Bescherm je gezondheid, voorkom overspannenheid en burn-out
Er is een grens tussen "lekker" druk en echt veel "te" druk. Maar waar ligt die grens opdat je uiteindelijk niet met een burn-out te maken krijgt. Er zijn zaken die je in acht moet nemen om overspannenheid of burn-out te voorkomen. Want voorkomen is beter dan een langdurig genezingsproces, als gevolg van overwerkt zijn. Constant onder druk staan is slecht voor de gezondheid. Zeker als de hoge werkdruk gepaard gaat met een andere spanning, zoals een relatieprobleem, financiële zorgen, zorg om je baan, etc.
Je kunt van hard werken een lekker gevoel overhouden en er energie aan ontlenen, maar het kan je soms ook helemaal leeg zuigen. Geen mens raakt zonder reden overspannen. De kunst is de signalen van overwerkt raken tijdig te herkennen en maatregelen te nemen.
Zet alles op papier
Wat vaak enige rust in een situatie brengt, is om alles dat je nog moet doen op een lijst te zetten, zodat je in ieder geval het idee hebt dat je niets kunt vergeten, waardoor je overzicht en rust krijgt. Houd de lijst actueel, dus streep af en voeg er de nieuwe dingen aan toe. Als je het prettig vindt onderstreep je de zaken met de hoogste prioriteit. Het mooiste is om de daarmee gewonnen tijd om te zetten in rust, dus als je het type bent dat op elk moment van de dag kan slapen, doe dat dan of ga anders naar een lekker muziekje luisteren, of maak een kletspraatje met je collega.
Herken de signalen
Druk hebben we het vaak allemaal, maar op het moment dat je er slecht van gaat slapen, bijvoorbeeld moeilijk in slaap komt of te vroeg wakker wordt, al dan niet in combinatie met piekeren en malen, dien je alert te worden. Ook overdag constant aan dingen denken die je nog moet doen, of bang zijn dat je zaken vergeet kan een aanwijzing zijn, zeker als het gepaard gaat met minder goed slapen. Of als je voorheen leuke onspannende activiteiten plotseling als tijdrovend gaat ervaren.
Op een gegeven moment ga je merken dat het werk steeds meer tijd gaat kosten, waardoor de stress juist nog meer gaat toenemen. Behalve minder goed slapen en ontspannen, kun je ook te maken krijgen met stemmingswisselingen, rug- en nekklachten, hoofdpijn, buikpijn diarree, ongecontroleerde huilbuien, oorsuizingen, duizeligheid, kwaad worden om kleine dingen. Meer eten drinken en roken, Minder lachen dan voorheen. Met tegenzin naar je werk gaan, bergen werk mee naar huis nemen.
Een plus een is drie
Als je het al erg druk hebt en je wordt tegelijkertijd ook nog eens geconfronteerd met een ander chronisch probleem, bijvoorbeeld kans op werkeloosheid, geldzorgen, huwelijkszorgen, of gezondheidszorgen, besef dan dat al dat extra gepieker in combinatie met te hard werken helemaal funest kan zijn.
Schakel je chef in
Als je op je werk steeds te veel hooi op je vork neemt, al dan niet in combinatie met een uitzichtloos privéprobleem, moet je echt je leidinggevende informeren en om hulp vragen. Je kunt je misschien zorgen maken over je carrière of je baan, maar realiseer je dat je gezondheid het belangrijkste is. Los het nooit op door bergen werk mee naar huis te nemen of nog erger: constant je werktempo te versnellen, als je toch al hard werkt. Je kunt het vergelijken met een marathonloper die zijn wedstrijd in sprinttempo probeert af te leggen. Het is absoluut zeker dat hij die de finish niet haalt bij een dergelijke onverantwoorde belasting van z'n lijf.
Een zesje is vaak goed genoeg
Als je alles constant onder controle wilt houden terwijl de bezigheden alleen maar toe nemen, weet je dat het verkeert gaat aflopen. Bedenk dat de perfectie nastreven niet alleen vaak onnodig is maar bovendien zeeën van tijd kost. Tijdens een sportwedstrijd tevreden zijn met de tweede plaats kost veel minder energie dan de eerste willen worden, terwijl het maar om een seconde verschil gaat. Stop er dus mee om alles perfect te willen doen, en ga voor een zesje als jij zelf de enige bent die ziet dat je een acht hebt behaald. Zeg veel vaker nee en probeer werkzaamheden te delegeren. De wereld vergaat echt niet als je iets uit handen geeft en die ander het misschien minder accuraat uitvoert dan jij zou doen.
Verschillende signalen tussen te druk, overwerktheid, burn-out
Te druk
Je laat je sociale leven verslonzen en hebt een te volle agenda om binnen een paar maanden een gezellig etentje te plannen. Als vrouw moet je constant oppas regelen voor je kind. Ook in de avond blijft de telefoon te veel rinkelen voor zakelijke beslommeringen.
Overwerkt
Je neemt te veel werk mee naar huis, je hebt amper tijd voor een sociaal leven, je doet nog weinig leuke dingen, lacht te weinig en gaat met tegenzin naar je werk.
Burn-out
Slechte nachtrust (niet goed in slaap kunnen komen), last van lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn, diaree, extreme stemmingswisselingen (huilbuien), ongeduldig tegenover je kinderen, meer roken eten drinken eten dan voorheen.