ASD: Atrium Septum Defect

ASD: Atrium Septum Defect Wat is ASD ? Het gaat om het gaatje tussen de linker en rechterboezem van het hart, dat na de geboorte met een klepje moet sluiten. In sommige gevallen blijkt dit klepje niet groot genoeg om het gaatje te sluiten. In dat geval spreekt met van Atrium (=boezem) Septum (=tussenschot) Defect (=ontbrekend deel). In bijna alle gevallen gelukkig geen reden tot paniek.

Ziektebeeld Atrium Septum Defect

Voor de geboorte is er tussen de linker en rechter boezem van het hart altijd een opening, dit is nodig omdat de baby op dat moment nog niet zelf ademhaalt, en er op deze manier dus zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam kan stromen. Dit gebeurt via de navelstreng vanaf de placenta.

Normaal gesproken sluit na de bevalling het klepje de opening volledig af. Soms gebeurt het echter dat het klepje niet groot genoeg is om de opening volledig af te sluiten. Door de opening kan het bloed van de ene boezem naar de andere stromen. Na de geboorte is de druk het hoogst in de linkerboezem, vandaar dat het bloed dus naar de rechterboezem stroomt. Vanaf hier stroomt het naar de longen waar zuurstof wordt opgenomen, daarna stroomt het zuurstofrijke bloed naar de linkerboezem. Een gedeelte van dit bloed zal wederom de route via de rechterboezem naar de longen volgen, terwijl het reeds zuurstofrijk bloed betreft. Zuurstof dat wel is opgehaald, maar niet door het lichaam wordt gebruikt.

Een onnodige overbelasting van het hart dus, en dan vooral voor de rechterboezem en rechterkamer. Deze passen zich aan om die extra bloedstroom aan te kunnen, en gaan groeien. Dit werkt zo goed, dat er veel mensen zijn die tientallen jaren niets in de gaten hebben. Op de lange duur krijgen de rechterboezem en de rechterkamer toch last van de continue overbelasting. Hierdoor zal er een verminderd inspanningsniveau optreden van de patiënt.

Behandeling en nazorg

Om problemen op de lange duur te voorkomen wordt de opening vaak al gedicht op een leeftijd van 4-6 jaar. In dat geval zullen de rechterboezem en rechterkamer weer afnemen in extra grootte. Alleen als kinderen een verhoogde slijmproductie hebben zoals bijvoorbeeld bij kinderen met bronchitis, zal er besloten worden eerder de opening te dichten.

Tot voor kort was een hartoperatie de enige mogelijkheid om het gat te dichten. Tegenwoordig zijn er meerdere manieren gevonden. Vanuit de ader in de lies kan in sommige gevallen een soort parapluutje naar het hart worden gebracht die voor de opening kan worden geplaatst, dit kan echter niet altijd ; als het kind niet groot genoeg is, of de opening te groot of niet in het midden zit, is een operatie toch noodzakelijk.

Na het dichten van de opening is de toekomstverwachting van de kinderen normaal. Wel wordt de eerste 6 maanden vaak een antibiotica-kuur volgehouden, om eventuele complicaties in de vorm van bacteriële infecties te voorkomen.
© 2007 - 2024 Noemie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ventrikel septum defectVentrikel septum defectElk jaar worden er kinderen geboren met hartafwijkingen, zogenaamde congenitale afwijkingen. Een daarvan is het ventrike…
Holt-Oram-syndroom: Afwijkingen aan skelet en hartHolt-Oram-syndroom: Afwijkingen aan skelet en hartHet Holt-Oram-syndroom kenmerkt zich door afwijkingen aan het skelet en het hart. Deze aandoening die te wijten is aan g…
Hartproblemen hond: gaatje in hartwand (VSD)Hartproblemen hond: gaatje in hartwand (VSD)Bij een ventrikel septum defect (VSD)is er sprake van een gat in de hartwand. Er is wat mis gegaan tijdens de ontwikkeli…
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…

Kopzorgen door migraineKopzorgen door migraineHet leven van een migraine patiënt wordt beïnvloed door angst. Na afloop van een migrainecrisis gaat het lijden verder m…
Doofheid, slecht of niet horenDoofheid betekent slecht of niet horen. Mensen die doof zijn hebben vaak beschadigde trilharen waardoor ze niets of nauw…
Noemie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.