Slaapapneu: een slaapziekte die weinig mensen kennen

Wat is slaapapneu?
[OLIST]Slaapapneu betekent dat iemands ademhaling tijdens de slaap stokt.Normaal gesproken stokt de adem van iedereen zo’n 5 keer per uur. Gebeurt dit vaker dan is er sprake van lichte slaapapneu.
Iemand die 30 keer per uur stopt met ademhalen tijdens de slaap heeft een ernstige vorm van slaapapneu. Bovendien kan de ademhaling in sommige gevallen dan wel tot anderhalve minuut stoppen. Gemiddeld duurt een ademhalingsstilstand zo’n 25 seconden.[/OLIST]
De gevolgen van slaapapneu
Daardoor heeft de slaper zuurstoftekort en dat kan leiden tot schade aan de organen zoals het hart. De ziekte kan plotseling overlijden tot gevolg hebben doordat het hart er opeens mee ophoudt.Doordat het lichaam niet herstelt door een gezonde nachtrust raken hormonen ook van slag, waardoor het lichaam vaak om extra koolhydraten vraagt. Mensen die lijden aan apneu willen dan eten en eten dan ook vaak ongezonde dingen. Daardoor ontstaan er weer insulinepieken en die veroorzaken weer honger. Vaak worden mensen dus ook dikker.
Bovendien komen geheugenverlies en concentratieverlies veel voor. Ook kan er hoge bloeddruk ontstaan, wat weer hart- en vaatziekten tot gevolg kan hebben.
Waardoor ontstaat slaapapneu?
- Slaapapneu komt het meest voor bij mensen van boven de 40 jaar, maar ook jongeren kunnen het krijgen.
- Aanleg is één van de oorzaken. Een kleine keelholte of een grote tong bevorderen vaak het ontwikkelen van de ziekte.
- Er zijn meer mannen dan vrouwen die de ziekte hebben, maar het verschil is niet heel erg groot.
- Wel is er een verband met overgewicht. Bijna driekwart van de patiënten heeft overgewicht. Van alle mensen met overgewicht heeft een derde last van de aandoening.
Slaapapneu: de symptomen
Mensen die lijden aan slaapapneu zijn eigenlijk altijd moe. Maar ook afgemat, chagrijnig en uitgeblust. Ook hebben ze vaak hoofdpijn. Bovendien hebben ze vaak concentratieproblemen. Ze zijn niet uitgerust en daardoor werken de hersenen niet naar behoren. Doordat de weerstand van apneu patiënten vermindert door het gebrek aan slaap, zijn ze ook vaker ziek.De oplossing voor slaapapneu
Tegen slaapapneu is geen medicijn. Mensen die een lichte vorm van slaapapneu hebben kunnen worden geholpen met beugels die de kaken zo van elkaar houden dat de luchtweg open blijft.De behandeling die helpt bij voor mensen met een ernstige vorm van apneu waarbij de adem meer dan 30 keer per uur stokt, is het slapen met een CPAP. Dat is een apparaat dat met een slag en een neusmasker verbonden is met het gezicht. Het blaast lucht via de neus of de mond naar binnen en de druk zorgt ervoor dat de luchtpijp open blijft en niet steeds dichtklapt. Wie met zo’n CPAP op slaapt lijkt op een olifant en dat vinden veel mensen heel onplezierig. Toch is het de enige remedie en vaak ook levensreddend.