Pollenkalender voor hooikoorts

Pollenkalender voor hooikoorts Hooikoorts kan ontzettend vervelend zijn. Het begint eindelijk weer mooi weer te worden en je kunt weer naar buiten; krijg je ineens jeuk aan je ogen en verhemelte, begin je te niezen en wordt je wakker met een loopneus en een kriebelhoest. Zelfs je astma kan erdoor opspelen. Het is daarom handig een pollenkalender bij de hand te hebben, zodat je weet wanneer jij uit moet kijken. Ook kun je een hooikoorts zelftest doen om er achter te komen voor welke typen pollen je precies allergisch bent. Zo weet je precies wanneer je je medicatie in huis moet hebben.

Pollenkalender


Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (pollinosis) is een van de vormen van allergische rinitis waar circa 10% van de Nederlanders last van heeft. Wanneer je hier last van hebt, heb je een allergie voor pollen stuifmeel van grassen, planten, bloemen, en/of bomen. Het gaat dan uitsluitend om pollen van de planten die het stuifmeel via de wind verspreiden. Als je allerlei witte pluisjes door de lucht ziet zweven, weet je vaak al hoe laat het is. Maar het hoeft niet negatief voor jou te zijn, want meestal ben je maar allergisch voor een paar soorten pollen, en vrijwel nooit voor allemaal. Hooikoorts is zodoende een seizoensgebonden aandoening. Gedurende een of meerdere maanden van het jaar reageert je afweersysteem op een stof die eigenlijk helemaal niet gevaarlijk is, en daardoor krijg je al die vervelende klachten. Fijn om te weten is wel, dat hooikoorts meestal overgaat als men ouder wordt. Vanaf 40 jaar hebben al niet veel mensen meer last van hooikoorts, vanaf 55 jaar is het zelfs zeldzaam.

Kruisallergie

Iets dat niet zelden voorkomt bij mensen die lijden aan hooikoorts, is een kruisallergie. Dit betekend dat je een voedselallergie hebt die een directe link heeft met je hooikoorts: hij wordt erdoor veroorzaakt. Zo hebben mensen met een allergie voor berkenpollen vaak ook een allergie voor diverse soorten vruchten en noten zoals hazelnoot, pinda, braam en appel. Mensen met een allergie voor graspollen hebben weer meer kans op een allergie voor peulvruchten, tomaat en kiwi. Het is ook mogelijk allergisch te zijn voor bepaalde kruiden zoals komijn, dille, koriander en anijs. Dit kan weer samenhangen met een allergie voor bijvoetpollen.

Welk type medicijnen gebruiken?

Heb je veel last van hooikoorts dan kun je ervoor kiezen om een medicijn te gebruiken om de symptomen te bestrijden. Er zijn veel verschillende middelen op de markt en welke het beste bij je past is afhankelijk van je eigen situatie. Zie hier een handig hulpmiddel om de beste keuze te maken.

De pollenkalender

De onderstaande kalender voor hooikoorts kun je op twee manieren gebruiken. Als je een allergietest (priktest) hebt laten doen bij je huisarts, dan heeft hij of zij je verteld voor welke pollen je allergisch bent. Je kunt het type pollen dan opzoeken in onderstaande lijst (gebruik bijvoorbeeld ctrl + f), en dan weet je precies wanneer je uit moet kijken en voor wanneer je hooikoortsmedicijnen in huis moet hebben. Heb je een dergelijke test niet laten doen, dan kan hij je ook nog op een andere manier helpen. Wanneer je weet in welke maanden je het meeste last het van hooikoortsverschijnselen, dan kun je kijken welke pollen dan veel in de lucht zitten, en kun je een inschatting maken van welke allergie je waarschijnlijk last hebt. Heb je bijvoorbeeld alleen last in januari, februari en maart, dan heb je waarschijnlijk een allergie voor de pollen van de hazelaar en de els. In de maanden mei tot en met september zijn er heel veel verschillende soorten pollen in de lucht, dus dan is het nauwelijks meer in te schatten. Je kunt dan daarom het beste je huisarts raadplegen.

Januari, Februari en Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober
HazelaarElsBerkBerkZwenkgrasZwenkgrasZwenkgrasAmbrosia
ElsBerkEikEikRoodzwenkgrasRoodzwenkgrasVeldbeemdgras
ReukgrasZwenkgrasZwenkgrasRoggeKropaarWitbol
RoodzwenkgrasRoodzwenkgrasKropaarVeldbeemdgrasAmbrosia
VossenstaartVossenstaartVeldbeemdgrasWitbolEngels raaigras
RoggeRoggeWitbolTimotheegrasFrans raaigras
KropaarKropaarTimotheegrasEngels raaigrasGanzevoet
VeldbeemdgrasVeldbeemdgrasEngels raaigrasFrans raaigrasSmalle weegbree
WitbolWitbolFrans raaigrasGanzevoetBijvoet
ReukgrasReukgrasZuringSmalle weegbreeBrandnetel
ZuringZuringGanzevoetBijvoet
Smalle weegbreeSmalle weegbreeSmalle weegbreeBrandnetel
BrandnetelBrandnetelBijvoet
Engels raaigrasBrandnetel
Frans raaigras
Timotheegras

Zelf testen voor welk type pollen je allergisch bent

Heb je veel last van hooikoorts, dan is het handig om te weten voor welke type pollen je allergisch bent. Zeker wanneer het lijkt alsof de seizoenen een beetje in de war zijn, komt bovenstaande kalender misschien niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Volg je een hooikoorts-weerbericht dan weet je wel precies wanneer welke pollen veel in de lucht zitten. Hier kun je dan op inspelen door te zorgen dat je medicatie in huis hebt. Gelukkig kun je er eenvoudig achter komen van welke pollen je precies last hebt. Dit kan door een pollen test te doen en hier hoef je niet voor naar de huisarts. Je kunt een hooikoorts test of pollentest ook zelf bestellen en thuis doen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…

Psoriasis, schubziekte en MahoniaEr zijn wel degelijk kruiden voor vele kwalen. Al wil dat niet zeggen dat alle ziektes de wereld uit zijn. Ook voor heel…
Hersen- en hartinfarct is te voorkomen met ArteriographHersen- en hartinfarct is te voorkomen met ArteriographControleer in een vroeg stadium de vitaliteit van uw hart- en bloedvaten, want voorkomen is beter dan genezen. De Arteri…
Reactie

Luus, 22-06-2010
Ik ben me/cvs patient en heb tinnitus, veel last nu van vliegende pollen en pluizen. dus ik blijf maar binnen hoe lang gaat dit duren? helaas kan ik dan niet lopen en fietsen.en ik MOET in beweging blijven. Reactie infoteur, 23-06-2010
Hoi Luus,
Heel erg vervelend, ik weet hoe het is om te moeten bewegen terwijl dit fysiek heel lastig is wegens gezondheidsproblemen.

Je zou kunnen overwegen om eenvoudige hulpmiddelen aan te schaffen zoals gewichtjes voor om de pols of enkel zodat je daar wat oefeningen mee kunt doen. Maar het is voor mij natuurlijk lastig in te schatten wat je wel en niet kunt.

Mvg en succes,
Pero

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.