Depressieve gevoelens: wat kun je eraan doen?

Een sombere bui. Nergens zin in hebben. De balen hebben van alles hebben en iedereen. Het liefst weg willen kruipen. Een gevoel wat maar niet weg gaat. Een dipje? Of misschien wel een depressie.

De symptomen

Depressie, een moeilijk begrip. Wanneer ben je nou depressief, of wanneer heb je gewoon een dipje? Hieronder een aantal symptomen die kunnen voor komen bij een depressie.

  • Verlies van zelfrespect
  • Verminderde productiviteit
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Gevoel, vaak een gevoel van angst
  • Denkstoornissen
  • Stoornissen in eten, slapen en eventuele seksuele behoeften
  • Lichamelijke klachten, zoals obstipatie of diarree.

Diagnose & behandeling

Als je nu meer dan twee weken lang rond loopt met de verschijnselen van depressie, de symptomen, dan is het toch wel raadzaam om langs de huisarts te gaan. De huisarts is het eerste aanspreekpunt en de huisarts kan de ernst van de situatie inschatten. Na het gesprek met de huisarts wordt er gekeken welke behandeling voor jou geschikt is.

Watchful waiting

Voorheen werden alle patiënten die mogelijk depressief zijn op een wachtlijst gezet voor een behandeling en therapie. Tegenwoordig wordt het (bij de meeste huisartsen) anders gedaan. Als u nog redelijk kunt functioneren en de klachten zijn minder dan drie maanden aanwezig, dan wordt het traject “watchful waiting” gestart. De huisarts zal u nog geen medicatie voorschrijven, maar zal u tips meegeven om uw leven wat meer zonnekleur te laten geven. Tevens zal hij u wekelijks terug zien op een spreekuur. Dit is een traject van enkele weken. Mochten er na die weken verbeteringen op getreden zijn, dan gaat het traject door en wordt er langzaam afgebouwd, mochten de klachten hetzelfde zijn gebleven, dan wordt er naar andere behandelingen gekeken.

Zelfhulp

Je eigen depressie kan je ook proberen onder controle te krijgen door bepaalde richtlijnen te volgen.
Waar is de depressie door ontstaan?
Kunt u er met iemand over praten in uw omgeving?
Acceptatie
Ga op normale tijden naar bed
Raak niet in een isolement
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Wacht met belangrijke beslissingen te nemen (denk aan verhuizingen)

Gesprekstherapie

Praten is vaak een goede manier om je problemen onder ogen te komen of gewoon je hart te luchten. Dit kan met je partner, vriend of vriendin, maar ook met de huisarts.

Mindfulness

Mindfulness is een therapie om de emoties te kunnen scheiden van de situatie. Mensen met een depressie blijven vaak te veel in het verleden hangen, of kijken teveel naar de toekomst, zodat ze vergeten dat ze in het hier en nu leven. Ook meditatie is een onderdeel van Mindfulness.

Medicatie

De meest voorkomende medicatie bij een depressie is antidepressiva. Deze medicijnen beïnvloeden en bepalen stemmingen en gevoelens. De medicatie slaat aan ongeveer na 2-4 weken en moeten voor een optimaal effect 6 – 9 maanden gebruikt worden. De huisarts kan bepalen welke medicatie voor u geschikt is.

Lichttherapie

Lichttherapie wordt gebruikt om het dag- en nachtritme te beïnvloeden. Deze wordt vaak gegeven bij mensen met een winterdepressie.

ECT behandeling

Een behandeling dat door middel van stroomstoten de hersenen worden beïnvloed. Deze behandeling wordt pas uitgevoerd nadat er geen enkele medicatie aangeslagen heeft en komt ook niet vaak voor.
© 2008 - 2025 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Verschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieVerschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieTijdens het aanbreken van de herfst krijgen miljoenen mensen last van een herfstdepressie. Maar wat is nu precies het ve…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Behandeling depressie: Hoe kun je depressiviteit behandelen?Veel mensen lijden aan een depressie maar zijn zich niet bewust dat hun klachten hieruit voortkomen. Niet tot activiteit…

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)Er zijn mensen die last hebben van onverklaarbare darmproblemen. Obstipatie afgewisseld met hevige buikkrampen en diarre…
De ziekte van Bell: komt als een dief in de nachtHet kan iedereen overkomen. Je wordt wakker en je voelt al dat er iets niet helemaal klopt. Dan kijk je in de spiegel en…
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.