Kind en kanker: een troost voor zieke kinderen

Kind zijn en al (zwaar) ziek: het is niet het leukste wat je kan overkomen. Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten voor het welzijn van deze pechvogels. De Belgische organisatie ‘Kind en Kanker’ is er een van.

Ontstaan

Het begon allemaal toen Norbert Verleysen in 1988 de onheilstijding kreeg die elkeen van ons vreest… kanker! Zoals geweten vergt de behandeling van kanker veel moed en doorzettingsvermogen. Ondanks de problemen en de pijn die Verleysen moest doorstaan werd hij getroffen door het leed van kindpatiënten. Het lijkt zo tegengesteld aan elkaar kind en kanker, maar toch is het de trieste realiteit voor vele kinderen. Hij stelde vast dat er bitter weinig gedaan werd om de ellende bij deze kinderen draaglijker te maken.

Niettegenstaande zijn eigen problemen besliste hij om actie te ondernemen om deze kinderen te helpen. Tezamen met zijn echtgenote besloot hij pluchen beertjes te verkopen op beurzen en in allerlei winkels. Bedoeling was om met de opbrengst voor animatie te zorgen voor de zieke kinderen en hun leven wat draaglijker te maken.

In 1996 overleed hij en zijn acties werden overgenomen door zijn vader. Vandaag de dag zet de organisatie zich niet enkel in voor morele en psychologische steun aan kankerpatiëntjes maar voor zieke kinderen in het algemeen.

Wat doet ‘Kind en Kanker’ precies?

De organisatie doet diverse dingen om de kinderen kracht en hoop te geven.

  1. Uitstappen maken: samen met de kinderen trekt men erop uit naar een evenement, (Disney on Ice, Samson & Gert), een pretpark (Walibi, Bellewaerde), of dierenparken (zoo, Sealife). Daar kunnen de kinderen zich uitleven of de tijd van hun leven beleven.
  2. Animatie, bezoeken en maatschappelijke werking: met de hulp van professionelen, BV’s en vrijwilligers worden de kinderen op een aangename manier beziggehouden en enkele uurtjes verwend. Zo gaan de dagen ook sneller voorbij.
  3. Een geschenk voor de feestdagen: op feestdagen als Pasen, Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar wordt voor een cadeautje gezorgd.
  4. Prikmanden: dit zijn manden die ter beschikking gesteld worden van het ziekenhuispersoneel voor de momenten dat de kinderen een prikje krijgen (voor bloedafname, een inspuiting, enz.). De mand is gevuld met speelgoed, cadeautjes en gadgets waartussen de kinderen iets mogen kiezen. 'Kind en Kanker' zorgt ook voor de logistieke steun: zij beslist wat erin komt, waar het aangekocht wordt en vult lege manden weer aan.
  5. Financiële steun voor wetenschappelijk onderzoek: dat de wetenschap nog steeds op zoek is naar methodes om allerlei ziektes en kanker in het bijzonder nog doelmatiger te kunnen behandelen is een open deur intrappen. Financiële steun kan de vooruitgang van de geneeskunde enkel versnellen.

Financiering

De financiering van de organisatie gebeurt gedeeltelijk door de verkoop van steunkaarten door vrijwilligers. Omdat mensen niet zo makkelijk aan de deur kopen vanwege het gevaar van malafide verkopers, krijgen deze vrijwilligers een volmachtbrief van ‘Kind en Kanker’ mee, tonen ze spontaan hun identiteitskaart met foto en leggen ze een infomap van de organisatie voor. Tevens worden de namen van de vrijwilligers op de folders en op de website geplaatst. Eveneens op de website vindt men een lijst van ziekenhuizen waar ‘Kind en Kanker’ actief is.

Vzw

'Kind en Kanker' is een vzw, een vereniging zonder winstoogmerk, die wettelijk verplicht is een jaarrekening neer te leggen en te publiceren in het Belgisch Staatsblad. De werking en de financiën zijn dus ten allen tijde voor iedereen raadpleegbaar.

De organisatie is er zich van bewust dat er al verschillende initiatieven zijn die werken voor kankerbestrijding hoewel de objectieven niet altijd dezelfde zijn. De organisatie zou het op prijs stellen mocht er een nationale structuur ontstaan waarbij ze zich kan aansluiten zodat een en ander efficiënter zou kunnen gebeuren.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind en kanker: kinderboeken en hulpmiddelen ter verwerkingKind en kanker: kinderboeken en hulpmiddelen ter verwerkingIeder jaar krijgen 500 tot 550 kinderen de diagnose kanker. Er zijn talloze vormen van (kinderen)kanker. Maar wat doe je…
Fietsen voor een Ketting van BallonnenFietsen voor een Ketting van BallonnenKetting van Ballonnen is een sponsorfietstocht door jeugdige (ex)kanker patiënten en hun broers en zussen. De fietsers w…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…

Huidkanker vs. gebrek aan vitamine DHuidkanker vs. gebrek aan vitamine DZonlicht, een bron van vitamine D maar ook een bron van de nare ziekte huidkanker. We kennen het allemaal. Maar waar lig…
Zelf je cardiovasculair risicoprofiel bepalenZelf je cardiovasculair risicoprofiel bepalenHart- en vaatziekten zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de belangrijkste doodsoorzaak. Zelf bepalen in hoeverr…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.