Aziatische bosmug gevaarlijk in Nederland?

Aziatische bosmug gevaarlijk in Nederland? Zowel de tijgermug als de Aziatische bosmug worden in Nederland gesignaleerd en kunnen in potentie gevaarlijk zijn dan wel gevaarlijk worden voor onze gezondheid. De mug zuigt uw bloed en kan zo allerlei ziekten en parasieten verspreiden. Dat weten we van het buitenland, maar ook in Nederland dreigt bij het verder opwarmen van de aarde gevaar van de aanwezige uitheemse muggen. De Aziatische bosmug, de aedis japonicus, is mogelijk een nieuwe boosdoener en werd al gevonden in Oss en in Lelystad.

De uitheemse mug maakt ziek

Het is een bekend feit dat muggen ziek kunnen maken. Zo zijn er de bekende malariagebieden en de gele koorts-gebieden waar het oplopen van malaria, gele koorts of anders wel de knokkelkoorts of het zikavirus groot is. In het buitenland, waar het warm is, voldoende vocht aanwezig is voor de vermenigvuldiging van de mug. Ver weg, of toch niet zo ver weg?

Uitheemse muggen in Nederland

Nou deze door de mug verspreide ziekten zijn niet ver weg en lijken zelfs steeds dichterbij te komen. Velen zijn vergeten dat in de vorige eeuw ook in Nederland malaria nog mogelijk was, vooral in de veengebieden. Die ziekte hebben we uit ons land verdreven, maar nieuwe sluipmoordenaars liggen op de loer. Het gaat om uitheemse muggen zoals de tijgermug. Relatief nieuw is een nieuwe bedreiger van onze gezondheid, de Aziatische bosmug.

Hoe komen uitheemse muggen zoals de Aziatische bosmug naar ons land?

Voor de Aziatische bosmug en de tijgermug geldt dat ze zich goed kunnen verschuilen in autobanden of bamboe. In autobanden blijft vrij eenvoudig een beetje water liggen waarin de uitheemse muggen hun larven leggen. Die autobanden en producten zoals bamboe importeren we in ons land, vervoeren we per vliegtuig en dat geeft deze muggen in het gematigde klimaat van ons land een uitstekende bodem om tot wasdom en verspreiding van de soort te komen. Het vervelende, naast de muggenbulten, is wel dat men denkt dat deze muggen op enig moment ook in ons land ziekten en parasieten kunnen gaan verspreiden. Als een zieke mug is overgekomen of als een uitheemse mug een persoon of dier dat al is besmet prikt en zo zichzelf besmet en vervolgens voor nakomelingen zorgt.

Aziatische bosmug, de aedis japonicus, kent geen grenzen

Waar mensen grenzen op de landkaart zien, gelden die voor muggen niet. Muggen vliegen en komen over naar gebieden waar ze goed kunnen gedijen. Als het in Nederland voorjaar wordt, wordt het in Brazilië waar het zikavirus vele slachtoffers heeft gemaakt, een stuk kouder en zoeken de muggen gebieden waar het beter vertoeven is. Zo kan bijvoorbeeld dit virus naar Europa komen, mensen besmetten en daarmee via-via mogelijk ook andere uitheemse steekmuggen die voor een verdere verspreiding kunnen zorgen. Vergelijkbare scenario's zijn denkbaar voor dengue en malaria, zeker als de aarde verder opwarmt.

De Aziatische bosmug maakt ziek

De onrust is in ons land niet zo groot, maar toen de Aziatische bosmug in 2016 werd aangetroffen bij een bandenbedrijf in Oss, werden de direct omwonenden direct door de NVWA, de gemeente Oss en de GGD Hart voor Brabant per brief geïnformeerd. Het ministerie van VWS nam direct maatregelen ter bestrijding. En dat doe je niet als er niets aan de hand is of als er een dreigende situatie kan ontstaan. Ook in Duitsland en België komt de Aziatische bosmug al voor, dichtbij dus.

Oppassen dus

De steekmuggen vind je vooral bij kleine stilstaande waterpoeltjes, boomholtes, autobanden, bloempotten, emmertjes met water, vaasjes, dakgoten of regentonnen. En als de Aziatische bosmug niet kan worden verdreven, zal ook deze steekmug tot het arsenaal gaan behoren. De tijgermug zien we al heel vaak, daar zijn vele meldingen over. Het is een kwestie van tijd dat hetzelfde met de Aziatische bosmug gaat gebeuren. Nou maar hopen dat dit vooruitzicht niet echt zal uitkomen, ook al zal de mug zich ook hiervan weinig aantrekken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?De inheemse Nederlandse muggen brengen geen ziekten over, maar af en toe zien we in Nederland ook exotische muggen zoals…
De Aziatische TijgermugEen muggenbeet zit je al helemaal niet op te wachten, maar een beet van een tijgermug is wel het laatste wat je wilt. De…
Tropische ziekte in Europa door de tijgermugTropische ziekte in Europa door de tijgermugDe exotische tijgermug is gevaarlijk en een echt plaagdier. We weten dat de tropische mug heel enge ziekten kan overbren…
Zika koorts: symptomen en behandelingZika koorts: symptomen en behandelingZika koorts is een door muggen overdraagbare ziekte die vooral voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika maar zich steeds…

Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…
Fibrinogeen en vaatlijdenFibrinogeen en vaatlijdenDe bloedcirculatie wordt bepaald door de hartfunctie, het gedrag van de bloedvaten en het volume en de samenstelling van…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.