InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Nieuw coronavirus: wereldwijde zorgwekkende ziekmaker
nieuws uitgelicht

Nieuw coronavirus: wereldwijde zorgwekkende ziekmaker

Nieuw coronavirus: wereldwijde zorgwekkende ziekmaker Er bestaan meerdere coronavirussen, zowel bij mensen als dieren. De menselijke varianten zijn onderverdeeld in milde of ernstige(re) varianten. Onder de ernstige varianten vallen SARS, MERS en het eind 2019 uitgebroken nieuwe coronavirus. Dat laatste virus dook eind 2019 op bij een vismarkt in Wuhan in China. Het aantal besmette personen en aantal doden stijgt per dag. Het nieuwe coronavirus wordt ook wel het Wuhan-virus genoemd. De officiële naam is 2019-nCoV. Eind januari 2020 kondigt de WHO een internationale noodsituatie af in verband met het nieuwe coronavirus.

Coronavirussen

Coronavirussen zijn een grote familie van virussen. Ze veroorzaken, net zoals het rhinovirus, verkoudheden bij mensen, maar kunnen ook ernstigere gevolgen hebben. Er bestaan in totaal 7 menselijke soorten coronavirussen, waarvan sommige mild zijn en andere een ernstig verloop hebben. Dat laatste is het geval met SARS, MERS en het nieuwe coronavirus dat in 2020 massaal om zich heen greep. Coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze overdraagbaar zijn van dier op mens.

Hoe komt het virus aan zijn naam

Het virus lijkt bij microscopisch onderzoek sterk op een kroon, vandaar ook de naam corona. Corona betekent namelijk kroon in het Latijn.

Nieuwe coronavirus

De oorsprong van het nieuwe coronavirus dat in 2020 uitbrak, ligt bij een vismarkt in Wuhan; op 31 december 2019 raakten de eerste mensen in Wuhan ziek. Er wordt dan ook wel van het Wuhan-virus gesproken. Ook de naam nieuw coronavirus komt voor. De officiële naam van het coronavirus is 2019-nCoV. Mensen raken besmet door druppeltjes lichaamsvocht dat door hoesten en niezen wordt overgebracht.

Alle coronavirussen op een rij

Naast de zeven coronavirussen die bij mensen voorkomen, zijn er meer dan 200 coronavirussen die bij dieren voorkomen. Die virussen zijn niet overdraagbaar op de mens. Onder de zeven humane coronavirussen is een onderscheid gemaakt tussen milde en ernstige varianten.

Milde varianten

De milde varianten van het coronavirus zijn:
 • HCoV-229E (alfacoronavirus ontdekt in 1960)
 • HCoV-NL63 (alfacoronavirus ontdekt in 2004)
 • HCoV-OC43 (betacoronavirus ontdekt in 1960)
 • HKU1-nCoV (betacoronavirus ontdekt in 2004)

Ernstige varianten

De ernstige vormen van het coronavirus zijn:
 • SARS-CoV: SARS (ontdekt in 2003)
 • MERS-CoV: MERS (ontdekt in 2012)
 • Nieuwe coronavirus: 2019-nCoV (ontdekt in 2019)

SARS
De ziekte SARS is een coronavirus. Deze ziekte brak in 2002 uit in China en kostte aan ongeveer 800 mensen het leven. SARS wordt overgedragen door civet-katten. Tussen het moment van besmetting en het daadwerkelijke ziek worden zit 1 tot maximaal 14 dagen. Mensen die besmet zijn met SARS hebben plotseling hoge koorts en verder hebben ze last van hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en hebben ze moeite met ademen. SARS heerste niet alleen in China, maar verspreidde zich naar in totaal 37 landen.

MERS
MERS is net zoals SARS ook een coronavirus. Deze ziekte brak in 2012 uit in Saoedi-Arabië, maar keerde later meerdere malen terug. De ziekte werd overgedragen door kamelen en dromedarissen. Uiteindelijk zijn er wereldwijd 666 mensen aan de gevolgen van MERS overleden.

Nieuwe coronavirus: 2019-nCoV
De ziekte brak eind 2019 uit in China, maar greep later ook in andere landen toe. De ziekte werd overgedragen door vleermuizen en later ook van mens op mens. Het aantal besmette personen en helaas ook doden, steeg per dag. Eind januari 2020, dus een maand na de eerste gevallen, waren er 9.826 mensen besmet en overleden er 213 personen aan het virus. De ziekte was toen reeds opgedoken in 20 landen.

2019-nCoV (Wuhan-virus): ontstaan, verspreiding en behandeling

Zoals eerder aangeven ontstond het nieuwe virus eind 2019. De besmette personen liepen het virus op bij een vismarkt in Wuhan, in China. Op die markt werden naast vis ook andere dieren verkocht. Het aantal besmette personen nam in rap tempo toe. Ongeveer 3 weken later (rond 20 januari), overleden de eerste mensen aan het virus. Dat waren toen 6 personen. Binnen een aantal dagen liep dat aantal snel op. Op 3 februari viel de eerste dode buiten China. Op 9 februari 2020 waren al meer mensen overleden (812 personen, waarvan de meesten in China) dan aan de ziekte SARS in 2002.

Verspreiding

De verspreiding van het virus ontstaat doordat mensen in contact komen met lichaamsvocht van een geïnfecteerde persoon. Dit komt door hoesten en niezen. Als een persoon besmet is, heeft hij/zij het eerst nog niet door. Ongeveer na een week beginnen de eerste ziekteverschijnselen, maar dan kan het virus dus allang zijn overgedragen. En zonder dat men het doorheeft, raken zo veel andere mensen besmet.

Symptomen

Iemand die het nieuwe coronavirus onder de leden heeft, heeft een aantal kenmerkende symptomen. Maar het kan ook zo zijn dat iemand wel de kenmerkende symptomen heeft, maar toch niet aan de nieuwe variant van het coronavirus leidt. Het virus lijkt namelijk sterk op de "gewone" griep. De symptomen bij het nieuwe coronavirus kunnen bestaan uit:
 • ademhalingsproblemen
 • hoge koorts
 • hoesten
 • benauwdheid
Daarnaast kan er longontsteking of nierfalen optreden, met de dood tot gevolg.

Medicijn en vaccin

Normaal gesproken duurt het jaren voordat een vaccin daadwerkelijk op mensen kan worden getest. Er moet eerst zekerheid zijn of het vaccin veilig is voor mensen. Daarom wordt een vaccin eerst op dieren getest en pas als blijkt dat het veilig is, wordt het op mensen getest. Maar in het geval van het nieuwe coronavirus is er een middel – met de naam remdesivir – dat begin februari 2020 op zieke mensen in Wuhan wordt getest. Deze mensen zijn er minder erg aan toe dan andere patiënten. Als het middel aanslaat zal er over ongeveer 4 maanden daadwerkelijk een vaccin zijn tegen het coronavirus.

Noodziekenhuizen

In China wordt in een zeer korte tijd met man en macht gebouwd aan noodziekenhuizen, waar zieke coronapatiënten worden verzorgd. Het eerste noodziekenhuis werd op 4 februari, na de bouw van iets meer dan een week, al geopend. In het ziekenhuis is ruimte voor 1.000 patiënten.

'Ontdekker' van het coronavirus overleden

De arts – Li Wenliang – die in december 2019 waarschuwde voor een virus, is op 6 februari 2020 zelf op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Op 30 december 2019 constateerde hij dat er een aantal mensen na het bezoeken van de vismarkt in Wuhan ziek waren geworden en dat ze in quarantaine waren geplaatst. Zijn waarschuwing werd niet in dank afgenomen: hij werd door de politie verhoord. Ze dachten dat hij alleen maar geruchten verspreidde, maar al die tijd bleek hij gelijk te hebben. Na zijn verhoor, ging hij weer gewoon aan het werk. Op 11 januari, een dag nadat hij een patiënte met het coronavirus behandelde, werd hij zelf ziek. Op 12 januari werd hij getest op het coronavirus en bleek hij het te hebben. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en lag op de intensive care aan de beademing. Op 6 februari overleed hij aan de gevolgen van het coronavirus.

De cijfers van WHO: World Health Organization

De WHO heeft vanaf 20 januari dagelijks bijgehouden hoeveel mensen er besmet zijn geraakt, zijn overleden en in welke landen het nieuwe coronavirus is geconstateerd. Tot en met 21 januari heerste het virus in China (provincie Hubei 258 gevallen, provincie Guangdong 14 gevallen, gemeente Beijing 5 gevallen en 1 in de gemeente Shanghai), Thailand (2 gevallen), Japan (1 geval) en Korea (1 geval). Het aantal besmette personen en doden, maar ook uitbraken in andere landen lopen in rap tempo op. Op 31 januari heeft het WHO een internationale noodsituatie, PHEIC-status (Public Health Emergency of International Concern), afgekondigd.

DatumAantal besmetAantal dodenAantal landen
t/m 20 januari28264
t/m 27 januari2.7988012
t/m 3 februari17.39136124
t/m 10 februari40.55490925
t/m 17 februari71.429177226

Besmette landen

Overzicht van de besmette landen op alfabetische volgorde, met tussen haakjes de datum van melding bij WHO.

Laatste update 18 februari
Amerika (23 januari)Finland (30 januari)Singapore (24 januari)
Arabische Emiraten (29 januari)Frankrijk (25 januari)Spanje (1 februari)
Australië (25 januari)Groot Brittannië (1 februari)Sri Lanka (28 januari)
België (5 februari) India (30 januari)Thailand (13 januari)
Cambodja (28 januari)Italië (31 januari)Vietnam (24 januari)
Canada (27 januari)Japan (15 januari)Zweden (1 februari)
China (vanaf begin uitbraak)Korea (20 januari)
Duitsland (28 januari)Maleisië (26 januari)
Egytpe (15 februari)Nepal (25 januari)
Filipijnen (30 januari) Rusland (1 februari)

Problemen voor reizigers

Door de uitbraak van de ziekte zitten sinds 27 januari veel mensen vast in Wuhan, waaronder ook Nederlanders. Ze mogen China niet verlaten, in verband met kans op besmetting. En zodra ze China mogen verlaten, blijven ze een week of twee in quarantaine in hun eigen land. Reizigers mogen niet meer naar de provincie Hubei, waar Wuhan in ligt. Verder wordt er geadviseerd om alleen als het niet anders kan naar andere Chinese provincies te reizen. Het openbare leven ligt nagenoeg stil in China. Openbaar vervoer is er nauwelijks, er gaan steeds minder vluchten. Mensen wordt geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook in andere delen van de wereld ondervindt men problemen door het virus.

Cruiseschepen

 • Op 30 januari mochten ongeveer 6.000 passagiers van het cruiseschip Costa Smeralda in Civitavecchia (Italië) niet van boord. Op het schip bevonden zich 750 Chinezen, waarvan 2 Chinezen symptomen van het coronavirus vertoonden. Achteraf bleek het loos alarm.
 • Sinds 4 februari blijven alle passagiers – waaronder drie Nederlanders – en bemanningsleden van het cruiseschip Diamond Princess, dat in Japan in Yokohoma ligt, in quarantaine. De reden daarvan is dat er bij meerdere passagiers het coronavirus is vastgesteld. Zij zijn achteraf besmet door een medepassagier die inmiddels weer thuis is. Op 5 februari blijken tien passagiers besmet te zijn met het virus. Op 8 februari is dat aantal gestegen naar 64 besmettingen.

Naar aanleiding van het coronavirus besluiten steeds meer cruiseschepen om geen Chinese passagiers meer aan boord te laten.

Speciale vlucht vanuit China

Op 2 februari vertrok er een vliegtuig vanuit China met burgers uit de EU. Aan boord bevonden zich 15 Nederlanders. Het vliegtuig landde eerst in Parijs en daarna in Brussel. De geëvacueerden blijven allemaal 14 dagen in quarantaine.

Coronavirus in Nederland

Begin februari 2020 is er nog niemand uit Nederland besmet (aangetoond) met het coronavirus. Maar dat betekent niet dat Nederland er niet druk mee bezig is. Bij zowel het Erasmus Medisch Centrum als bij het RIVM zijn testen beschikbaar om mensen bij verdenking van het nieuwe coronavirus daarop te testen. Daarnaast zijn er protocollen waaraan men zich moet houden. Mocht er toch iemand in Nederland de verschijnselen van het coronavirus vertonen, dan blijft deze in quarantaine, totdat is vastgesteld of hij of zij de ziekte wel of niet heeft.

Preventie

Niemand wil graag besmet worden met het virus, maar wat kun je doen ter preventie? In ieder geval uit de buurt blijven van iemand die hoest en niest, maar dat geldt eigenlijk ook al bij de gewone griep. Verder moet je vaak je handen wassen en eieren en vlees goed koken. In China dragen de mensen massaal mondkapjes ter preventie om zelf ziek te worden, dat wordt overigens niet alleen in China gedaan. Ook in andere landen waar veel Chinezen zijn, dragen de Chinezen mondkapjes. De Nederlanders die op 2 februari met een speciale vlucht vanuit China naar Nederland zijn gekomen, moeten allemaal 2 weken in quarantaine blijven. Allemaal ter preventie om verdere besmetting te voorkomen.
© 2020 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De angst voor het MERS-CoronavirusDe angst voor het MERS-CoronavirusMERS is de afkorting van “Middle East Respiratory Syndrome”. Het behoort tot de stam van het Coronavirus. Dit virus werd…
Nieuw coronavirus (2019-nCoV): symptomen en behandelingnieuws uitgelichtNieuw coronavirus (2019-nCoV): symptomen en behandelingEen nieuw coronavirus, aangeduid als 2019-nCoV, werd voor het eerst geïdentificeerd in Wuhan, in de provincie Hubei te C…
Het MERS-coronavirus, de moderne SARSHet MERS-coronavirus, de moderne SARSHet Middle East Respiratory Syndrome (MERS) is een virale ziekte die voor het eerst werd gediagnosticeerd in Saoedi-Arab…
MERS-virus veroorzaakt slachtoffers en is besmettelijkMERS-virus veroorzaakt slachtoffers en is besmettelijkHet MERS-virus (MERS-CoV) is een bijzondere variant van het Coronavirus. De officiële naam van de ziekte is Middle East…
Hoe wordt het MERS-virus overgedragen en is 't gevaarlijk?Hoe wordt het MERS-virus overgedragen en is 't gevaarlijk?In het voorjaar van 2014 raakte bekend dat het gevaarlijke MERS-virus ook al naar landen als Duitsland en Nederland was…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Freakwave, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.livescience.com/new-coronavirus-origin-bats.html
 • https://www.parool.nl/wereld/hoe-zit-het-precies-met-het-coronavirus-alles-wat-je-moet-weten-in-8-vragen~b64c42f9/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 • https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
 • https://nos.nl/artikel/2320279-china-verbiedt-per-direct-de-handel-in-slangen-dassen-en-andere-dieren.html
 • https://www.ad.nl/buitenland/live-meeste-nederlandse-evacues-thuis-in-quarantaine-knuffelverbod-in-disneyland-tokio~a15852dd/?referrer=https://www.google.com/
 • https://www.lc.nl/buitenland/Cruiseschip-in-Japan-afgesloten-vanwege-passagier-met-virus-25312810.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5010946/cruiseschip-nederlanders-quarantaine-diamond-princess-japan
 • https://nos.nl/artikel/2321142-waarom-gaan-nederlandse-corona-evacues-thuis-in-quarantaine.html
 • https://nos.nl/artikel/2320926-kun-je-met-mondkapjes-handen-wassen-en-isolement-het-coronavirus-verslaan.html
 • https://jeugdjournaal.nl/artikel/2321032-corona-virus-is-nu-officieel-een-internationale-noodsituatie.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronavirussen
 • https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China
 • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5012641/chinese-arts-overleden-die-waarschuwde-voor-coronavirus
 • https://nos.nl/artikel/2321950-chinezen-geschokt-door-dood-corona-arts-iedereen-rouwt.html

Reageer op het artikel "Nieuw coronavirus: wereldwijde zorgwekkende ziekmaker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 15
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!