Gezondheid: Ademhalingsproblemen

Gezondheid: Ademhalingsproblemen Zonder ademhaling kan een mens of dier niet leven en dus maakt dit proces het verschil tussen leven en dood. Toch gaan we er als een vanzelfsprekendheid vanuit dat onze ademhaling het gewoon altijd doet. Pas als je zelf of in je nabije omgeving geconfronteerd wordt met het uitblijven van dit automatische proces, dan realiseert menigeen zich dat het helemaal niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Het automatische proces van ademhalen

Heel simplistisch gezegd gaat er lucht van en naar de longen. De weg naar en van de longen gaat via verschillende onderdelen van het lichaam, te weten:
 • De neus en/of mond
 • De luchtpijp
 • De vertakkingen van de luchtpijp
 • De Bronchiolo (dit zijn de kleinste vertakkingen van de luchtpijp)
 • De longblaasjes
In de longblaasje vindt de daadwerkelijk gasuitwisseling plaats en wordt er zuurstof opgenomen in het bloed en kooldioxide wordt afgegeven aan de lucht. Vervolgens wordt de koolstofdioxiderijke - en zuurstofarme lucht weer uitgeademd via de mond of neus. Dit proces maakt het essentieel voor mens en dier om te kunnen leven. Waarbij wel gezegd dient te worden dat er verschillende manieren van ademhaling zijn, maar is uiteraard allemaal gebaseerd op het bovenstaande proces.

Problemen bij de ademhaling

Lichamelijk

Er zijn talloze aandoeningen/ziekten, zoals ontstekingen en goed- of kwaadaardige tumoren, die bij een of meerdere van bovengenoemde onderdelen van het lichaam kunnen plaatsvinden en het moeilijker maken te ademen. De lichamelijke aspecten van problemen bij het ademen kunnen, hoe ernstig ze mogelijk ook zijn, over het algemeen goed gelokaliseerd worden. Afhankelijk van de kwaal kan er dan een proces van genezing ingezet worden. Veelal wel ingezet vanuit symptoombestrijding en mogelijk goed weefsel vernietigend, maar ook essentieel om bijvoorbeeld tumoren adequaat aan te pakken.

Overigens geldt vanuit de alternatieve geneeskunst ook nog het aspect dat een lichamelijke kwaal op een bepaalde plaatst in het lichaam metafysisch ergens voor staat. Waarbij de alternatieve geneeskunst vanuit een ander perspectief te werk gaat, namelijk het daadwerkelijk probleem aanpakken en oplossen. Spreekt voor zich dat je bij ernstige aandoeningen niet zomaar de reguliere geneeskunst overboord moet gooien, maar vaak gaat het prima samen … ofwel the best of both world.

Psychisch

Als een moeilijke ademhaling vanuit de psyche wordt veroorzaakt, ligt het wat anders. Het is niet zo concreet en dus moet eerst achterhaald worden waar die moeizame ademhaling vandaan komt. Een goed voorbeeld is een verkeerder ademhaling door stress.

Stress is een spanning die langdurig aanwezig is. Een beetje stress kan geen kwaad, het kan je zelfs helpen om het moment scherper en alerter te zijn, maar als de spanning aanhoudt wordt het anders. Bij stress ontstaat vaak een verkeerde ademhaling, zoals het disfunctioneel adempatroon (ook wel bekend als hyperventilatie). Bij het inademen komt er veel zuurstof of O2 binnen en blazen we lucht die rijk is aan koolzuurgas of CO2 uit. Als we verkeerd ademen verversen we de lucht te frequent en gaat er vervolgens teveel C02 weer naar buiten om uiteindelijk te weinig CO2 in het bloed over te houden. Dit is weer nodig om O2 te stimuleren richting de lichaamscellen. Het gevolg kan divers zijn en soms zelfs in combinatie. Te denken valt aan:
 • Hartkloppingen
 • Druk op de borst
 • Benauwdheid
 • Tintelingen in handen of voeten
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Overmatig zweten

Hier langdurig aan blootgesteld te worden kan leiden tot vaatvernauwing en de hersenen kunnen tot zo’n 1/3 aan bloed te weinig krijgen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Opnieuw leren ademen

Een psychische oorzaak onderkennen en aanpakken vergt meer dan de ademhaling aanpakken, maar de ademhaling is wel een essentieel begin. Er zijn intussen zelfs groepjes waar je opnieuw kunt leren ademen, maar je kunt ook aan yoga gaan doen. Er zijn verschillende vormen van yoga en ieder zal dat pakken wat hem/haar aanspreekt, maar alle vormen van yoga zijn gebaseerd op een goede ademhaling. Je leert, zodra je aan yoga gaat doen, bewust leren ademen en dat is nieuw voor veel mensen. Het is immers altijd zo’n normaal proces geweest wat vanzelf gaat… totdat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Je kunt problemen met de ademhaling, als gevolg van bijvoorbeeld stress, ook voor zijn. Op het moment dat je stress in het lichaam ervaart, maar het nog geen consequenties heeft, kan je al wel aan yoga gaan doen. Het kan het stressgevoel doen afnemen en voorkomen dat je verkeerd gaat ademen.

Ook zijn er boekjes verkrijgbaar waar je stap voor stap geleerd wordt om te ademen zoals een yogi. Hoe vreemd het ook klinkt om een boekje te kopen over ademen, als je eenmaal aan de slag gaat merk je dat het geen overbodige luxe is. Kijk bij de tientallen boekjes die verkrijgbaar zijn vooral naar de praktische toepassing.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemenMoeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemenAls je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Je voelt je gespannen en wordt snell…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
Last van stress? Zorg voor een diepe buikademhalingLast van stress? Zorg voor een diepe buikademhalingIn de samenleving wordt er haast constant gezocht naar nieuwe middeltjes tegen stress. Vaak zoeken mensen hun heil in ka…
Buikademhaling als medicijn tegen stressBuikademhaling als medicijn tegen stressEen goede balans tussen spanning en ontspanning is een vereiste voor een gevoel van welzijn dat voor een groot deel uitm…

Pleuritis (borstvliesontsteking) – symptomen en behandelingPleuritis (borstvliesontsteking) – symptomen en behandelingPleuritis (borstvliesontsteking) is een symptoom, ofwel de complicatie van een onderliggende aandoening. Gekenmerkt door…
Eierstokkanker: een verborgen doderEierstokkanker: een verborgen doderEierstokkanker is een dodelijke kanker die alleen vrouwen treft. We spreken van een verborgen doder omdat de meeste symp…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.