Barrett-slokdarm en slokdarmkanker

Barrett-slokdarm en slokdarmkanker Mensen die lijden aan de Ziekte van Barrett hebben een verhoogde kans om slokdarmkanker te ontwikkelen. Een Barrett-slokdarm begint altijd onderaan de slokdarm, op de plaats waar deze overgaat in de maag. 30 tot 50% van alle Barrettpatienten hebben een verhoogde kans op slokdarmkanker. Toch, omdat het een zeldzame ziekte is, is de kans om slokdarmkanker te ontwikkelen vrij laag.

Wat is een Barrett-slokdarm?

Een gezonde slokdarm heeft een laagje van een parelmoer-kleurig slijmvlies om zich heen. Dit slijmvlies wordt in de medische wereld plaveiselepitheel genoemd. Sommige mensen hebben in het onderste deel van de slokdarm, waar deze overgaat in de maag, roze maagslijmvlies. Dit betekent nog niet dat zij de Ziekte van Barrett hebben, als het slijmvlies er verder normaal uitziet.. Bij een Barrett-slokdarm is een afwijking te zien in het slijmvlies. Het slijmvlies bij de maag is abnormaal roze gekleurd en ziet er onder de microscoop heel anders uit dan normaal roze slijmvlies. Het slijmvlies van een Barrett-slokdarm bevat intestinale metaplasie. Omdat dit geen afwijking is die met het blote oog getraceerd kan worden, is het noodzakelijk een stukje van de slokdarm onder de microscoop te onderzoeken om vast te kunnen stellen of iemand inderdaad de Ziekte van Barrett heeft.

De grote van het stuk Barrett-slijmvlies verschilt per patient. Medisch spreken ze van een kort stuk wanneer het Barrett-slijmvlies korter is dan 3 centimeter. Veel mensen met de Ziekte van Barrett hebben ook last van een middenrifbreuk. In de medische wereld wordt dit ook wel hernia diafragmatica genoemd. Een middenrifbreuk wordt niet per definitie veroorzaakt door een Barrett-slokdarm. Er zijn ook mensen die wel een middenrifbreuk hebben, maar geen Barrett-slokdarm.

In het Barrett-slijmvlies is een hogere kans ophet ontstaan van kanker aanwezig dan in ander slijmvlies. De kanker die ontstaat als gevolg van Barett, wordt ook wel adenocarcinoom genoemd. Na de 70-er jaren is deze vorm van kanker sterk gestegen, met name in de VS en West-Europa. Jaarlijks komen er ca. 800 nieuwe patienten bij. Hiermee bereikt dit een percentage van 60% van alle gevallen van slokdarmkanker binnen Nederland. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben 30 tot 50% meer kans op het ontwikkelen van adenocarcinoom dan gezonde mensen.

Hoe ontstaat de Ziekte van Barrett?

Een Barrett-slokdarm wordt veroorzaakt door refluxlijden gedurende een aantal jaren. Refluxlijden betekent dat de maaginhoud als het ware terug stroomt de slokdarm in. De maaginhoud bevat zuur en gal, welke het slijmvlies van de slokdarm beschadigen. Hierdoor ontstaan er slokdarmontstekingen. Mensen die jarenlang in ernstige mate te maken hebben met refluxlijden, ongeveer 10% van alle patienten met refluxlijden, ontwikkelen de Ziekte van Barrett. Na jarenlange irritatie en beschadiging van het slijmvlies, wordt het gezonde slijmvlies vervangen door het abnormale Barrett-slijmvlies. Het Barrett-slijmvlies is beter bestand tegen het zuur en gal uit de maag, maar er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van Barrett. Sommige mensen met een Barrett-slokdarm hebben daadwerkelijk minder klachten als gevolg van brandend zuur, dat voor normaal slijmvlies erg schadelijk is. Andere patienten houden dezelfde klachten. Het is hierdoor onbekend waardoor sommige mensen met ernstig refluxlijden wel een Barrett-slokdarm ontwikkelt en anderen niet.

De onderste kringspier van de slokdarm, ook wel de LES genoemd, werkt als een afsluitklep tussen de maag en de slokdarm. Door de druk op deze afsluitklep, sluit deze zich en voorkomt deze dat de inhoud van de maag terug kan stromen in de slokdarm. Mensen met refluxlijden hebben perioden van een lagere druk, waardoor de afsluitklep niet goed afsluit en de maaginhoud dus wel terug kan stromen. Mensen met ernstig refluxlijden hebben een constante te lage druk op de afsluitklep ofwel de kringspier van de slokdarm, waardoor de maaginhoud ten aller tijde terug de slokdarm in kan stromen.

Vertraagde maagontlediging

Wanneer de maag na een maaltijd niet in staat is het voedsel snel te verwerken en af te voeren naar de darmen, is er sprake van een vertraagde maagontlediging. Dit kan een oorzaak zijn van refluxlijden en refluxlijden kan weer Barrett veroorzaken. Bij patienten met een vertraagde maagontlediging is de druk in de maag verhoogd. Wanneer de druk op de afsluitklep van de slokdarm verlaagd is, wordt de druk van de maag dus groter dan die van de afsluitklep. Hierdoor kan de maaginhoud terug de slokdarm in stromen.

De diagnose

Het is niet makkelijk om goed vast te kunnen stellen of iemand inderdaad de Ziekte van Barrett, of een Barrett-slokdarm, heeft. De oorzaak hiervan is dat er geen duidelijke symptomen van Barrett te benoemen zijn. Wel is bekent dat refluxlijden vaker voor komt bij mensen met een Barrett-slokdarm dan bij mensen die geen Barrett hebben. Toch heeft niet iedereen met refluxlijden per definitie Barrett. Daarom kan ook niet alleen door middel van de diagnose refluxlijden ook Barrett vastgesteld worden. Om zeker de Ziekte van Barrett vast te kunnen stellen, is het nodig een stukje van de slokdarm te verwijderen en deze onder de microscoop te bekijken.

Omdat veel mensen niet naar een huisarts gaan voor brandend maagzuur (wat kan wijzen op refluxlijden), komt het vaak voor dat mensen na jaren klachten ineens adenocarcinoom hebben ontwikkelt, terwijl zij nog nooit van een Barrett-slokdarm hebben gehoord.

Behandeling van Barrett

Veel mensen met Barrett gebruiken zuurremmende medicatie of ondergaan een anti-reflux operatie. Toch is nooit bewezen dat de medicatie of de operatie de ziekte helemaal doet verdwijnen of het risico op adenocarcinoom (kanker) verlaagd.
De enige methode waarvan is bewezen dat deze Barrett helemaal doet verdwijnen, en daarmee dus geneest, is het operatief verwijderen van de slokdarm. Deze operatie wordt alleen verricht bij patienten met kanker of een hooggradige dysplasie (onrustige cellen). Deze operatie wordt niet aangeraden bij mensen die alleen de Ziekte van Barrett hebben. Dit komt omdat de risico's van de operatie vrij groot zijn en het een heel ingrijpende operatie is. Na onderzoek is gebleken dat lang niet alle Barrett-patienten daadwerkelijk kanker ontwikkelen, waardoor de medici hebben besloten niet bij alle Barrett-patienten de slokdarm te verwijderen uit voorzorg. Wel moeten zij regelmatig een endoscopie laten doen om de ontwikkelingen van Barrett en daarmee eventueel kanker in de gaten te houden.

Nieuwe behandeling

Er is een nieuwe behandelingsvorm aangenomen voor een Barrett-slokdarm. Deze behandeling is de endoscopische verwijdering van het Barrett-slijmvlies en kan op sommige (niet alle) patienten toegepast worden. Via een endoscoop wordt het Barrett-slijmvlies verwijderd of vernietigd. Vernietigen gebeurt door middel van wegbranden van het slijmvlies. Omdat deze behandeling nog vrij nieuw is, wordt het nog niet door alle artsen toegepast en ook niet op alle patienten. De behandeling wordt nu alleen nog toegepast op patienten met een vroeg stadium van kanker en een hooggradige dysplasie. Mensen die deze behandeling wel willen ondergaan, maar geen hooggradige dysplasie of kanker hebben, moeten de behandeling als experimenteel beschouwen. Wanneer deze behandeling geslaagd is, krijgt de patient zuurremmende medicijnen voorgeschreven welke de slokdarm helemaal zouden moeten genezen. Er is van deze nieuwe behandeling nog niet bewezen of het Barrett inderdaad helemaal (en blijvend) kan genezen en de kans op kanker verminderd.

Barrett-slokdarm en kanker

Een Barrett-slokdarm heeft niets te maken met erfelijkheid. Uit onderzoek is gebleken dat 3 tot 5% van alle Barrett-patienten uiteindelijk kanker ontwikkelen. Het is onbekend waarom de ene patient wel kanker ontwikkelt en de ander niet. Ook de grootte van het Barrett-slijmvlies heeft niets te maken met het ontstaan van kanker. Sommige patienten met een relatief kort stuk (kleiner dan 3 centimeter) kunnen kanker ontwikkelen, terwijl patienten met een veel groter stuk dit niet doen. De lengte van het Barrett-segment bepaald dus niet het risico op kanker. Wanneer er wel kanker ontstaat in de slokdarm, is de kans op uitzaaiingen naar andere organen, zoals de lever en de longen, groot. Bij patienten die lichamelijk in goede conditie zijn (naast de kanker) wordt dan ook aangeraden de slokdarm helemaal te laten verwijderen. Toch kan de kanker, ook door eventuele uitzaaiingen, niet in alle gevallen nog genezen worden. Mensen die een vergevorderde vorm van slokdarmkanker hebben, krijgen vaak problemen met slikken. In veel van deze gevallen wordt er dan een slangetje door de neus naar de maag ingebracht, om zo voedsel en vocht toe te kunnen dienen. Sommige tumoren kunnen nog worden weggebrand of weggesneden.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakSlokdarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakBij slokdarmkanker is er sprake van een tumor in het weefsel van de slokdarm. Deze vorm van kanker is erg gevaarlijk, om…
Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker is vaak, tegen de tijd dat het ontdekt wordt, al zover gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. Tege…
De slokdarm (oesofagus)De slokdarm (Latijn: oesofagus) is de buis die de mond met de maag verbindt. Het is het eerste deel van het spijsverteri…
Barrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxBarrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxEen Barrett-oesofagus of Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij de bekleding van de slokdarm (oesophagus) beschadigd…

Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Thymus, spil van ons afweersysteemThymus, spil van ons afweersysteemKanker is, op een enkele uitzondering na, een typische ouderdomsziekte. De thymus, het centrale orgaan voor ons afweersy…
Reacties

Wim Smeets, 13-11-2013
Geachte heer, mevrouw,
Bij mij is recentelijk Barrett gekonstateerd. Ik woon in Maastricht en ben doorgestuurd naar Eindhoven,
door de MLD arts. Ik heb ook afwijkendecellen waardoor ik meer kans heb op slokdarmknker.
Mijn vraag is en ik hoop dat u een antwoord heeft; Er is gesproken over het wegbranden van het slijmvlies in de slokdarm.
Is dit een ernstige/zware operatie? Gebeurd dit ook poliklinisch? Pijn?
Met dank en vriendelijke groet,
Wim Smeets Reactie infoteur, 14-11-2013
Beste Wim,

dat is erg vervelend dat je die diagnose hebt gekregen. Dat spijt me voor je!

Het wegbranden van het Barrett-slijmvlies is een optie die alleen in een vroeg stadium van de aandoening kan worden uitgevoerd. In verder gevorderde stadia heeft deze operatie geen zin meer. Ik mag er daarmee vanuit gaan dat je nog in een beginfase zit, waardoor deze operatie is voorgesteld. Ik kan je in elk geval aanraden de operatie wel te doen, en dan vooral omdat het onder meer ook voorkomt dat de aandoening snel vordert en uiteindelijk kan uitgroeien tot kanker.

Sinds kort kan deze operatie ook endoscopisch worden uitgevoerd. Voorheen werd er een behoorlijke opening gemaakt tijdens de operatie, maar die is door de jaren heen steeds kleiner geworden. Nog niet ieder ziekenhuis voert deze operatie ook al endoscopisch uit, omdat het echt nog in de kinderschoenen staat, maar steeds meer ziekenhuizen gaan hier wel voor. Hoe dat bij jouw ziekenhuis zit, dat durf ik helaas niet te zeggen.

Uiteraard is met het verkleinen van de wonden van de operatie ook de pijn/napijn een stuk verminderd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal nergens last van zult hebben. Je zal er zeker wel wat pijn van ondervinden, maar geen ondraaglijke pijn. Daarnaast wordt de pijn over het algemeen wel vrij snel minder, zeker als je goede pijnstillers gebruikt. Voor zover ik weet wordt de operatie niet poliklinisch uitgevoerd, ook niet als het endoscopisch gebeurt, maar ook dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het is daarnaast ook afhankelijk van hoe je zelf op de operatie reageert en hoe snel je lichaam zich ervan herstelt. Het is best een ingrijpende operatie, waar risico's aan zijn verbonden, zoals bij iedere operatie. Het is geen ingewikkelde operatie, dus er zal niet snel iets mis gaan, maar er kan ook niet worden gesproken van een routine operatie. Kortom, er komen veel verschillende factoren bij kijken.

Toch, ik zou je zeker aanraden voor deze operatie te kiezen zolang het nog een optie is. Zo voorkom je dat je snel in een vervolgfase terecht komt, waarin deze operatie geen optie meer is en er een veel grotere en meer ingrijpende operatie nodig is.

Ik wens je heel veel sterkte!

Groetjes, Marensa

J. Pen, 08-05-2013
Ik heb sinds 20 jaar last van een Barrett. Om de drie tot vier jaar ga ik bij de internist op controle. Tot op dit moment, ik ben 71 jaar), geen verdere klachten. Er is een periode geweest dat mijn huisarts Omeprazol heeft voorgeschreven, omdat dit medicijn net zo goed zou zijn, echter kreeg direct klachten. Ik heb mijn controle-internist hiervan op de hoogte gebracht. Mijn dosering Losec 20 mg. is toen tijdelijk verhoogd naar 80 mg. per dag totdat de klachten waren verdwenen. Nu jaren later is het gebruik, voor het slapen gaan, 40 mg. Losec. Dit werkt uitstekend en heb nooit geen klachten meer gekend. Inderdaad geen dieet je kan en mag alles eten. Als je ooit weer eens klachten krijgt van de maag gewoon Losec, inname tijdelijk verhogen naar 80 of 100 mg. Reactie infoteur, 09-05-2013
Bedankt voor het goede advies J.Pen.

Ik ben blij dat het voor u heel goed werkt, en ik hoop dat veel mensen wat aan dit advies hebben!

Groetjes, Marensa

Chantal, 16-06-2011
Ik ben een vrouw van 50 jaar 5 jaar terug hebben ze de ziekte van barrett vast gesteld de dokter zij dat ik mij geen zorgen moest maken en alles verder mocht doen zoals ik bezig was dus geen dieet. Mijn huisarts vindt het niet nodig om jaarlijks op controle te gaan. Nu ik verhuust ben naar de kempen en daar naar een huusarts ben geweest en vroeg of dit echt niet nodig was was die zeer verbaast en heb nu een afspraak voor een onderzoek. Mijn vraag is of er mij mensen kunnen zeggen of men inderdaad geen dieet moet volgen. Reactie infoteur, 22-06-2011
Beste Chantal,

het is heel vreemd dat de eerdere arts heeft gezegd dat je je er geen zorgen om moet maken. Het is immers de voorloper van slokdarmkanker! Ik vind dit persoonlijk erg onprofessioneel van deze huisarts en ik ben blij dat je nu voor onderzoek door kunt. Ik hoop dat hier iets nuttigs voor je uit komt.

Mijn moeder heeft dezelfde aandoening en zij leeft inmiddels al ruim 12 jaar op enkel rijstwafels en thee. Meer kan zij niet verdragen. dit komt omdat haar slokdarm wegens de ziekte in een 'krul' is gaan liggen. Wanneer zij zwaarder en warm voedsel eet, dan blijft dit in de krul steken, waarna het er gewoon weer uitkomt als zij bukt. Het komt de krul niet door zeg maar. Echter, zij heeft nooit een dieet opgelegd gekregen. Dit doet zij puur omdat zij niet anders meer kan.

Ik durf je dan ook niet met zekerheid te zeggen of een dieet zinvol is, maar ik zou het zeker met je nieuwe arts bespreken.

Ik wens je heel veel succes en sterkte.

Groetjes, Marensa

Seuellen, 09-07-2010
Ik ben een jonge vrouw nu 37 2jaar geleden is barrett kanker vast gesteld en succesvol geopereerd. Gezwellen weg gehaald. Dit gebeurde in Duitsland. Nu woon ik in NL Ook ik moet om de 2 jaar een endoscopie laten doen. Ik heb weer symtonen dat het niet goed is. Pijn in de keel en bij eten. Op naar de nl huisarts die ook mijn medicdossier heeft. Wat zegt die Eet waterijs eet dropjes hou de keel in beweging. Lam ga ik weer naar huis. Reageert men hier zo op Kanker? Reactie infoteur, 10-07-2010
Beste Sueellen,

ik vind dit een vreemde reactie van de huisarts en hij had nooit zo mogen reageren. Dit is echt pure onzin! Een keel in beweging houden heeft helemaal niets met de ziekte van Barrett en/of slokdarmkanker te maken. Het is dan ook niet de normale gang van zaken.
Wat ik zou doen is een andere huisarts zoeken en deze aanklagen. Ik vind deze reactie van hem zeer, zeer onprofessioneel!
Het lijkt mij dat hij gedacht heeft dat het keelontsteking was. Heel vreemd!

Succes!

Groetjes, Marensa

Gn Peperkamp, 31-01-2010
Ik heb ook al een paar jaar een barrett slokdarm en ik vind het toch angstig. Om de twee jaar moet ik een endoscopie laten doen. Mijn man is aan slokdarm kanker overleden, vandaar die angst. Reactie infoteur, 23-03-2010
Beste GN Peperkamp,

ik kan de angst goed begrijpen. Wel is het fijn dat het goed in de gaten wordt gehouden met regelmatig onderzoek. Dit neemt niet weg dat de angst altijd aanwezig zal zijn. Het is een ziekte met veel onzekerheden voor de toekomst.

Sterkte!

Groetjes, Marensa

C. A. Hollander, 05-01-2010
Het lijkt er op, dat ik (72 jaar en suikerpatiënt) het Syndroom van Barret heb ontwikkeld. Ik heb het bovenstaande verhaal gelezen en ben erg nieuwsgierig naar verdere informatie, zodat ik beslagen ten ijs komt bij mijn komende bezoek aan de internist. Reactie infoteur, 11-01-2010
Beste C.A. Hollander,

welke informatie wenst u te hebben over de ziekte van Barrett. Er is werkelijk zoveel over te vertellen. Er zijn diverse fases, diverse behandelmethoden. Het is moeilijk informatie te geven zonder dat ik daar een beetje een richtlijn in heb.

Groetjes, Marensa

Wendy Peters, 18-11-2008
Mijn vader heeft een barret slokdarm. Er is via een endoscopie stukken verwijderd en de snijvlakken zijn schoon. Helaas waren de cellen wel erg grillig en is men bang dat er toch kleine uitzaaiingen naar de kleine lymfevaten zijn. Dit kunnen ze helaas niet nakijken en wil men preventief de slokdarm verwijderen. Mijn vader heeft een erg tegenstrijdig gevoel, snijvlakken schoon maar toch een zware operatie voor de boeg. Nu lees ik over die nieuwe methode (wegbranden van het slijmvlies), waar wordt deze behandeling uitgevoerd? Reactie infoteur, 19-11-2008
Hoi Wendy,

deze methode wordt nog niet veel uitgevoerd. Voornamelijk de grotere ziekenhuizen zijn er wel mee bezig. Je zou eventueel contact op kunnen nemen met Prof. Quesda van het FU Amsterdam. Wellicht kan hij je eventueel ook informatie geven over de ziekenhuizen die ook deze methode uitvoeren en misschien voor jou wat dichter bij huis is.

Ik wens jullie heel veel succes en sterkte toe!

Groetjes, Marensa

Margreet Hendriksen, 13-08-2008
Mijn man heeft het barett oesophagitis, dat is in februari geconstateerd. Het gaat per dag slechter met hem het eten kan hij bijna niet meer binnen houden. Wat is de beste behandelmethode en is er een ziekenhuis gespecialiseerd in slokdarm klachten? Reactie infoteur, 14-08-2008
Beste Margreet,

dat is vervelend dat het direct zoveel slechter met uw man gaat. Het kan inderdaad een hoop problemen opleveren. Mijn moeder heeft Barrett sinds 1998 en eet al 9 jaar alleen maar rijstwafels en crackers, omdat zwaarder eten inderdaad in de slokdarm blijft steken. Als het klepje tussen de maag en de slokdarm niet goed meer werkt door de Barrett, kan het voorkomen dat de maag in de slokdarm schiet en vooral dit probleem zorgt vrij snel voor problemen. Ik weet niet waar u woont, dus ik kan aan de hand van dichtstbijzijnde ziekenhuis geen arts aanraden. Ik weet wel dat er verschillende operaties mogelijk zijn en deze worden ook door verschillende chirurgen uitgevoerd. Het klepje kan gemaakt worden. Hierbij wordt dan eerst gekeken met een buis door de keel hoe het er op dat moment uitziet. Er kan ook een Nissen geplaatst worden. Dit is een soort manchet welke tussen de maag en de slokdarm geplaatst wordt. In Hoofddorp wordt deze operatie voornamelijk uitgevoerd door Dr. Eijsbouts en in het FU Amsterdam is een professor werkzaam die ook bij operaties van de slokdarm (o.a.) in andere ziekenhuizen aanwezig is. Dit is Prof. Quesda. Misschien kunt u eens contact met deze professor opnemen en de mogelijkheden bespreken. Deze man weet veel van slokdarmproblemen en Barrett. Heel veel succes in ieder geval en ook voor uw man veel sterkte!

Groetjes, Marensa

Mina, 12-08-2008
Ik heb al een hele tijd last van pijn bij mijn hart en in mijn keel als ik wat drink heb ik veel last lijkt alsof ik mij verslik ik krijg nu ook veel spier pijnen ikheb veel last van mijn rechter elleboog en veel pijn in mijn linkervoet boven mijn hielen als ik loop mank ik een beetje ik ga naar sport school ik fiets elke dag naar mijn werk.ik ben naar mijn huisarst geweest en zegt dat het zelf over gaat.ik geloof hem niet wil iemand mijn wat advies geven en herkent zo iets want ik loop met elke dag veel pijn Reactie infoteur, 13-08-2008
Beste Mina,

mag ik vragen of u al eens op een spierziekte getest bent? Uw klachten komen voornamelijk van de spieren af, als ik het zo goed begrijp. Ook hierdoor kunt u last van uw hart krijgen, drukkende pijn op de borst of steken. Benauwdheid hoeft niet per se.
Als u uw eigen huisarts niet vertrouwd in zijn diagnose, kan ik u aanraden eens naar een andere huisarts te gaan. Soms is dit niet mogelijk als u bij een andere huisarts in behandeling bent, maar u mag wel ten aller tijde een bezoek brengen aan een huisartsenpost of een weekendarts. Als u bij een huisartsenpost (meestal alleen in het weekend en in de avonden) aangeeft dat u veel last heeft van uw hart, zullen zij waarschijnlijk een hartfilmpje maken. Dit ook omdat de huisartsenpost bedoeld is voor klachten die niet tot de volgende dag kunnen wachten. (of tot wanneer uw eigen huisarts weer bereikbaar is)
Wie weet kunnen zij u een andere diagnose stellen of voor een check-up doorverwijzen.
U heeft ook altijd recht om een second-opinion aan te vragen of een algehele gezondheidscheck in het ziekenhuis bij een specialist. Heel veel succes!

Nicolaas, 05-08-2008
Ik heb al dertien jaar een barret, nu moet ik naar Leuven (Gasthuisberg) voor het verwijderen van het slijmvlies omdat het woekert naar kanker. Ik mag niet meer wachten, ik heb een barrett van 25 cm lang. Mijn vraag is: heeft daar al iemand ervaring mee want ik heb daar schrik af en zit nu kop in kas. Reactie infoteur, 05-08-2008
Beste Nicolaas,

naar aanleiding van wat u mij schrijft, kan ik begrijpen dat u een beetje in twijfel zit waar u goed aan doet. Ik weet uit ervaring dat mensen met Barrett in veel gevallen van arts naar arts gestuurd worden en dat verschillende artsen ook een andere mening hebben betreft de behandelmethode. Aangezien het bij u naar kanker woekert, ga ik er een beetje vanuit dat uw ziekte zich inmiddels in fase 2 bevindt, klopt dat?
Dit is zeg maar de fase voordat het helemaal omslaat in kanker. De operatie absoluut niet zonder risico's, maar als ik uw situatie in het kort bekijk, ben ik wel bang dat dit de enige optie is. Hierbij ga ik er dan wel vanuit dat u in de fase voorafgaande aan kanker zit. Dit denk ik ook, omdat u zegt dat u een Barret heeft van 25 cm lang en bij een gemiddeld persoon is de slokdarm zelf maar 25 cm (hooguit 30 cm) lang. Ik neem aan dat de artsen de operatie ook zien als laatste optie voor verbetering, anders zouden ze niet zeggen dat u niet meer mag wachten. Als het woekert naar kanker en het betreft uw hele slokdarm, is het ook zeer gevaarlijk niets te doen. Dan geeft u het eigenlijk op.

Mag ik u vragen hoe lang u nog de tijd heeft om te beslissen of u de operatie wilt laten uitvoeren of niet? (ook omdat u eigenlijk niet meer kan/mag wachten)

Mijn moeder wordt a.s. vrijdag voor de vijfde of zesde keer aan haar Barrett geopereerd. Mocht u nog de tijd hebben tot volgende week om uw beslissing te maken, kan ik nog voor u nagaan wat de chirurgen in ziekenhuis Hoofddorp en het FU Amsterdam erover kunnen zeggen.
Ik ben natuurlijk geen arts, dus ik kan u niet vertellen wat de juiste beslissing is. Ik weet wel zeker dat de operatie risico's met zich meebrengt, maar ik weet ook dat de zaak opgegeven wordt als er niets gedaan wordt aan een totaal zieke slokdarm die nu al woekert naar kanker. Het spijt me dat ik het zo moet zeggen. Dit is dan ook de (emotioneel) moeilijkste vraag die ik ooit gehad heb.

Ik hoop in ieder geval iets geholpen te hebben en misschien nog iets van u te horen. Als u het prettiger vind, i.v.m. privacy, kunt u ook contact met mij opnemen via
marensa_vanoosten@hotmail.com

Heel veel sterkte in ieder geval!

Groeten, Marensa.

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.