Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Er zijn mensen die last hebben van onverklaarbare darmproblemen. Obstipatie afgewisseld met hevige buikkrampen en diarree zijn de voornaamste symptomen. Doktersonderzoek wijst niets uit en er is niets of niet veel tegen te doen.
Prikkelbare Darm Syndroom, wat is het?
Bij het
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb je last van buikkrampen,
diarree afgewisseld met obstipatie, en een opgeblazen buik. Ook kun je last hebben van vermoeidheid en misselijkheid. De diagnose
PDS kan pas gesteld worden wanneer andere darmaandoeningen door een arts zijn uitgesloten d.w.z. wanneer er na uitgebreid onderzoek niets te vinden is. Het Prikkelbare Darm Syndroom wordt ook wel
Spastische Darm genoemd.
Oorzaken
Voor het
Prikkelbare Darm Syndroom zijn geen echte oorzaken aan te wijzen. Soms gaat er een darminfectie aan vooraf, soms ook een periode van stress. Bij meisjes in de puberteit kan het soms veroorzaakt worden door hormoonschommelingen. Ook wordt er soms gedacht in de richting van voedselovergevoeligheid of voedselallergie. In ieder geval is het voor veel
PDS-patiënten duidelijk dat ze reageren op bepaalde voedingsmiddelen.
PDS in de praktijk
PDS (
Spastische darm) kan een grote invloed op je dagelijks leven hebben. Doordat je regelmatig last hebt van
diarree is de wens om een toilet in de buurt te hebben voortdurend aanwezig. Soms kan je zo door je klachten belemmerd worden dat normaal naar school of naar het werk gaan niet mogelijk is. Indien mogelijk is het verstandig om in de ochtend wat later te beginnen, zodat je goed uitgerust aan de nieuwe dag begint.
Het maken van (lange) reizen kan ook door dit gezondheidsprobleem belemmerd worden. Veel mensen durven niet goed meer in het openbaar vervoer te stappen om de reis naar hun werk of school te ondernemen. Wanneer dit echt een belemmering wordt is psychologische hulpverlening om te leren omgaan met de klachten een goed advies.
Mogelijke behandelingen
Er is nog geen medicijn gevonden wat de klachten kan verhelpen. Er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verlichten. Het resultaat hiervan is echter voor vele patiënten verschillend. Het is vaak zelf een beetje "uitdokteren" wat je wel of niet moet doen of laten.
De behandelingen die mogelijk verlichting kunnen bieden zijn:
- Vezelproducten (oplosbare vezels zoals psylium geven het beste resultaat)
- Krampopheffende medicijnen
- Maagzuurremmers
- Probiotica (bv. Activia, Yakult)
- Pijnstillers
- Darmspoelingen (bij sommigen echter ook een negatief effect)
- Sommige mensen hebben baat bij een glas koolzuurhoudende drank of oude cola waar de prik vanaf is (water, cola)
- Bepaalde voedingsmiddelen laten staan waar je last van denkt te hebben (je onthouden van b.v. gekruid eten, champignons, citrusvruchten, rood vlees)
- Géén zoetstoffen gebruiken (dus géén light frisdranken, suikervrije kaugom of suikervrij snoep!)
- Géén appelsap of perensap gebruiken (dus ook alle dranken vermijden waar appelsap in zit! Appelsap en perensap bevatten van nature sorbitol, wanneer je hier veel van drinkt of er gevoelig voor bent kun je hier diarree van krijgen. Kijk bij de ingrediënten op de verpakkingen)
- In sommige gevallen helpt juist het eten van weinig vezels
Onbegrepen aandoening
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een onbegrepen aandoening. Hierdoor kunnen patiënten nog al eens het gevoel hebben niet serieus genomen te worden. Probeer daarom, wanneer je last hebt van PDS, zonder gène duidelijk uit te leggen wat er met je aan de hand is. Neem op tijd je rust en probeer je balans te vinden in wat je wel en wat je niet kan. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden. Dit kan nl. een "trigger" zijn, die je klachten doet verergeren. Maak een voedseldagboek om te kijken wat je wel en wat je niet goed kunt verdragen. Er zijn mensen die na verloop van tijd ontdekken dat ze een glutenintolerantie, lactoseintolerantie of een allergie voor smaakversterkers (Vetsin, veel aanwezig in soepen en Chinees eten) hebben. Na het schrappen van deze voedingsmiddelen hebben zij geen last meer. Er is dan echter geen sprake van PDS, maar van een voedselallergie of -intolerantie.
Reacties
Johan de Man, 23-06-2009
Ben wat meer informatie aan het verzamelen. Bij mij is net geconstateerd dat ik ook aan PDS lijdt. Bij mij komt de hevige buikpijn, krampen, harde buik maandelijks terug. Ik ga nu mijn eetpatroon aanpassen en in de gaten houden bijhouden wanneer ik weer last krijg. Waarschijnlijk heb ik ook last van te pittig of gekruid eten. Volgens de arts die mijn darmonderzoek gedaan heeft zou het niet een het eten kunnen liggen, maar hoe meer ik erover lees hoe meer ik denk dat dat toch de veroorzaker is.
Reactie infoteur, 23-06-2009
Als je het idee hebt dat je gevoelig reageert op voeding, vraag dan een verwijzing voor een diëtist. Deze kan hele goede adviezen geven over welke voedingsmiddelen prikkelend kunnen zijn voor de darmen. Bij mijn dochter blijken light frisdranken en appelsap de grootste boosdoeners te zijn. Daar kwamen we pas achter na een bezoek aan de diëtiste. Het gaat inmiddels veel beter met haar.
Tineke van de Braak, 04-12-2008
Ik heb op onvoorspelbare momenten last van heftige darmkrampen, deze week spande de kroon. Bloedonderzoek was goed en 'Xfoto's laten zgn. 'spiegels' zien, terwijl er toch veel peristaltiek is. Vlg. keer naar het ziekenhuis zo gauw het weer optreedt daar het niet of nauwelijks meer te houden is van de pijn. Ik heb echter nooit last van diaree en zelden last van obstipatie. Rara wat heb ik?
Reactie infoteur, 05-12-2008
Begrijpelijk dat je je zorgen maakt, darmproblemen kunnen zeer pijnlijk en vervelend zijn. Wat je hebt is zo niet te zeggen. Het artikel waar je op hebt gereageerd gaat over een specifiek darmprobleem. Er zijn echter meerdere darmziekten. Wanneer je weer last hebt, meteen weer terug naar het ziekenhuis voor onderzoek is het beste advies. De diagnose "prikkelbare darm syndroom" wordt pas gesteld, wanneer andere darmziekten zijn uitgesloten. Goed laten onderzoeken wat er mis is dus!