Borstkankergen BRCA: Hoeveel kans op kanker heb je?

Borstkankergen BRCA: Hoeveel kans op kanker heb je? Dragers van de BRCA1 en de BRCA2 genmutatie hebben een grote kans op borstkanker. Die kans ligt zelfs tussen de 60 en 80 procent. Bovendien lopen ze ook nog een veel grotere kans op eierstokkanker. Als een vrouw (soms ook een man) weet dat ze dit gen bij zich draagt komt ze vaak voor de onmogelijke vraag te staan of ze haar borsten en of eierstokken preventief wil laten verwijderen. Net zoals Angelina Jolie dat heeft gedaan.

BRCA1 of BRCA2

BRCA1 en BRCA2 is een genmutatie. Vrouwen die dit gen hebben, hebben grote kans op borstkanker. Die kans is tussen de 60 en 80 procent. Daarnaast hebben ze ook nog eens grote kans op eierstokkanker. Bij BRCA1 is dat 40 procent, bij BRCA1 is dat 20 procent.

Preventief verwijderen van de borsten bij BRCA

Mensen die kiezen voor de preventieve verwijdering van borstklierweefsel als ze het BRCA gen dragen, reduceren het risico op het krijgen van borstkanker tot 1 a 3 procent. Helemaal nul wordt het nooit, omdat er altijd nog iets van weefsel achterblijft. Als de eierstokken en de eileiders worden verwijderd, wordt de kans op eierstokkanker kleiner dan 5 procent. Dit zijn percentages die lager zijn dan bij vrouwen die het borstkankergen niet dragen.

Hoeveel mensen kiezen voor preventieve verwijdering van borsten?

In Nederland kiest anno 2014 ongeveer 35 procent er voor om de borsten te laten amputeren als ze drager van het borstkankergen zijn. Wie daar niet voor kiest, wordt intensief gescreend.

Op eierstokkanker is niet te screenen

Vrouwen die het BRCA1 gen dragen wordt eigenlijk altijd geadviseerd om hun eierstokken preventief te laten verwijderen tussen hun 35e en 40e jaar. Bij vrouwen met het BRCA2 gen is dat tussen de 40 en 45 jaar. Dit is omdat er geen goede screeningsmethode is voor eierstokkanker. Bijna alle dragers van het gen laten hun eierstokken en eierleiders dan ook preventief verwijderen.

Preventief je borsten laten verwijderen en dan?

Het merendeel van de vrouwen dat een preventieve operatie ondergaat, krijgt meteen een reconstructie. Vanzelfsprekend kunnen ze daar zelf voor kiezen en het kan op diverse manieren (ook afhankelijk van hoe de conditie van de huid is natuurlijk). Een manier is een huid- en tepelsparende operatie. Daarbij wordt een snee langs de bovenkant van de tepel gezet, wordt het borstweefsel verwijderd en wordt een prothese terug geplaatst. Dit gebeurt met een soort stellage om de borst mooi in vorm te houden.

Risico's van verwijdering van de borsten

Aan elke operatie kleven natuurlijk nadelen en ook bij een borstreconstructie kunnen die er zijn. Tussen de 5 en 20 procent van de vrouwen krijgt infecties, nabloedingen en weefselsterfte. Er is een categorie die een grotere kans daar op maakt en dat zijn:
  • Vrouwen ouder dan 55 jaar
  • Vrouwen die roken
  • Vrouwen met een Body Mass Index van boven de 30
  • Vrouwen met cup D of groter
Door de operatie worden ook vaak delen van de huid ongevoelig omdat er zenuwen worden doorgesneden. Een ander probleem is dat de tepel verdwijnt of dat het gevoel weg is. Dit kan gevolgen hebben voor de seksualiteit.

Gevolgen preventief verwijderen eierstokken

De eierstokken van vrouwen worden vaak pas verwijderd als een eventuele kinderwens is voltooid. Door de operatie komen vrouwen namelijk vervroegd in de overgang. Dit kan bijwerkingen opleveren zoals:
  • Opvliegers
  • Slecht slapen
  • Gewrichtsklachten
  • Stemmingswisselingen
  • Libidoverlaging
Vrouwen die geen borstkanker hebben gehad kunnen voor dat soort klachten eventueel tijdelijk medicijnen slikken om die klachten te verminderen.

Angst voor kanker verdwijnt

Door het verwijderen van borsten en eierstokken zijn veel vrouwen niet meer zo bang dat ze kanker krijgen. Wel ervaren zij hun lijf heel anders en wordt de seksuele beleving vaak minder.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het erfelijkheidsonderzoek bij borstkankerBorstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een veelvoorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens de huidige sta…
Borstkanker voorkomen, hoe doe je dat?Borstkanker voorkomen, hoe doe je dat?Borstkanker helemaal voorkomen is lastig, maar de kans op borstkanker zo klein mogelijk maken kan wel. In Nederland krij…
Borstkanker en erfelijkheid, krijg ik borstkanker?Borstkanker en erfelijkheid, krijg ik borstkanker?Borstkanker is een kanker die zeer bekend in de oren klinkt. Veel vrouwen in België en Nederland krijgen de ziekte. Toch…
Oorzaken van borstkanker bij mannen en vrouwenEr zijn altijd meerdere oorzaken die aan het ontstaan van borstkanker voorafgaan. Deze oorzaken kunnen niet altijd worde…

Hartonderzoek met behulp van een ECGHartonderzoek met behulp van een ECGHartonderzoek met behulp van een elektrocardiogram (ook wel ECG of hartfilm genoemd) en ook hartkatheterisatie, kan hart…
DNA-methylering en kankerDNA-methylering en kankerKanker is een ingewikkelde ziekte. Vele, kleine processen in het lichaam kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van ee…
Bronnen en referenties
  • B Het blad van borstkankervereniging Nederland
  • KWF kankerfonds
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.