Koorts bij kinderen

Koorts bij kinderen Soms denken ouders dat koorts gevaarlijk is of dat hoge koorts duidt op een ernstige ziekte. Dit is meestal niet waar. Vaak zijn ouders toch erg ongerust over de koorts bij hun kind. Ouders zijn vaak erg ongerust wanneer het kind ziek is. Vaak weten ze ook niks over koorts en maken zich direkt erge zorgen als de koorts wat oploopt. Het kan ook zijn dat er andere factoren meespelen waarom ze zich zo zorgen maken. Het kan zijn dat er in de naaste omgeving iemand erg ziek is geweest en daar wel koorts bij had. Het kan ook om hun eerst baby gaan die voor het eerst koorts krijgt.

Wat is koorts?

Koorts is een reactie van het lichaam op een binnengedrongen infectie. Doordat het lichaam zelf de temperatuur kan regelen zal deze oplopen. Het oplopen van de temperatuur is belangrijk voor het bestrijden van deze virussen of bacteriën. Bacteriën en virussen doen het namelijk niet goed meer als het te warm wordt. Dus kan het eigen afweersysteem aan de gang om de binnendringers uit te ruimen. Kinderen hoeven niet altijd ziek te zijn van koorts. Zo kunnen ze 40 graden koorts hebben en nog lekker zitten te spelen. Het is dus ook niet nodig om de koorts met paracetamol te onderukken als het kind niet erg veel last van de koorts heeft. De koorts mag zelfs oplopen tot 41.7 graden. Maar eigenlijk regelt het lichaam zelf dat de koorts niet zo hoog oploopt, daar is niet persé een paracetamol voor nodig. Kinderen die koorts hebben zijn vaak ook verkouden, moeten hoesten, hebben oorpijn of keelpijn.

Leeftijd

Kinderen die jonger zijn dan drie maanden horen eigenlijk nog geen koorts te hebben. Hun lichaam is nog te klein en vaak te zwak om een binnengedrongen virus te lijf te gaan. Mocht een kind dat jonger is dan 3 maanden toch koorts krijgen dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Het komt ook vaak voor dat een ouder kind in de familie ziek is en de baby heeft aangestoken.

Hoe meten.

De temperatuur wordt het lieft rectaal gemeten, dit is het betrouwbaarst. Een oorthermometer is vaak niet betrouwbaar, en al helemaal niet wanneer het kind toevallig ook een oorontsteking erbij heeft. Dan is er te veel storing om een juiste uitslag te geven.

Hoe lang mag de koorts duren.

De meeste zieke kinderen hebben last van een virusinfectie. Tegen een virus is nog steeds niks te doen als alleen maar uitzieken. Een virusinfectie blijft meestal niet langer dan drie dagen actief, dus mag de koorts ongeveer drie dagen duren. heeft het kind langer dan drie dagen koorts dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand en kun je beter een arts raadplegen.

Zo moet je ook de mate van het ziekzijn van het kind in de gaten houden. Sommige kinderen zijn met 38 graden koorts erg ziek en liggen de hele dag in bed, anderen hebben 41 graden koorts en huppelen nog vrolijk rond. De hoogte van de koorts zegt dus niks over de mate van het ziek zijn.

De koortsstuip

Veel ouders denken dat een koortsstuip komt door hoge koorts. Dit is niet waar. Een koortsstuip kun je krijgen door het snel stijgen van de lichaamstemperatuur. Dus als je temperatuur in een razend tempo van 37 graden naar 39 graden stijgt dan heb je kans op een koortsstuip. In tegenstelling tot wat veel ouders denken is dat de koortsstuip hersenbeschadeding kan geven. Ook dit is niet waar. Een koortsstuip is onschuldig, maar wel beangstigend om naar te kijken.

Een koortsstuip komt alleen voor bij kinderen ouder dan 3 maanden en tot een leeftijd van 5 jaar. Als ze één koortsstuip in een ziek zijn periode meemaken is dit niet erg. Krijgt een kind nou nog een stuip in dezelfde ziekteperiode dan moet je wel een arts waarschuwen. Datzelfde geld voor kinderen onder de drie maanden en ouder dan 5 jaar.

Wanneer wel een arts waarschuwen

Het hebben van koorts en:
  • een koortsstuip die niet over is, of voor een tweede keer binnen een periode terugkomt,
  • ernstig ziek of kreunen
  • suf en niet goed te wekken als het slaapt
  • als er vlekjes op het lichaam te zien zijn
  • als een baby minder dan de helft van de normale hoeveelheid drinkt.
  • als het kind niet meer goed reageert op aanspreken en stil voor zich uit zit te kijken
  • als het voortdurend jengelt en huilt en niet te troosten is.
  • als het kortademig of een snelle ademhaling heeft.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een koortsstuip, wat is het?Een koortsstuip, ook wel koortsconvulsie genoemd, is een soort epileptische aanval die veroorzaakt wordt door koorts. Ko…
Koortsstuipen bij kinderenKoortsstuipen bij kinderenEen koortsstuip is plotselinge heftige schokken en trekkingen in het lichaam van een kind. Dit wordt veroorzaakt door he…
Wat te doen bij koortsKoorts komt vaak voor en is een natuurlijke reactie van het lichaam op een ziekte of infectie. Maar wat wordt er nu eige…
Koortsstuip bij kind en volwasseneKoortsstuip bij kind en volwasseneEen koortsstuip treedt het vaakst op bij kinderen tot vijf jaar. Het kind is ziek, heeft koorts en kan plots met zijn li…

Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Wat is een koortslipMeer als de helft van de inwoners van Nederland is drager van het herpesvirus en krijt 1 keer of vaker per jaar een koor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.