Hyperparathyreoïdie, te snel werkende bijschildklier(en)

Hyperparathyreoïdie, te snel werkende bijschildklier(en) Ongeveer 1% van de bevolking krijgt te maken met hyperparathyreoïdie, oftewel te snel werkende bijschildklier(en). Soms voel je niks en heb je nergens last van, maar je kan er ook ontzettend ziek van zijn. En omdat het vrij zeldzaam is en meestal bij oudere mensen voorkomt denkt de huisarts niet automatisch hieraan als je op het spreekuur verschijnt .....

Wat is hyperparathyreoïdie?

Het is de medische benaming voor te snel werkende bijschildklier(en). Bijschildklieren zijn kleine kliertjes die ongeveer de grote hebben van een erwt, en ze zijn gelegen in de hals over het algemeen langs of achter de schildklier. De meeste mensen hebben er 4 maar 5 % van de bevolking heeft er meer. De bijschildklieren zorgen ervoor dat het calciumgehalte in het bloed op een goed niveau blijft, en dit gebeurd door middel van een bepaald hormoon, PTH oftewel het Parathormoon. Door bepaalde afwijkingen zoals bv. tumorgroei op de bijschildklieren, kunnen deze te snel gaan werken waardoor er teveel PTH vrij komt. Dit kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn 3 vormen van hyperparathyreoïdie, primaire, secundaire en tertiaire, waarvan de primaire vorm het meest besproken is, daar deze in 80% van de gevallen ontstaat door tumorgroei op of in de bijschildklier(en). Deze primaire vorm wordt zometeen verder besproken, maar eerst wordt in het kort even uitgelegd wat de oorzaak is van de secundaire en tertiaire vorm. In het geval van de secundaire vorm zie je dat er meestal een tekort is aan vitamine D, waardoor het calciumspiegel in het bloed gaat dalen en er teveel bijschildklierhormoon vrijkomt. In het geval van de tertiaire vorm zie je vaak de secundaire vorm die vergevorderd is, waardoor de bijschildklieren ongevoelig worden voor het remmend effect van calcium op de afgifte van bijschildklierhormonen.

Primaire hyperparathyreoïdie

Zoals eerder vermeld is bij 80% van de gevallen sprake van een tumor in of op de bijschildklier, maar bij sommige mensen, ongeveer 20%, zijn meerdere bijschildklieren aangetast. Men spreekt dan van hyperplasie. Meestal is deze tumor goedaardig ( een adenoom), maar heel zelden is er ook sprake van een carcinoom, een kwaadaardige tumor, bijschildklierkanker. Hyperparathyreoïdie is iets dat iedereen kan overkomen, maar over het algemeen zie je het voornamelijk bij oudere mensen en bij vrouwen meer dan bij mannen, soms ook in combinatie bij mensen waarvan de hals ooit bestraald is geweest.

Wat zijn de gevolgen van hyperparathyreoïdie?

  • Vasthouden van calcium door de nieren
  • Verhoogde opname van calcium door de darm
  • Een verhoogde botafbraak
  • Met als gevolg osteoporose
  • Falen van bepaalde organen

Klachten die je zelf kunt hebben, maar lang niet bij iedereen voorkomen, zijn: Maagklachten, nierstenen, nierklachten, moe zijn, spierzwakte, veel plassen, veel drinken, misselijkheid, braken, obstipatie, uitdroging en soms psychische klachten.

Ten slotte, de behandeling

Over het algemeen wordt primaire hyperparathyreoïdie behandeld door operatieve verwijdering van 1 of meer bijschildklieren.
© 2009 - 2024 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijschildklieradenoom: Goedaardige tumor van bijschildklierBijschildklieradenoom: Goedaardige tumor van bijschildklierDe bijschildklieren produceren het bijschildklierhormoon, ook bekend als parathyroïdhormoon (PTH). PTH speelt een crucia…
Nieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomNieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomEen Wilms tumor, is een kwaadaardige tumor in de nieren. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 1 en…
Adenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen zijn goedaardige klierweefselgezwellen die meestal niet in kanker ontaarden. Ze kunnen zich vormen in endocrien…
Hyperparathyroïdie: Overactieve bijschildklierHyperparathyroïdie: Overactieve bijschildklierHyperparathyroïdie, ook bekend als hyperparathyreoïdie of parathyreotoxicose, is een aandoening waarbij de bijschildklie…

Thalassemie, een erfelijke bloedziekteHoewel vaak gezegd wordt dat thalassemie een Middellandse Zee ziekte is, komt het hier in Nederland toch ook regelmatig…
Bronnen en referenties
  • www.lumc.nl
Reacties

Harriet, 14-05-2013
Geachte m, m,
Ik heb hyper paratyroide. Al vanaf 2002 heb ik nodules! zei de arts! Ze wilden eerst een biopsie doen, maar op de operatie kamer, besloten ze het toch maar niet te doen, omdat het mijn stembanden kon schaden! ik woon in Spanje! Ik moest het ieder jaar laten controleren zeiden ze! in het ziekenhuis! Ik stond op een andere naam ingeschreven, dan ik ben! Ik kon het niet uitleggen, ik sprak toen nog geen Spaans! na 7 jaar begon ik gezondheidsklachten te krijgen moe, dpri, lusteloos, ect; Mijn bloed werd geprikt! 2009,en mijn calcium was verhoogd in bloed, en ik had hypercolestorol! ik werd naar de endocrino verwezen.deze zei het aan te willen kijken, en elk jaar een echo van de bijschildklier aan te raden. omdat er wat verdikkingen op zaten, maar geen reden voor ongerustheid! dus ik sta nu onder mijn goede naam ingeschreven. Maar sinds februari dit jaar 2013, begon mijn gezondheid te haperen, ik krijg nu erge pijn aan mijn botten, spieren, kan bijna niet meer lopen, krijg zware pijnstillers, waar ik zieker van word! weer naar de endocrino, maart dit jaar! calcium is flink gestegen! zei de arts, moet nu onderzocht worden! 2x bloedgeprikt in 1 maand, urine onderzoek en nier echo, er moet nog een radioactief onderzoek komen, waar ik nu alweer 6 weken op zit te wachten op de oproep, inmiddels is mijn leven een hel! van de botpijnen, die niet eens meer op de zware pijnstillers reageren, en ik zit met 30 graden buiten! te rillen van de kou! lichaamstemperatuur is 35,2. De huisarts zegt je bent in Spanje! hier moet je geduld hebben! hoe lang nog! ik wil niet meer leven, ik heb zoveel pijn, en heb nergens meer zin in! wat moet ik nu doen, help me a. u b. heel veel dank, alvast een wanhopige vrouw van 59 jaar. Harriet, Reactie infoteur, 15-05-2013
Beste mevrouw,

Ik ben de auteur van het artikel, heb toevallig zelf ook ervaring met deze vervelende ziekte en ben ook een operatie ondergaan, mijn kennis en ervaringen heb ik gedeeld om andere mensen de informatie te verschaffen die ik zelf geleerd heb uit boeken, gesprekken met doktoren en ervaringen, maar ik ben geen arts! U zult echt naar een dokter moeten met deze problemen, misschien ervoor naar Nederland komen als ze in Spanje niet genoeg voor u kunnen betekenen, maar ik kan u niet verder helpen met uw lichamelijk en geestelijke problemen… sorry. Ik wens u natuurlijk het allerbeste verder, sterkte…

Mamasan

Mialenssen, 10-03-2010
Hoe kan ik weten welke vorm van de 3 hyperparathyreoidie ik heb? Reactie infoteur, 10-03-2010
Dit kan de internist in het ziekhuis u vertellen, als u blijkt hyperparathyreoidie te hebben dan wordt u uitgebreid onderzocht dmv. bloedonderzoek, echo en eventuele scans, en daaruit zal blijken welke vorm u heeft… en daarna zal ook behandeling besproken worden die voor u het beste is.

MVG Mamasan

Mamasan (20 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.