaar verzonden. Volwassen en kinderen met een specifiek medisch dossier krijgen ook een uitnodiging. Hiernaast hebben ziekenhuismedewerkers vaak de mogelijkheid om de griepprik te nemen. Dit is omdat het ziekenhuispersoneel vaak in aanmerking komt met patiënten.

Wat zijn de voor- en nadelen van de griepprik?

Er zijn verschillende voor- en nadelen die verbonden zijn met deze snelle ingreep.
Nadelen:
  • Het geeft een pijnlijk gevoel tijdens de injectie.
  • Er is geen garantie dat men daarna geen griep krijgt.
  • Er kunnen soms bijwerkingen zijn zoals hoofdpijn, spierpijn en lusteloosheid.

Voordelen:
  • Mogelijk wordt door de prik een griep of longontsteking voorkomen.
  • Het kan de symptomen van griep verminderen.
  • Andere aandoeningen die door de griep verergerd worden zijn hierdoor minder intens.
© 2015 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Griepprik, voor wie?Griepprik, voor wie?De griep, iedereen heeft er wel eens last van. Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus dat ook wel een influenzaviru…
Weer tijd voor de griepprikWeer tijd voor de griepprikHet is weer tijd voor de griepprik. De periode half oktober tot half november is dé tijd om de griepprik te halen. Maar…
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…

Toxoplasmose: oorzaken, symptomen en behandelingToxoplasmose: oorzaken, symptomen en behandelingToxoplasmose wordt ook wel eens de kattenziekte genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet “Toxoplasma gond…
I-cell disease: een lysosomale stapelingsziekteI-cell disease: een lysosomale stapelingsziekteI-cell disease, ook wel Mucolipidosis II (ML II) genaamd, is een lysosomale stapelingsziekte, welke voor kinderen al op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://www.public-domain-image.com/free-images/science/microscopy-images/influenza/3-dimensional-mod
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik
  • Afbeelding bron 1: http://www.public-domain-image.com/free-images/science/microscopy-images/influenza/3-dimensional-mod
Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.