Eierstokkanker: een verborgen doder
Eierstokkanker is een dodelijke kanker die alleen vrouwen treft. We spreken van een verborgen doder omdat de meeste symptomen van deze kanker verborgen blijven. Dokters hebben nu ontdekt hoe men deze gevreesde kanker vroeg op kan sporen. Hun bevindingen kunnen levens redden. Er is geen magische test, als een mammografie, om eierstokkanker op te sporen. Er zijn zes symptomen die kunnen wijzen op eierstokkanker.
Verborgen moordenaar
Eierstokkanker is de dodelijkste kanker van het voortplantingsstelsel van de vrouw. Deze dodelijke kanker wordt per jaar een paar honderd vrouwen fataal. Dat komt omdat maar liefst 80% procent van de gevallen te laat ontdekt wordt. De kanker wordt meestal pas ontdekt nadat de kanker al is uitgezaaid. Deze kanker blijft meestal verborgen tot het te laat is. Vrouwen vrezen deze verborgen moordenaar.
Wat is eierstokkanker?
De inwendige geslachtsorganen van de vrouw bevinden zich in het onderste gedeelte van de buikholte. Zij omvatten de vagina, de baarmoeder en de eileiders. Aan elke kant van de vagina en de baarmoeder ligt een eierstok. Die scheiden onder ander oestrogeen en progesteron af, wat tot de eisprong leidt. Diep in de eierstok maken de cellen waaruit je bent opgebouwd, soms een verandering door. Ze worden kankercellen. Die komen niet met andere cellen overeen. Ze dringen ander weefsel binnen. Ze groeien en komen in de eileiders en de blaas terecht, wat tot plasproblemen kan leiden. Daarna zaaien deze kankercellen uit tot in de darm, de lever en zelfs de longen.
Eierstokkanker is heel moeilijk op te sporen omdat de eierstokken heel diep zitten, tussen allerlei andere organen. Artsen zien soms niet dat er een probleem is. Toch kan je deze kanker opsporen als ´je goed naar je lichaam luistert. Er is geen magische test om deze dodelijke kanker snel op te sporen. Er zijn zes symptomen die ontdekt kunnen worden lang voordat deze kanker doodt. Toch worden de tekens die op eierstokkanker kunnen wijzen vaak door de dokters over het hoofd gezien. Dit komt omdat ze heel vaak bij vrouwen voorkomen en ook kunnen wijzen op andere ziektes. Eierstokkanker is heel dodelijk en daarom is het heel belangrijk dat men goed op de vroege tekens let. Je kunt letten op de basissymptomen die je leven kunnen redden. Eierstokkanker komt meestal voor tussen de 50 en 60 jaar. Bij een vroege diagnose heb je maar liefst 90% kans om te genezen. Als je er laat bij bent, daalt de kans tot 20 à 30%. Een vroege diagnose is dus van levensbelang.
Symptomen
- opgezwollen zijn: er is een sterk vermoeden dat de eierstokken bepaalde stoffen gaan afscheiden in de buik die de darmwerking vertragen. Als er dingen in je darmen blijven zitten ga je opzwellen
- dikkere buik
- buikpijn
- pijn in het bekken
- eten wordt moeilijk
- je hebt snel een vol gevoel
Deze basissymptomen op zich doen je niet aan eierstokkanker denken maar aan allerlei andere aandoeningen. Deze symptomen heeft iedereen wel af en toe. Denk dus niet meteen dat je eierstokkanker hebt, want je hebt het vast niet. Maar als één symptoom al zeker een paar weken aanhoudt en het is daarbij ook nog nieuw, dan kan het mogelijk wijzen op eierstokkanker. Je hoeft ze niet alle zes te hebben. Maar bij alle zes de symptomen moet je je zeker laten onderzoeken. Als het onderzoek normaal is, kan je een paar weken wachten. Maar als de symptomen blijven, volgen er meestal andere onderzoeken.
Onderzoeken
Je moet je dokter zeker over de symptomen aanspreken als je denkt dat je ze hebt. Je dient ook een onderzoek, meer bepaald een echografie, te vragen. Meestal denkt de dokter in eerste instantie niet aan eierstokkanker en is een eerste diagnose meestal verkeerd. Na een grondig lichamelijk onderzoek, met anamnese, zou een echo verstandig zijn bij deze symptomen. Het is heel gemakkelijk door middel van een echografie gezwellen op te sporen. Grote gezwellen zijn snel op te sporen in tegenstelling tot kleintjes. Het is belangrijk want echografieën kunnen levens redden. Je hebt veel meer kans om te overleven als je er vroeg bij bent. Als de cyste te groot is geworden kunnen de dokters niet meer bijbenen.
Behandeling
Als je er vroeg bij bent heb je verschillende opties. De meest toegepaste behandelingen zijn een operatie of een behandeling met medicijnen. Soms wordt ook geopteerd voor een combinatie van beide. Als de diagnose vroeg genoeg gesteld wordt kan het zijn dat alleen één van de twee eileiders eruit moet en de ander mag blijven zitten. Op deze manier is er nog kans dat je nog kinderen kan krijgen.