Slaapapneu: een slaapziekte die weinig mensen kennen

Slaapapneu: een slaapziekte die weinig mensen kennen Slaapapneu is een heel vervelende, maar ook gevaarlijke aandoening. Mensen kunnen er zelfs door sterven. En het begint met snurken. Iets dat veel mensen doen. Tot groot ongenoegen van hun omgeving vaak. Wat de snurker zelf en hun omgeving vaak echter niet weten is dat een groot deel van hen lijdt aan slaapapneu. Dit betekent dat de ademhaling veelvuldig stokt. En deze slaapapneu kan heel ernstige gevolgen hebben. Er zijn apparaten waarmee slaapapneu wordt voorkomen

Wat is slaapapneu?

  1. Slaapapneu betekent dat iemands ademhaling tijdens de slaap stokt.
  2. Normaal gesproken stokt de adem van iedereen zo’n 5 keer per uur. Gebeurt dit vaker dan is er sprake van lichte slaapapneu.
  3. Iemand die 30 keer per uur stopt met ademhalen tijdens de slaap heeft een ernstige vorm van slaapapneu. Bovendien kan de ademhaling in sommige gevallen dan wel tot anderhalve minuut stoppen. Gemiddeld duurt een ademhalingsstilstand zo’n 25 seconden.

De gevolgen van slaapapneu

Daardoor heeft de slaper zuurstoftekort en dat kan leiden tot schade aan de organen zoals het hart. De ziekte kan plotseling overlijden tot gevolg hebben doordat het hart er opeens mee ophoudt.
Doordat het lichaam niet herstelt door een gezonde nachtrust raken hormonen ook van slag, waardoor het lichaam vaak om extra koolhydraten vraagt. Mensen die lijden aan apneu willen dan eten en eten dan ook vaak ongezonde dingen. Daardoor ontstaan er weer insulinepieken en die veroorzaken weer honger. Vaak worden mensen dus ook dikker.
Bovendien komen geheugenverlies en concentratieverlies veel voor. Ook kan er hoge bloeddruk ontstaan, wat weer hart- en vaatziekten tot gevolg kan hebben.

Waardoor ontstaat slaapapneu?

  • Slaapapneu komt het meest voor bij mensen van boven de 40 jaar, maar ook jongeren kunnen het krijgen.
  • Aanleg is één van de oorzaken. Een kleine keelholte of een grote tong bevorderen vaak het ontwikkelen van de ziekte.
  • Er zijn meer mannen dan vrouwen die de ziekte hebben, maar het verschil is niet heel erg groot.
  • Wel is er een verband met overgewicht. Bijna driekwart van de patiënten heeft overgewicht. Van alle mensen met overgewicht heeft een derde last van de aandoening.

Slaapapneu: de symptomen

Mensen die lijden aan slaapapneu zijn eigenlijk altijd moe. Maar ook afgemat, chagrijnig en uitgeblust. Ook hebben ze vaak hoofdpijn. Bovendien hebben ze vaak concentratieproblemen. Ze zijn niet uitgerust en daardoor werken de hersenen niet naar behoren. Doordat de weerstand van apneu patiënten vermindert door het gebrek aan slaap, zijn ze ook vaker ziek.

De oplossing voor slaapapneu

Tegen slaapapneu is geen medicijn. Mensen die een lichte vorm van slaapapneu hebben kunnen worden geholpen met beugels die de kaken zo van elkaar houden dat de luchtweg open blijft.
De behandeling die helpt bij voor mensen met een ernstige vorm van apneu waarbij de adem meer dan 30 keer per uur stokt, is het slapen met een CPAP. Dat is een apparaat dat met een slag en een neusmasker verbonden is met het gezicht. Het blaast lucht via de neus of de mond naar binnen en de druk zorgt ervoor dat de luchtpijp open blijft en niet steeds dichtklapt. Wie met zo’n CPAP op slaapt lijkt op een olifant en dat vinden veel mensen heel onplezierig. Toch is het de enige remedie en vaak ook levensreddend.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapapneu en de gevarenSlaapapneu en de gevarenHet slaapapneusyndroom, ook wel slaapapneu genoemd, komt voor bij ongeveer 5 tot 20 op de 100 personen. Mannen hebben er…
Slaapapneu, wat is het en wat kun je er tegen doen?Slaapapneu is een vervelende slaapstoornis. Mensen met slaapapneu hebben met slapen een onderbreking van de ademhaling,…
Obstructieve slaapapneu: oorzaak en symptomenObstructieve slaapapneu: oorzaak en symptomenWat is het obstructief slaapapneusyndroom? Wat is de oorzaak van de aandoening en wat zijn de symptomen? Kan het behande…
Slaapapneu (syndroom): oorzaken, symptomen en behandelingSlaapapneu (syndroom): oorzaken, symptomen en behandelingEen slaapapneu wordt gekenmerkt door een ademstilstand bij het slapen. Men spreekt van een apneu als de ademhaling minst…

Longkanker: oorzaken, verschijnselen en behandelingLongkanker: oorzaken, verschijnselen en behandelingLongkanker is een vorm van kanker die in meer dan 90% van de gevallen verband houden met zelf roken of passief meeroken…
Eierstokkanker wordt vaak te laat ontdektEierstokkanker wordt vaak te laat ontdektEierstokkanker wordt helaas vaak te laat ontdekt. Weliswaar komt het ook niet heel veel voor, maar de vrouwen die het kr…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be
  • Leeuwarder Courant
Reacties

Elly, 27-01-2014
Er is bij mij de combinatie OSAS en CSAS gesteld. Nu wil mijn neuroloog me een beademingsapparaat geven wat de ademhaling overneemt op het moment dat ik zelf stop. Maar mijn knoarts wil me gaan opereren aan de weke delen in mijn keel. Maar verder ben ik ook nog behept met het EDS type 3. Door dit alles maak ik mij ernstig zorgen en is zo'n apparaat of operatie wel de oplossing. Graag uw mening hierover. Ik hoop dat dat me wat gerust kan stellen. Met vriendelijke groet Elly Reactie infoteur, 04-04-2014
Dit zult u toch echt met uw arts moeten overleggen. Eerst zo'n apparaat proberen lijkt me overigens een goede zaak. Dan kunt u zien wat het effect is.

Marja Dolstra, 23-09-2013
Het gaat om mijn man: Hij slaapt zo vast, dat hij niet merkt dat hij hard en lange uithalen snurkt en stopt hij ook met ademen en als ik hem aan stoot dan ademt hij wel weer, maar dan lijkt het of hij een elektrische schok krijgt en daar merkt hij niets van. Dat maakt mij bang, dat ik 's nachts niet slaap. Mijn heeft een overgewicht, rookt en drinkt bier ik denk dat hij nu z´n 130 kg weegt. Hij is 186. lang. Wat kan ik doen? Het baard mij veel zorgen. Reactie infoteur, 23-09-2013
Ik zou hier zeker mee naar een dokter gaan. Er is een apparaat voor dat er voor zorgt dat de ademhaling in ieder geval doorgaat. Afvallen zou natuurlijk het mooiste zijn. Maar dat zal uw man zelf moeten doen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.