Ui tegen astma en diabetes
Uien tegen astma! Klinkt simpel en simplistisch, maar is toch waar. Onze dagdagelijkse ajuin is goed tegen astmatische aandoeningen en dat is nog wetenschappelijk bewezen ook.
Astma is een chronische ontsteking van de bronchiën. Die irritatie kan leiden tot een vernauwing van de luchtwegen. De luchtwegpijp bestaat uit spiertjes, die aan de binnenkant bekleed is met slijmvlies. Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan, waardoor er minder lucht naar de longen kan en er benauwdheid ontstaat. Vaak gaat astma ook samen met allergie.
Ajuin is niet alleen slijmoplossend, maar heeft ook een anti-allergisch effect.
Werkzame stoffen in Allium cepa.
In de monografie van de herboristen opleiding ‘Dodonaeus’ worden de volgende inhoudsstoffen en farmacologische werkingen vermeld van Allium cepa (Ui)
- Etherische olie 0,01 % met thioproanal-s-oxide, de prikkelende stof die tranende ogen veroorzaakt
- Thiosulfinaten en Cepaenen (mosterdolieglycosiden) met een anti-astmatische en slijmoplossende werking
- Flavonglucosiden, vooral veel quercetine, met een werking op de bloedvaten en anti-allergisch
- Fytohormonen met gonadotrope werking
- Sterolen, zoals stigmasterol en beta-sitosterol, met een cholesterolverlagende werking
- Glucoquininen, stoffen met een lichte bloedsuikerverlagende werking
Wetenschappelijk onderzoek: ui en astma
Zwavelbestanddelen in ajuin hebben een anti-inflammatoire werking. Ze remmen de aanmaak van thromboxanen, die ontstekingsreacties veroorzaken en gaan de de samenklontering van bloedplaatjes tegen. Mogelijk verklaart deze werking dan ook waarom de ajuin als compres of zelf de fijne velletjes van de ajuin op jeukbultjes, een geiiriteerde huid of insectensteken gebruikt werden.
De thiosulfinaten (TS) of mosterdolieglycosiden en cepaenen (CS) hebben een remmende werking op een aantal enzymen in het lichaam, cyclooxygenase en 5-lipoxygenase, die mede verantwoordelijk zijn voor ontstekingen en astma-aanvallen.
Ui en ouderdomsdiabetes
De tranenverwekkende stof, thioproanal-s-oxide, gaat de afbraak van insuline in de lever tegen en stimuleert mogelijk ook de aanmaak van insuline in de pancreas. Verder zijn er nog andere bloedsuikerverlagende stoffen, zoals glucoquininen, aanwezig in de Allium cepa. Deze bloedsuikerverlaging zou alleen gebeuren bij diabetici en niet bij gezonde mensen.
Hoe te gebruiken?
- Veel ui eten, vooral rauw in salade, maar ook gekookt als soep heeft ajuin nog wel enige werking.
- Verse gesnipperde ui gemengd met tomaat als salade, als ondersteunend middel bij astma. Je zou wel elke dag minimaal één ajuin moeten eten, dat kan gedeeltelijk door elke dag een salade te eten van ajuin met een andere groente zoals tomaat, geraspe kool of venkel
- Een klassieke uiensiroop, vooral goed voor de luchtwegen (hoest met slijm, astma). De eenvoudigste siroop maak je als volgt: een laagje uien met suiker, om en om, in gelijke gewichtsdelen, dus evenveel ‘kilos’ ui als suiker, op kamertemperatuur 1 of 2 dagen laten trekken en uitzeven. Het sap als siroop gebruiken., ongeveer 2 x daags één eetlepel.
- Alliumtinctuur 1:5: 200g gesnipperde rode, liefst biologisch gekweekte ui laten trekken in 1 liter alcohol van 45° gedurende 1 week. Uitzeven door persing. Als je geen liter vloeistof overhoud, aanvullen met alcohol van 45° tot 1 liter. Dosering 3 maal daags 10 tot 20 druppel bij verkoudheid en astma.
Andere medicinale recepten met Ui
Oud Frans recept van P. Carles
Rauwe uienpulp 300 g
Honing 100 g
Witte wijn 600 cc
Dosering: 2 tot 4 eetlepels /daags. Dit is niet direct een culinaire lekkernij maar als gezondheidskuur bedoeld.
Uienwijn van Dr. Belaiche
2 uien in 1 liter witte wijn, 2 dagen laten trekken, 60 tot 100 cc daags bij griep, neusverkoudheid en als slijmoplossend middel bij bronchitis.
Reacties
Ikhebastma, 04-01-2013
Ik heb zelf ook astma en ik heb eens een ui op mijn kamer gehad. De dag erna was ik rood van de uitslag.
Reactie infoteur, 07-01-2013
Mogelijk ben je allergisch voor ui-achtigen
Bertier Lieve, 07-05-2012
Weer er iemand of ajuinsiroop mag genomen worden tijdens zwangerschap?
Reactie infoteur, 07-05-2012
Geen probleem.
Astman, 03-12-2011
Dat ajuinsiroop goed is tegen astma/allergie klopt volgens mij. Ik lijd sinds een aantal jaren aan stofmijtallergie/astma en ervaar beterschap sinds ik mijn eigen siroopje brouw. De slijmen komen ermee los en de luchtpijp verwijdt. Het is misschien wel aan te raden honing te gebruiken i.p.v. suiker. Citroen(sap) erbij tegen de scherpe smaak.
Mijn siroopje: 1 ajuin + 2 teentjes look (!) + honing/suiker in lagen van ong. 1 cm in een bokaal. Laten rusten tot de siroop erop komt te staan. Lepels citroensap erbij tot de smaak aangenaam wordt. Siroop afzeven in flesje en de bokaal verder in de koelkast laten rusten voor toekomstig gebruik. De siroop kan eventueel ook apart en fijner gemaakt worden door water te koken en daar suiker of honing bij. Wel de ajuin, de look en het citroensap er pas bijdoen eens afgekoeld. Drietal keer per dag een eetlepel of wanneer je last hebt.
Reactie infoteur, 03-12-2011
Bedankt voor de reactie. Lijkt mij een goed mengsel.