Hiv wordt agressiever
Het aantal hiv-geïnfecteerden neemt toe. Het aantal geregistreerde patiënten is de afgelopen jaren gegroeid. Dat betekent dat het risicogedrag onder homoseksuele mannen dramatisch toeneemt. HIV is een virus en kan voorkomen in alle lichaamsvloeistoffen. HIV infecteert witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het afweersysteem.
Hiv-virus
Het virus dat aids veroorzaakt is de laatste tien jaar krachtiger en meer besmettelijk geworden. Alles wijst erop dat een sterker hiv-virus ervoor zorgt dat mensen die al besmet zijn, eerder ziek worden. Hiv kan aids veroorzaken. ''Er vindt een selectie in het virus plaats doordat we behandelen met medicijnen. Het sterkste virus blijft over'', aldus Frank de Wolf, directeur van de stichting
HIV Monitoring.
Rapport
“De hoeveelheid virus die in een besmette persoon kan worden gemeten, wordt bepaald door de aanmaak en afbraak van hiv in het lichaam. Tussen de 6 tot 18 maanden na besmetting is er een evenwicht tussen aanmaak en afbraak, het zogenaamde set-point. Sinds 1999 blijkt dat de hoeveelheid virus die op dat
set-point wordt gemeten, is gestegen.” Dit staat te lezen in het verslag op de website van SOAAIDS over het Wetenschappelijk rapport Stichting HIV Monitoring dat is gepubliceerd.
Afweersysteem
Hiv is een afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus. Het virus kan op verschillende manieren het lichaam binnendringen. Zodra iemand met hiv is geïnfecteerd begint het virus het afweersysteem af te breken. Normaal gesproken verdedigt het afweersysteem het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen en beschermt het zo tegen ziekten. Wanneer hiv het afweersysteem heeft verzwakt, krijgen bacteriën en virussen een kans om
ziekten te veroorzaken.
Klachten
In het begin van de besmetting merk je niets of nauwelijks van het hiv-virus. De eerste klachten lijken vaak het meest op griep. Er is geen aanleiding om aan de bel te trekken. Na enige tijd, soms pas na jaren, kunnen ziekteverschijnselen optreden. Hiv heeft het afweersysteem dan al voor een groot deel
afgebroken. Het lichaam kan zich niet meer beschermen tegen allerlei uiteenlopende ziekten, die mensen zonder hiv zelden of nooit krijgen.
Aids
Uiteindelijk leidt een hiv-besmetting tot aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome). Door het onvoldoende werkende afweersysteem zijn mensen met aids vatbaar voor ziekten die zij zonder hiv-besmetting normaal gesproken niet krijgen zoals bepaalde vormen van longontsteking, darminfecties en huidkanker.
Hiv-remmers
Door op tijd te beginnen met ‘hiv-remmers’ kan iemand met hiv lang blijven leven zonder ziekteverschijnselen te krijgen. Het aidsstadium kan worden voorkomen of op zijn minst langdurig uitgesteld. Dankzij deze
medicijnen kan de hiv-infectie worden beschouwd als een chronische ziekte. Althans in westerse landen want de hiv-remmers zijn nog steeds te duur voor Derde-Wereldlanden, hoe schandelijk dat ook moge zijn.
Hiv-sneltest
Bij de huisarts kun je een gratis hiv-test krijgen en bij de GGD-soa-polikliniek kan iedereen terecht die om wat voor reden dan ook anoniem wil blijven. Mensen met een zorgverzekering krijgen de testen bij de GGD vergoed. Onverzekerden kunnen zich gratis laten testen.
Risicogroep
De groep homoseksuele mannen is een relatief kleine, gesloten groep. Hierdoor kan één seksueel contact al voldoende zijn om besmet te raken. Bovendien hebben homomannen gemiddeld meer wisselende seksuele contacten en is de kans op infecties groter via anale seks.
Tot slot
Hiv kan niet alleen aids veroorzaken, maar ook vroegtijdig andere dodelijke ziekten zoals kanker, botontkalking en hart- en vaatziekten.