Wanneer begint de haaruitval bij een chemokuur?

Wanneer begint de haaruitval bij een chemokuur? Voor veel mensen zijn chemokuren onlosmakelijk verbonden met haaruitval. Haarverlies treedt echter niet bij alle soorten chemo op. Valt het haar door de behandeling van kanker wel uit dan begint dit vaak circa 10 tot 17 dagen na de eerste kuur. Door gebruik te maken van hoofdhuidkoeling kan de kans op haaruitval sterk verminderd worden. Als je haar niet uitvalt wordt het vaak wel dunner. Een gespecialiseerde kapper kan je helpen dit zo goed mogelijk te maskeren.

Chemo en haaruitval


Haaruitval door de chemo

Wanneer je chemokuren ondergaat om kanker te bestrijden dan richten deze kuren een ravage aan in je lichaam. Dit is nodig om de kankercellen effectief te bestrijden maar het heeft daarnaast heel veel vervelende bijwerkingen. Zo kun je er zeer misselijk van worden, last krijgen van obstipatie, al je energie verliezen en kan het je huid en nagels aantasten. De bijwerking waar mensen het meest angstig voor zijn is echter wel de haaruitval. Naast het hoofdhaar valt vaak ook alle andere lichaamsbeharing uit waaronder okselhaar, schaamhaar, wenkbrauwen en wimpers. Kankerpatiënten zijn op die manier erg herkenbaar in het straatbeeld en voor de patiënt is dit vaak zeer confronterend.

Niet alle chemokuren veroorzaken haaruitval

Het uitvallen van het haar is een gevolg van het feit dat de stoffen uit de chemo worden opgenomen door de haarwortels, die hier niet tegen bestand zijn. Alhoewel haaruitval de meest beruchte bijwerking is van een chemokuur komt dit lang niet bij alle kuren voor. Of een kuur tot haaruitval zal leiden is van een aantal factoren afhankelijk. Deze factoren zijn niet allemaal bekend maar artsen kunnen je vaak wel een goede inschatting geven. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de kans op haaruitval bij een kuur met tabletten kleiner is dan bij een kuur die je via een infuus krijgt toegediend. Daarnaast is uiteraard ook het type medicijn en de gebruikte dosering van belang. Wie lijdt aan borstkanker of prostaatkanker krijgt vaak ook hormonen toegediend. De kans dat je haar uitvalt neemt hierdoor toe. Haaruitval kan tevens een gevolg zijn van bestraling. Dit is dan alleen het geval op de locatie van de bestraling. Word je dus behandeld voor een hersentumor en wordt het hoofd hierbij bestraald dan zal hier lokaal haaruitval optreden.

Onderga je een type chemokuur die geen haaruitval tot gevolg heeft dan wordt het haar er vaak toch wel dunner van. Afhankelijk van de structuur van je haar en de manier waarop je het draagt kan ook dit erg zichtbaar worden. In dat geval is het raadzaam een kapper te bezoeken die gespecialiseerd is in het kappen van kankerpatiënten. Door de juiste behandeling kan de aantasting van je haar vaak goed worden gemaskeerd. De kapper zal er ook rekening mee houden dat de hoofdhuid door de chemokuren erg gevoelig kan zijn.

Als haaruitval optreedt, wanneer begint het dan?

Word je behandeld met een type chemo die haaruitval veroorzaakt dan begint de uitval meestal circa 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling. Soms zul je eerst merken dat het haar wat dunner wordt, waarna je plukken haar zult gaan verliezen bij het wassen of kammen van het haar. Ook kun je 's ochtends bij het wakker worden plukken haar op het kussen aantreffen. Sommige mensen kiezen ervoor deze confrontatie te voorkomen door het haar bij het begin van de eerste kuur zelf al volledig af te scheren of dit door een kapper te laten doen. Juist gezien het feit dat de uitval niet bij iedereen optreedt is het wellicht verstandiger om eerst even aan te kijken of het haar door de chemo wordt aangetast. Bij de eerste tekenen van uitval kun je het dan alsnog afscheren.

Hoofdhuidkoeling kan uitval voorkomen

In sommige gevallen kan haaruitval voorkomen of beperkt worden door de toepassing van hoofdhuidkoeling. Voor, tijdens en kort na de toediening van de medicatie draag je dan een soort helm of cap die middels een slang is aangesloten op een koelingsapparaat. Deze koelt de hoofdhuid en daarmee de haarwortels en zorgt er daarmee voor dat deze minder van de medicatie opnemen. Wie hiervoor opteert moet er wel rekening mee houden dan de behandeling langer duurt. Je behandelend arts kan hier meer over vertellen.

Haarverlies is meestal tijdelijk

Het haarverlies als gevolg van chemokuren is tijdelijk maar het kan wel blijvende invloed hebben op de haargroei. Meestal begint het haar enkele weken tot maanden na de laatste kuur weer aan te groeien. Mogelijk groeit het daarbij wel langzamer dan vroeger. Het eerste haar dat weer verschijnt is bovendien vaak donzig, als bij een baby. Het haar kan daarnaast bovendien blijvend anders zijn van kleur of structuur. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die al jaren grijs waren maar na het stoppen van de chemo tijdelijk haar terugkrijgen in hun oorspronkelijke kuur. Slechts in zeer zeldzame gevallen is het verlies van haar blijvend.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenMagnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenOm kanker te behandelen wordt een chemokuur zoals Cisplatin toegepast. Daardoor worden kankercellen vernietigd, waarna d…
Chemokuur als behandelingChemokuur als behandelingChemotherapie is de behandeling van een ziekte met chemische medicijnen. Een chemokuur, spreek uit als gemokuur, is een…
Chemokuur of chemotherapieChemokuur of chemotherapieChemokuur: voor de een de kans op genezing, voor de ander zicht op een langer en minder pijnlijk leven. Chemokuur is voo…
Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemoNeulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemoNeulasta bij chemotherapie is een soort wondermiddel bij chemo. Maar ook een heel duur wondermiddel. Wie chemotherapie o…

Acute Disseminated EncephaloMyelitis (ADEM) bij kinderenAcute Disseminated EncephaloMyelitis (ADEM) bij kinderenAcute Disseminated EncephaloMyelitis ofwel ADEM is een vrij zeldzame neurologische ziekte die behoort tot de groep demye…
Mitochondriaal DNA depletie syndroom (MDS)Mitochondriaal DNA depletie syndroom (MDS)Mitochondriaal DNA depletie syndroom (MDS) is een ernstige genetische afwijking die in enkele varianten voorkomt. De aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wendy.Burchfield, Flickr (CC BY-2.0/bewerkt)
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/haaruitval-en-kaalheid-bij-vrouwen/haaruitval-bij-kanker/item119974
  • https://www.kanker.nl/bibliotheek/haaruitval/wat-is/1957-komt-het-haar-weer-terug
  • http://www.haarstichting.nl/kanker-haaruitval
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.