Hiv wordt agressiever

Hiv wordt agressiever Het aantal hiv-geïnfecteerden neemt toe. Het aantal geregistreerde patiënten is de afgelopen jaren gegroeid. Dat betekent dat het risicogedrag onder homoseksuele mannen dramatisch toeneemt. HIV is een virus en kan voorkomen in alle lichaamsvloeistoffen. HIV infecteert witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het afweersysteem.

Hiv-virus

Het virus dat aids veroorzaakt is de laatste tien jaar krachtiger en meer besmettelijk geworden. Alles wijst erop dat een sterker hiv-virus ervoor zorgt dat mensen die al besmet zijn, eerder ziek worden. Hiv kan aids veroorzaken. ''Er vindt een selectie in het virus plaats doordat we behandelen met medicijnen. Het sterkste virus blijft over'', aldus Frank de Wolf, directeur van de stichting HIV Monitoring.

Rapport

“De hoeveelheid virus die in een besmette persoon kan worden gemeten, wordt bepaald door de aanmaak en afbraak van hiv in het lichaam. Tussen de 6 tot 18 maanden na besmetting is er een evenwicht tussen aanmaak en afbraak, het zogenaamde set-point. Sinds 1999 blijkt dat de hoeveelheid virus die op dat set-point wordt gemeten, is gestegen.” Dit staat te lezen in het verslag op de website van SOAAIDS over het Wetenschappelijk rapport Stichting HIV Monitoring dat is gepubliceerd.

Afweersysteem

Hiv is een afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus. Het virus kan op verschillende manieren het lichaam binnendringen. Zodra iemand met hiv is geïnfecteerd begint het virus het afweersysteem af te breken. Normaal gesproken verdedigt het afweersysteem het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen en beschermt het zo tegen ziekten. Wanneer hiv het afweersysteem heeft verzwakt, krijgen bacteriën en virussen een kans om ziekten te veroorzaken.

Klachten

In het begin van de besmetting merk je niets of nauwelijks van het hiv-virus. De eerste klachten lijken vaak het meest op griep. Er is geen aanleiding om aan de bel te trekken. Na enige tijd, soms pas na jaren, kunnen ziekteverschijnselen optreden. Hiv heeft het afweersysteem dan al voor een groot deel afgebroken. Het lichaam kan zich niet meer beschermen tegen allerlei uiteenlopende ziekten, die mensen zonder hiv zelden of nooit krijgen.

Aids

Uiteindelijk leidt een hiv-besmetting tot aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome). Door het onvoldoende werkende afweersysteem zijn mensen met aids vatbaar voor ziekten die zij zonder hiv-besmetting normaal gesproken niet krijgen zoals bepaalde vormen van longontsteking, darminfecties en huidkanker.

Hiv-remmers

Door op tijd te beginnen met ‘hiv-remmers’ kan iemand met hiv lang blijven leven zonder ziekteverschijnselen te krijgen. Het aidsstadium kan worden voorkomen of op zijn minst langdurig uitgesteld. Dankzij deze medicijnen kan de hiv-infectie worden beschouwd als een chronische ziekte. Althans in westerse landen want de hiv-remmers zijn nog steeds te duur voor Derde-Wereldlanden, hoe schandelijk dat ook moge zijn.

Hiv-sneltest

Bij de huisarts kun je een gratis hiv-test krijgen en bij de GGD-soa-polikliniek kan iedereen terecht die om wat voor reden dan ook anoniem wil blijven. Mensen met een zorgverzekering krijgen de testen bij de GGD vergoed. Onverzekerden kunnen zich gratis laten testen.

Risicogroep

De groep homoseksuele mannen is een relatief kleine, gesloten groep. Hierdoor kan één seksueel contact al voldoende zijn om besmet te raken. Bovendien hebben homomannen gemiddeld meer wisselende seksuele contacten en is de kans op infecties groter via anale seks.

Tot slot

Hiv kan niet alleen aids veroorzaken, maar ook vroegtijdig andere dodelijke ziekten zoals kanker, botontkalking en hart- en vaatziekten.
© 2009 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virusinfecties: HIVVirusinfecties: HIVAids is de belangrijkste geslachtsziekte van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Aids is het stadium waarin…
Besmetting met HIVBesmetting met HIVHIV staat met gemiddeld 700 nieuwe besmettingen per jaar binnen Nederland op de achtste plaats in de lijst van meest voo…
Antivirale geneesmiddelenAntivirale geneesmiddelenVirusinfecties worden behandeld met antivirale geneesmiddelen. Virusinfecties kunnen onderverdeeld worden in onder ander…
Aids en Wereld Aids DagAids en Wereld Aids DagWaarschijnlijk ziekte nummer 1 in de wereld, tezamen met kanker. Het is zeker onder jonge vrouwen ziekte nummer 1. Het k…

Second opinion aanvragenSecond opinion aanvragenHet is mogelijk om bij een dokter een second opinion aan te vragen. Dit kunt u doen wanneer u niet zeker bent van de dia…
Diabetes, bloedsuiker en insuline - Hoe zit het precies?Over diabetes hoor je veel. Iedereen weet dat het slecht voor je is en dat het iets te maken heeft met de hoeveelheid su…
Bronnen en referenties
  • NVA
  • Het Nederlands Dagblad
  • AD
  • Wikipedia
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.