Hyperparathyreoïdie, te snel werkende bijschildklier(en)

Hyperparathyreoïdie, te snel werkende bijschildklier(en) Ongeveer 1% van de bevolking krijgt te maken met hyperparathyreoïdie, oftewel te snel werkende bijschildklier(en). Soms voel je niks en heb je nergens last van, maar je kan er ook ontzettend ziek van zijn. En omdat het vrij zeldzaam is en meestal bij oudere mensen voorkomt denkt de huisarts niet automatisch hieraan als je op het spreekuur verschijnt .....

Wat is hyperparathyreoïdie?

Het is de medische benaming voor te snel werkende bijschildklier(en). Bijschildklieren zijn kleine kliertjes die ongeveer de grote hebben van een erwt, en ze zijn gelegen in de hals over het algemeen langs of achter de schildklier. De meeste mensen hebben er 4 maar 5 % van de bevolking heeft er meer. De bijschildklieren zorgen ervoor dat het calciumgehalte in het bloed op een goed niveau blijft, en dit gebeurd door middel van een bepaald hormoon, PTH oftewel het Parathormoon. Door bepaalde afwijkingen zoals bv. tumorgroei op de bijschildklieren, kunnen deze te snel gaan werken waardoor er teveel PTH vrij komt. Dit kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn 3 vormen van hyperparathyreoïdie, primaire, secundaire en tertiaire, waarvan de primaire vorm het meest besproken is, daar deze in 80% van de gevallen ontstaat door tumorgroei op of in de bijschildklier(en). Deze primaire vorm wordt zometeen verder besproken, maar eerst wordt in het kort even uitgelegd wat de oorzaak is van de secundaire en tertiaire vorm. In het geval van de secundaire vorm zie je dat er meestal een tekort is aan vitamine D, waardoor het calciumspiegel in het bloed gaat dalen en er teveel bijschildklierhormoon vrijkomt. In het geval van de tertiaire vorm zie je vaak de secundaire vorm die vergevorderd is, waardoor de bijschildklieren ongevoelig worden voor het remmend effect van calcium op de afgifte van bijschildklierhormonen.

Primaire hyperparathyreoïdie

Zoals eerder vermeld is bij 80% van de gevallen sprake van een tumor in of op de bijschildklier, maar bij sommige mensen, ongeveer 20%, zijn meerdere bijschildklieren aangetast. Men spreekt dan van hyperplasie. Meestal is deze tumor goedaardig ( een adenoom), maar heel zelden is er ook sprake van een carcinoom, een kwaadaardige tumor, bijschildklierkanker. Hyperparathyreoïdie is iets dat iedereen kan overkomen, maar over het algemeen zie je het voornamelijk bij oudere mensen en bij vrouwen meer dan bij mannen, soms ook in combinatie bij mensen waarvan de hals ooit bestraald is geweest.

Wat zijn de gevolgen van hyperparathyreoïdie?

  • Vasthouden van calcium door de nieren
  • Verhoogde opname van calcium door de darm
  • Een verhoogde botafbraak
  • Met als gevolg osteoporose
  • Falen van bepaalde organen

Klachten die je zelf kunt hebben, maar lang niet bij iedereen voorkomen, zijn: Maagklachten, nierstenen, nierklachten, moe zijn, spierzwakte, veel plassen, veel drinken, misselijkheid, braken, obstipatie, uitdroging en soms psychische klachten.

Ten slotte, de behandeling

Over het algemeen wordt primaire hyperparathyreoïdie behandeld door operatieve verwijdering van 1 of meer bijschildklieren.
© 2009 - 2020 Mamasan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bijschildklieradenoom: Goedaardige tumor van bijschildklierBijschildklieradenoom: Goedaardige tumor van bijschildklierDe bijschildklieren produceren het bijschildklierhormoon, ook gekend als PTH (parathyroïdhormoon). PTH reguleert de hoev…
Nieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomNieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomEen Wilms tumor, is een kwaadaardige tumor in de nieren. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 1 en…
Adenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen zijn goedaardige klierweefselgezwellen die in de meeste gevallen niet in kanker ontaarden. Adenomen bevinden zi…
Hyperparathyroïdie: Overactieve bijschildklierHyperparathyroïdie: Overactieve bijschildklierHyperparathyroïdie (hyperparathyreoïdie, parathyreotoxicose) is een aandoening waarbij de bijschildklieren teveel parath…

Thalassemie, een erfelijke bloedziekteHoewel vaak gezegd wordt dat thalassemie een Middellandse Zee ziekte is, komt het hier in Nederland toch ook regelmatig…
Bronnen en referenties
  • www.lumc.nl

Reageer op het artikel "Hyperparathyreoïdie, te snel werkende bijschildklier(en)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Flora, 06-04-2019 10:48 #17
Heb ook snel werkende schildklier. Maar veel te weinig vit.D en calcium. Doe er veel aan om vit.D goed te hebben maar mijn lichaam pikt het niet op.

José Krijnen, 01-06-2015 17:11 #16
Vorige maand is na een ct scan vastgesteld dat er rechtsonder een goedaardige adenoom is. Echter ik heb nog geen nierstenen en botontkalking. Aangezien er volgens de internist verder enkel vage klachten zijn oa. Transpireren, depressief, opgejaagd, afvallen, concentratieprobleem. Kan hij niet garanderen dat deze bij een verwijdering van de bijschildklier over zijn. Hij liet de keus verder aan mij. Ik heb het even op hold gezet. Maar denk nu aan een second opinion. De huisarts heeft me doorverwezen naar een psycholoog. Inmiddels antidepressiva, met niet het gewenste resultaat. De klachten blijven verder. Keel- en oorpijn. Voelt net als schuurpapier. Misschien dat ik hier wat ruggespraak kan krijgen. Hartelijke groet, José

Pieter-Willem Geusens, 29-12-2014 21:17 #15
Bij mij (man, 41 jaar) is onlangs hyperparathyrioïdie vastgesteld. Dit is per toeval 'ontdekt' doordat ik een niersteenaanval had. De uroloog heeft toen doorverwezen naar de internist die een bloedanalyse heeft gedaan waaruit bleek dat ik een te hoog calcium niveau had in mijn bloed. Daarnaast ook scans van mijn botdichtheid en bijschildklieren.
Mijn vader en broer hebben ook wel eens een niersteenaanval gehad. Op basis daarvan is ook een erfelijksheidonderzoek ingesteld naar het MEN1 syndroom.

Heeft iemand ervaring met erfelijkheid van hyperparathyrioïdie en/of nierstenen?

Marga, 29-08-2014 00:53 #14
Hier onder mijn vraag onnodig gesteld, helemaal onderaan stond reeds een antwoord door dat iemand anders de zelfde vraag ook stelde.
Een eventueel antwoord is dan ook niet meer nodig.

Grtzzz van Marga 55 jaar

Marga, 26-08-2014 23:18 #13
Een toevalstreffer!

Al een anderhalf jaar veel klachten opgenoemd waaronder de darmen, maag, misselijkheid, erge spierpijn en bot pijn maar ook door de knieën zakken, gevoel van door de benen zakken en bij het opstaan was het alsof mijn dikke spieren in de liezen op slot waren.
Hierdoor moest ik voorzichtig opstaan en pas na een soort van klein knakje kon ik dan verder lopen, dit was en is nog heel apart. Het ergste was nog de vermoeidheid, ik kon niets anders dan lang uitslapen en na een beetje werken wat ook niet op een normaal tempo ging maar weer op de bank hangen of liever maar weer naar bed om te slapen.
Gezien ik Wegener heb waar ook wanneer deze stabiel is er toch nog klachten kunnen overblijven, alsmede de bijbehorende reuma en sinds een jaar jicht erbij is het voor een arts moeilijk om te zoeken waardoor de klachten zouden kunnen komen.
De Internisten van het AMC konden mij niet helpen al was ik zelfs op div darmziektes vanwege dan weer diarree dan weer verstopping onderzocht, zeer vervelend want het werd alles alleen maar erger.
Tot voor een kwartaal terug ik mij pols brak en hiervoor naar het SKB ben gegaan en daar stelden ze gezien de leeftijd van 55 jaar een Dexa scan voor.
Daaruit bleek dat de botten nog behoorlijk goed waren ondanks de vele pretnison door de jaren heen ( inmiddels al wat jaren mogen stoppen ) dus dat was mooi, alleen had ik wel een ernstig tekort aan vitamine D ( onder de 10 ).
Daarbij kreeg ik te horen dat ik Hyperparathyreoïdie, wat door dit te kort kon komen dus aan de stootdosis vitamine D en vervolgens een flinke blijvende dagdosis.
Hierdoor is de vermoeidheid deels goed weg maar misselijkheid met name na het eten ( en ik eet zeer weinig want heb totaal geen zin meer in eten, doe echter ietsje met mijn man mee bij het avond eten ) en afwisselende ontlasting en veel andere klachten blijven bestaan.
Ben nooit een slank type geweest maar ben ooit 25 kilo erg makkelijk afgevallen met weliswaar gezond eten wat ik meestal doe maar het ging te snel en zo bleek ook bij een toevalstreffer dat ik Bot K had waar ik mij inmiddels van genezen mag noemen omdat het 5 jaar terug is, dus prachtig.
Het afvallen op een niet goede manier is nu ook terug en ben in een paar maanden 8 kilo afgevallen dat terwijl wij allen flinke zijn in de fam zo rond de maat 48 en ben daarbij zelf niet echt klein maar te zwaar dat zeker wel.
Echter als het zo doorgaat dan gaat er nog heel wat af en dat op een niet gewilde manier, namelijk ik heb dus nauwelijks trek in eten, en was ik voorheen gek op chocolade… ook daarin heb ik al geruime tijd geen trek meer.
En zo herken ik dus heel veel in deze ziekte.
Heb het geluk niet bang voor onderzoeken, operaties en alles daarom heen te hebben en ben van zeer slecht een paar maal daarvan terug gekomen en ben een echte vechter in mij gezondheid en dat zal ik altijd blijven maar toch heb ik een vraag.
Ben pas aan het begin van de onderzoeken maar helaas de vitamine D wil niet correct aanslaan en dus de klachten worden erger, maar kan iemand mij zeggen aan welke van de drie vormen van deze ziekte ik nu moet gaan denken?
Dit vind ik namelijk niet echt bij het zoeken op het internet.
Alvast bedankt voor een eventueel antwoord en allemaal veel suc6 en sterkte daar waar het nodig zal zijn.

Ron, 11-08-2014 19:35 #12
#11 Henriette… het gaat om de hoogte van het PTH hormoon. En de bijschildklieren worden niet bekeken middels een echo, maar via een speciale scan die ongeveer 45 minuten duurt (nucleaire geneeskunde). Zou via een andere internist/endocrinoloog eens een second opinion aanvragen als ik u was.

Henriette Weeber, 08-03-2014 15:57 #11
Ik heb al jaren, een verhoogde calciumspiegel in het bloed, ik wordt ieder haljaar geprikt voor die calcium, het blijft binnen de perken, het komt niet boven de 11 uit! 10.2 is normale bovengrens. De arts wacht dan ook af dat het niet boven de 12 komt! Voor hij maatregelen neemt, in het verleden 2009, heeft de arts een echo van de bijschildklieren gemaakt! En zag daar een of meer adenomen op, die vergroot waren,! Hij zegt een operatie is op mijn leeftijd erg riskant! 3 uur narcose en een lange snee in de nek! Maar ik hoorde van een andere endocrino, dat er ook minimale invasieve chirurchie voor bestaat, die einig belastend is! Mijn arts doet alleen de standaart operatie zegt hij: en die is niet geschikt voor mij omdat ik, hartritme stoornissen heb. Einde verhaal! Ik heb dit laatste jaar veel klachten, niet wetend? Of dit met het ouder worden te maken hebben, of met de bijschildklier adenomen? Hele dagen willen slapen, nergens fut meer voor, hoofdpijn, misselijk, hartkloppingen, en de laatste maanden soms uitval in mijn rechterbeen, waardoor ik plotseling val, en me verwond! Ik ben eind 60,! De arts geeft me allerlij geneesmiddelen, die het niks beter maken, mijn leven is zo niks meer aan! Graag uw advies of ik beter kan worden,? Of dat dit de ouderdom is.?waarmee ik moet leren leven? Met vriendelijke groeten harit weber

Sylvie Janssens, 30-05-2013 20:09 #10
Beste,
Ik heb ondertussen ook al 2 jaar last van een te hoog calcium en een te hoog parathormoon. Moet om de 6 maanden naar de endocrinoloog om mijn bloed en urine te laten testen. Nu mijn leven is ook een hel momenteel: zuurbrangen, misselijkheid, diarree, darmproblemen, spierpijnen, verwardheid en angstige gevoelens. Doe niets anders dan naar de MDL-arts lopen maar die heeft ook niet echt een oplossing voor mijn probleem. Begin juni moet ik terug naar de endocrinoloog en ik ga er echt op staan om mij te opereren. Ik hou het echt niet langer meer uit. Het litteken moeten we er uiteindelijk dan maar bijnemen. Zou zo graag terug gezond worden. Was altijd een zeer actieve vrouw maar nu zou ik overal in slaap vallen. Indien er hier nog mensen zijn die tips of adviezen hebben, hoor ik ze graag. Vanwege een 51-jarige vrouw. N.

Harriet, 23-05-2013 13:20 #9
Ik heb al 3 jaren, verhoogde calcium waarden in het bloed, en ben nu bij de endocrinoloog! Een herhaald bloed onderzoek in maart toonde nu een flinke verhoging van het calcium gehalte van het bloed! De endocrinoloog, vond het tijd om het nader te onderzoeken, met nuclear onderzoek! maar ik wacht nu al 2 maanden op dit onderzoek! terwijl mijn gezondheid achteruit holt! ik voel me nu al 1 maand flink ziek en heb geen eetlust meer! ik ben steeds misselijk! en voel me erg moe de hele dag! Ik ben een atlete! en ik was een vrij goede marathon loopster! maar ik ben al maanden niet meer vooruit te branden! zelfs niet met met sportpreparaten! Ik kan niet eens meer een 5 km redelijk uitlopen! Al mijn botten doen pijn, en mijn spieren, mijn fysio masseert en manipuleert mijn, pijnlijke spieren, maar het mag niks baten, Ik begin me ook erg depressief te voelen, probeer er wel tegenin te gaan! maar het wordt me echt zwaar te moede! Het ziekenhuis heeft helemaal niks ontvangen van de specialist? terwijl ik de brief! voor het nucleare onderzoek heb! ik heb wel al onderzoeken, en scans gehad! februari 2013! toen voelde ik me nog redelijk! Het zieken huis heb ik gebeld, ze bellen me terug? beloven ze me! kan ik niks innemen om de kalk in mijn bloed wat te verminderen, om me wat beter te voelen! vriendelijk dank voor uw advies, alvast! mevr: harriet

Harriet, 14-05-2013 12:25 #8
Geachte m, m,
Ik heb hyper paratyroide. Al vanaf 2002 heb ik nodules! zei de arts! Ze wilden eerst een biopsie doen, maar op de operatie kamer, besloten ze het toch maar niet te doen, omdat het mijn stembanden kon schaden! ik woon in Spanje! Ik moest het ieder jaar laten controleren zeiden ze! in het ziekenhuis! Ik stond op een andere naam ingeschreven, dan ik ben! Ik kon het niet uitleggen, ik sprak toen nog geen Spaans! na 7 jaar begon ik gezondheidsklachten te krijgen moe, dpri, lusteloos, ect; Mijn bloed werd geprikt! 2009,en mijn calcium was verhoogd in bloed, en ik had hypercolestorol! ik werd naar de endocrino verwezen.deze zei het aan te willen kijken, en elk jaar een echo van de bijschildklier aan te raden. omdat er wat verdikkingen op zaten, maar geen reden voor ongerustheid! dus ik sta nu onder mijn goede naam ingeschreven. Maar sinds februari dit jaar 2013, begon mijn gezondheid te haperen, ik krijg nu erge pijn aan mijn botten, spieren, kan bijna niet meer lopen, krijg zware pijnstillers, waar ik zieker van word! weer naar de endocrino, maart dit jaar! calcium is flink gestegen! zei de arts, moet nu onderzocht worden! 2x bloedgeprikt in 1 maand, urine onderzoek en nier echo, er moet nog een radioactief onderzoek komen, waar ik nu alweer 6 weken op zit te wachten op de oproep, inmiddels is mijn leven een hel! van de botpijnen, die niet eens meer op de zware pijnstillers reageren, en ik zit met 30 graden buiten! te rillen van de kou! lichaamstemperatuur is 35,2. De huisarts zegt je bent in Spanje! hier moet je geduld hebben! hoe lang nog! ik wil niet meer leven, ik heb zoveel pijn, en heb nergens meer zin in! wat moet ik nu doen, help me a. u b. heel veel dank, alvast een wanhopige vrouw van 59 jaar. Harriet, Reactie infoteur, 15-05-2013
Beste mevrouw,

Ik ben de auteur van het artikel, heb toevallig zelf ook ervaring met deze vervelende ziekte en ben ook een operatie ondergaan, mijn kennis en ervaringen heb ik gedeeld om andere mensen de informatie te verschaffen die ik zelf geleerd heb uit boeken, gesprekken met doktoren en ervaringen, maar ik ben geen arts! U zult echt naar een dokter moeten met deze problemen, misschien ervoor naar Nederland komen als ze in Spanje niet genoeg voor u kunnen betekenen, maar ik kan u niet verder helpen met uw lichamelijk en geestelijke problemen… sorry. Ik wens u natuurlijk het allerbeste verder, sterkte…

Mamasan

Harriet, 28-04-2013 21:40 #7
In 2009, is er bij mij een verhoogde calciumspiegel in mijn bloed aangetroffen, Ik ben naar de endocinoloog verwezen wegens vermoeidheidsklachten, en bloed in de urine, 5 dagen lang. er is een echo gedaan! en er werden nodules van de bijschildklieren gevonden! 6mm doorsnede.en hyperplasia! Dat ik in de brief las! Er is daarna nooit meer enig onderzoek gedaan! Tot ik erge pijn in de nierstreek kreeg een jaar geleden, en nierstenen zou hebben, advies was veel drinken 3 liter water per dag! braaf opgevolgd! geen bloed meer gehad in de urine! Wel begon ik heel erg moe te worden, vorig jaar begonnen, Ik viel overal in slaap, en had nergens fut meer voor! de psycholoog die ik toe had ingeschakeld! vond mij depressief! en wilde me antidepressiva geven.Maar ook dat hielp maar gedeeltelijk! Ik ben erg sportief en loop marathons! maar daar is geen sprake meer van! ik mag blij zijn als ik een 10 km uit kan lopen, om daarna 3 dagen bij te moeten komen!van deze inspanning, Ik dacht dat ik een dagje ouder werd! 55 jaar, en dat dat het was! ook mijn geheugen laat me erg in de steek ik vergeet alles! kan me heel moeilijk concentreren! was bang voor begin alzheimer.Ben weer geprikt op bloed op mijn verzoek! en de calcium is flink gestegen in mijn bloed!boven normaal! nu wacht ik op meerdere onderzoeken, ik woon in spanje, en hier gaat alles erg langzaam! en ik heb erg veel gezondheids klachten! hart overslag, enz: ik ben een wrak geworden in een jaar tijd. Nu zegt die arts dat ik hyperparatoiryde heb! hiperplasia! wat moet ik nu doen? afwachten! er is een lange wachtlijst voor de volgende onderzoeken

Tineke van Hemel de Weerd, 25-06-2011 18:55 #6
Hebben jullie antwoord op de volgende vraag: Als je schildklier is verwijderd, krijg je dan ook problemen met de calciumhuishouding in je lichaam? met andere woorden zijn dan ook automatisch je bijschildklieren verwijderd? Ik kan hier niets over vinden in de literatuur. Alvast bedankt voor het antwoorden op deze vraag. Zou u mij dit ook via de mail toe willen sturen?

Martina, 01-05-2011 23:46 #5
Ik ben 41 jaar en 3 jaar geleden is er bij mij 1 bijschildklier verwijderd. Ook bij mij begon het allemaal na maandenlang hevig spugen tijdens mijn eerste zwangerschap. Maar ja, dat hoorde erbij (dacht ik.) Daarna jaren (zo'n 13 jaar! en 3 kinderen verder) gelopen met en scala aan vage klachten die mij het leven zuur maakten ( angst, paniek, maagklachten, misselijkheid, darmklachten, hoge bloeddruk, knijpende pijn op de borst tijdens fietsen, cardioloog geweest - kreeg een dubieuze fietsuitslag maar na hartecho geen bijzonderheden, onrust, snel geirriteerd, maar die angstgevoelens waren het ergste, de tranen en altijd maar denken dat het aan mij lag, druk gezin en bijna aan de antideprissieva maar dat wilde ik niet want ik had zoiets van ik ben niet depressief…) kwam mijn huisarts op het idee mij maar eens door te sturen naar een internist. Deze kwam erachter dat het Parathormoongehalte niet in orde was en uiteindelijk toonde de scan aan dat 1 bijschildklier vergroot was en dus operatief verwijderd moest worden. De nacht en wat dagen na de operatie last gehad van zeer zware tintelingen in vooral het gezicht. Helaas wisten de zaalarts en chirurg er geen raad mee, dus wat ben ik blij om hieronder te lezen dat ik niet de enige was met deze klachten na de operatie. Mooi litteken van zo'n 6 cm. in de halslijn die je bijna niet ziet zitten maar die heb ik er graag voor over gehad.
Nu 3 jaar verder wil ik toch even hier reageren om alle mensen die informatie zoeken te laten weten hoe geweldig ik me nu voel sinds die operatie. Alle hierboven beschreven klachten verdwenen bij mij als sneeuw voor de zon. Ik voel me weer zó relaxed!
Dat 1 zo'n klein bijschildkliertje jarenlang zo ontzettend mjin leven kon vergallen!

Vera Verburg, 11-11-2010 16:53 #4
Ik, vrouw van 60 jaar, heb gisteren de diagnose hyperparathyreoIdie gekregen. Als gevolg van 2 maal achter elkaar gebroken pols, heb ik een CT scan onderzoek gehad naar botdichtheid en bloedonderzoek. Daaruit bleek dat ik osteopenie heb ws ten gevolge van veel te wienig vit. D in het bloed had en teveel Parathormooen. Nu heb ik een maand lang Calcium chew tablet en 800 IE vitamine D in de vorm van devaron tabletten. Over een maand weer bloedonderzoek en afhankelijk van de uitslag verder onderzoek of doorgaan met de medicamenteuse behandeling. Hoop dat het allemaal goed zal komen!

Mamasan (infoteur), 14-10-2010 12:27 #3
Hoi Regina,

Ikzelf ( de auteur van dit artikel ) heb hyperparthyreoidie gehad… Ze ontdekten het toen ik 5 maanden zwanger was van mn 1e kindje, ik was erg ziek en moest de hele dag overgeven. In eerste instantie dachten ze dat het vd zwangerschap kwam, maar na een aantal bloedonderzoeken en echo's kwamen ze erachter dat het dus mn bijschildklieren waren! Je hebt normaal gesproken 4 bijschildklieren, links 2 en rechts 2, half achter de schildklier. Bij mij waren allebei de kliertjes aan de linkerkant niet meer goed, zaten tumors op, en dmv operatie hebben ze ze verwijderd. Ik heb nu een litteken op mn keel van 8 cm lang, maar goed zonder operatie was ik er nu niet meer geweest! Het gevaarlijke aan deze ziekte is dat er veel kalk uit je organen en botten naar je bloed getrokken wordt, waardoor je last kan krijgen van osteoporose ( botontkalking ) en hartfalen in een verder gevorderd stadium, je kan er zelfs aan overlijden… Ik heb een paar dagen in het ziekenhuis gelegen na mn operatie, daarna mocht ik alweer naar huis. De eerste paar weken moest ik calciumtabletten slikken omdat ik heel erg last van tintelingen door mn hele lijf, maar daarna ging t beter. Ik ben niet meer zoveel moe, niet meer vaak ziek en misselijk, en ik voel me minder depri! Mij heeft het goed geholpen, en dat litteken op mn keel, tja ach, dat is dan maar niet anders! Veel succes!
groetjes Mamasan

Regina de Jong, 14-10-2010 09:06 #2
Hallo
ik loop al jaren met vreselijkke klachten, was jaren terug ineens heeeel raar met zweten trillen en angst gevoelens.gezien mn verleden werd meteen aan psychisch gedacht maar verder eerst niks ondernomen.oxazepam moest t verbteren.t leek beter te gaan maar er kwamen toch n paar keer per maand erge pieken voor in mn gevoel.zo zweette ik erg en was snel geiriteerd en sliep slecht en had last van mn maag en darmen.onregelmatige hartslag.en diaree, afgewisseld met obstipatie.en t nachtelijk plassen was n crime.soms wel 8 keer eruit snachts om naar de toilet.echt rot.ze hebben me later verder onderzocht maar vonden eigenlijk nooit bijzonderheden.nu (20 jaar later)ben ik soms zo ziek dat ik niet meer wil leven, erge spierzwakte en niet helder kunnen denken.erge hoge bloedruk erbij gekregen.120/224 met pieken en dalen.soms erg lage onderdruk met erg hoge bovendruk bv 46/200 echt eng.dokter besloot laatst om mn paraathormoon pth en mn vitamine d te laten prikken.en BINGO eindelijk.mn bijschildklier werkt te snel.k moet nu door worden verwezen naar de internist.en moet afwachten wat er verder gaat gebeuren.stress m wel.heeft iemand ervaringen.?gr regina

Mialenssen, 10-03-2010 09:44 #1
Hoe kan ik weten welke vorm van de 3 hyperparathyreoidie ik heb? Reactie infoteur, 10-03-2010
Dit kan de internist in het ziekhuis u vertellen, als u blijkt hyperparathyreoidie te hebben dan wordt u uitgebreid onderzocht dmv. bloedonderzoek, echo en eventuele scans, en daaruit zal blijken welke vorm u heeft… en daarna zal ook behandeling besproken worden die voor u het beste is.

MVG Mamasan

Infoteur: Mamasan
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 17
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!