Eierstokkanker wordt vaak te laat ontdekt
Eierstokkanker wordt helaas vaak te laat ontdekt. Weliswaar komt het ook niet heel veel voor, maar de vrouwen die het krijgen hebben echter een harde weg te gaan. Omdat de ziekte vaak te laat wordt ontdekt, omdat er pas klachten zijn als de kanker in een laat stadium is, is er vaak een slechte genezing. Lees hieronder alles over eierstokkanker en de gevolgen van de ziekte.
Eierstokkanker is een sluipmoordenaar
Eierstokkanker is een sluipmoordenaar waar de vrouw die het heeft in het begin vaak niets van merkt. De
kanker wordt vaak ontdekt als hij al is uitgezaaid.
Hoeveel vrouwen krijgen eierstokkanker?
Per jaar krijgen zo’n 110 vrouwen eierstokkanker. De anticonceptiepil en zwangerschappen kunnen beschermen tegen de kankersoort. Waarschijnlijk komt dit omdat de vrouw in kwestie daardoor minder eisprongen heeft. Dit levert minder beschadigingen van het oppervlak van de eierstokken op en is er minder kans op het ontwikkelen van eierstokkanker.
Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker
Van de vrouwen die eierstokkanker krijgen heeft zo’n 5 procent erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker.
Eierstokkanker is lastig te ontdekken
Het grote probleem met eierstokkanker is het ontdekken ervan. De ziekte laat nauwelijks weten dat hij er is. Bovendien is de ziekte moeilijk op te sporen met apparatuur. Op echo’s is de kanker namelijk nauwelijks te zien, tenzij de ziekte al is uitgezaaid. Toch zijn er wel een aantal symptomen. Dit zijn:
- Een dikkere buik
- Buikpijn
- Andere stoelgang
- Grote vermoeidheid
Wat is te doen aan eierstokkanker?
Is eenmaal toch vastgesteld dat een vrouw aan eierstokkanker lijdt, dan is een operatie vaak de eerste stap. Daarbij worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Bij veel vrouwen wordt ook het vetschort en een deel van de darmen weggehaald. Ook worden soms een deel van de lever, de alvleesklier deel van de maag en deel van de milt verwijderd. Al met al dus een forse ingreep. Die is nodig omdat de eierstokken in de buik zitten en er dus kans op uitzaaiingen zijn in de hele buikholte. Er wordt dan ook meestal vrij rigoureus geopereerd omdat alle kanker die is ontdekt moet worden verwijderd. Alleen dan is de kans dat de ziekte terugkomt zo klein mogelijk te maken. Na de operatie volgt vaak ook nog chemotherapie. De totale behandeling duurt daarmee zo’n half jaar.
Eierstokkanker: de prognose
Helaas is de prognose bij eierstokkanker slecht. Als een vrouw is geopereerd en ze heeft chemotherapie ondergaan en de ziekte keert toch terug dan is dat vaak niet meer te genezen. Vrouwen bij wie de eierstokkanker niet is uitgezaaid hebben 80 tot 90 procent op genezing. Zijn er uitzaaiingen dan is die kans tussen de 20 en 60 procent. Overigens zijn er vrouwen waarbij de ziekte wel tot 5 keer toe terugkwam, die nog steeds leven.
Na de behandeling van eierstokkanker
Tot lang na de behandeling houden ex-kankerpatiënten die eierstokkanker hadden last van vermoeidheid of concentratieverlies. Ook hebben ze het vaak emotioneel zwaar omdat zij vaak iets levensbedreigends hebben meegemaakt, terwijl andere mensen carrière maakten of zich met veel minder belangrijke zaken bezighielden.
Lotgenoten eierstokkanker
Vrouwen die eierstokkanker hebben of hebben gehad kunnen bij lotgenoten terecht als ze dat willen. Ze vinden die bij de stichting Olijf, het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Meer informatie daarover is te vinden op:
Olijf
Reactie
L. Postma, 01-04-2013
De voorlichting over eierstokkanker doet vermoeden, dat behandeling vaak niet aanslaat of genoeg is; conclusie die je dan snel maakt, is niet behandelen, want dat gaat ook met veel ellende gepaard. Dus maar niets doen?
Reactie infoteur, 01-04-2013
Nou zo zou ik het niet willen stellen. Natuurlijk zijn er ook mensen bij wie het wel werkt. Altijd overleggen met de oncoloog en vragen stellen over wat de kansen van genezing zijn (of de periode die iemand nog redelijk klachtenvrij kan hebben). Pas na een uitvoerig relaas van de oncoloog (en wie het niet vertrouwt, vraag om een second opinon) kan een goed behandelplan worden opgesteld of worden gekozen voor geen behandeling.