Binnen een dag van je verkoudheid af: stappenplan

Binnen een dag van je verkoudheid af: stappenplan Ben je verkouden en kun je dit echt even niet hebben? Volgens longarts Neil Schachter kun je binnen een dag van je verkoudheid af zijn als je de juiste maatregelen neemt. Deze omvatten onder meer het beginnen van de dag met het nemen van een hete douche, een ontbijt met eieren, een aantal eetlepels vlierbessensiroop voor het immuunsysteem en het gebruik van een neusspray of neusdouche. Probeer dit stappenplan eens te gebruiken en kijk of het jou ook lukt om binnen no time van die vervelende verkoudheid af te geraken.

Snel je verkoudheid verhelpen


Over verkoudheid

Dat wat in de volksmond een verkoudheid wordt genoemd is doorgaans een infectieziekte van de bovenste luchtwegen. Door direct of indirect contact met iemand anders die een verkoudheidsvirus onder de leden heeft kun je ermee besmet raken. Binnen enkele dagen kun je dan last krijgen van de klassieke verkoudheidssymptomen als een verstopte neus of loopneus, keelpijn, hoesten, een droge keel, hoofdpijn, vermoeidheid en verhoging of lichte koorts. Vaak gaat het gepaard met een algeheel gevoel van onbehagen. Alhoewel het voor de meeste mensen mogelijk blijft om redelijk normaal te kunnen blijven functioneren is het niet ongewoon dat een verkoudheid ertoe leidt dat men minder goed in staat is de dagelijkse taken uit te voeren. Door de vermoeidheid kan de concentratie verminderen en worden mensen als snel prikkelbaar. Iedereen die verkouden raakt is er daardoor bij gebaat wanneer de verkoudheid ook weer zo snel mogelijk over gaat. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om het herstel te bespoedigen.

Neil Schachter's aanpak bij een verkoudheid

Neil Schachter is een vooraanstaand Amerikaans longarts en gespecialiseerd in de werking van het menselijk immuunsysteem. Hij is tevens de auteur van de bestseller The Good Doctor's Guide to Colds and Flu. In dit boek doet hij uit de doeken hoe je met de juiste aanpak binnen een dag van je verkoudheid af kan komen in plaats van er een week mee te sukkelen en je slecht te voelen. De aanpak van Schachter is gebaseerd op een combinatie van simpele stappen die iedereen kan toepassen wanneer het erop aan komt. Acht handige tips helpen je op weg.

Begin de dag met een hete douche

Word je wakker en heb je meteen door dat je verkouden geworden bent dan kun je de dag het beste beginnen met een goed hete douche. Door de warme, vochtige lucht in de badkamer gaan je holtes optimaal open en dit zorgt ervoor dat je weer beter kunt ademhalen.

Drie keer twee eetlepels vlierbessensiroop

Essentieel in het herstel van je verkoudheid is volgens Schachter het gebruik van vlierbessensiroop. Van vlierbessensiroop is bekend dat het de productie van cytokine verhoogt, de opname van antioxidanten ondersteunt en virussen onderdrukt. Het kan daarmee je immuunsysteem precies de boost geven die je nodig hebt wanneer je last hebt van een verkoudheid en gebaat bent bij een snel herstel. Vlierbessensiroop is in Nederland breed verkrijgbaar via diverse drogisterijen, natuurwinkels en webshops, bijvoorbeeld van het merk Sambucol. Schachter raadt aan driemaal daags twee eetlepels in te nemen. Dit helpt zowel preventief als in het herstel van een al opgelopen verkoudheid.

Kies voor een ontbijt rijk aan proteïnen

De keuze van de juiste ontbijtproducten is belangrijker dan je denkt. Een kopje koffie met een croissantje is misschien lekker maar het is beter om verstandig te zijn. Ben je verkouden dan ben je erbij gebaat om voldoende proteïnen en aminozuren binnen te krijgen. Dit is belangrijk bij het bestrijden van infecties. Je kunt daarom het beste kiezen voor een ontbijt met twee of drie eieren. Drink daarbij bij voorkeur een kopje thee met honing. Dit is verzachtend voor neus en keel.

Lunch rijk aan zink

Voor de lunch raadt Dr. Schachter aan om vooral te letten op voldoende inname van zink. Dit helpt bij het bestrijden en de preventie van infecties en ontstekingen. Met name pompoenpitten en kikkererwten zijn voor de lunch geschikte ingrediënten die je helpen je zink-inname te verhogen.

Veel water drinken

Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en daarom moet je voldoende water drinken. Tijdens een verkoudheid droog je sneller uit dus daarom is het op dat moment extra belangrijk. Je zult ook merken dat het fijn is voor je keel want deze blijft daarom beter gesmeerd en opgebouwd slijm wordt zo bovendien steeds weggespoeld.

Lichaamsbeweging

Een verkoudheid kan je danig duf en futloos maken en daarom zal sporten wellicht niet het eerste zijn waar je zin in hebt als je verkouden bent. Het is echter wel verstandig om wat lichte lichaamsbeweging te ondernemen. Een wandelingetje door het park of een blokje om met de fiets is hiervoor geschikt. De frisse buitenlucht geeft je extra energie en doordat je er ongemerkt beter en dieper van gaat in- en uitademen zorg je beter voor je longen en heb je minder last van je verstopte neus.

Neus schoonmaken voor het slapengaan

Slapen gaat vaak wat lastiger wanneer je verkouden bent. Dat heeft vooral te maken met het ongemak van de verstopte neus en het minder goed kunnen doorademen. Je kunt de slaap echter bevorderen door voor het slapengaan de neus te reinigen. Dit kan met een neusspray of neusdouche. Er bestaan verschillende soorten neussprays. Lees je daarom eerst even in om ervoor te zorgen dat je de juiste kiest. Ook kun je kiezen voor het gebruik van een neusdouche. Met dit hulpmiddel kun je een zoutoplossing door de neus spoelen en deze daarmee goed reinigen. Dat lijkt misschien een beetje eng maar wanneer je het eenmaal een keer geprobeerd hebt zul je merken hoe fijn dit kan zijn.

Voldoende slaap

Tot slot is het van belang om te zorgen voor een goede nachtrust. Als je je lichaam optimaal in staat wil stellen de ziektekiemen te bestrijden dan wordt een nachtrust van minimaal zeven uur aangeraden.
© 2019 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral s nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…
Baby verkouden  Wat moet je doen?Baby verkouden Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Middeltjes tegen keelpijn, griep en verkoudenheidJe hoeft niet altijd meteen naar de dokter te lopen wanneer je een beetje verkouden bent. Ontdek hier enkele natuurlijke…
De beste aanpak bij acute middenoorontsteking bij kindDe beste aanpak bij acute middenoorontsteking bij kindEen acute middenooronsteking (OMA) komt vaak voor. Zeker bij kinderen. Soms bij volwassenen. De ermee gepaard gaande oor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Neil Schachter - The Good Doctor's Guide to Colds and Flu (2006) ISBN 978-0061240546
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.