Slaapapneu (syndroom): oorzaken, symptomen en behandeling
Een slaapapneu wordt gekenmerkt door een ademstilstand bij het slapen. Men spreekt van een apneu als de ademhaling minstens tien seconden stopt. Men spreekt van een slaapapneusyndroom wanneer er meer dan 10 ademstilstanden per uur zijn. Mensen die slaapapneu hebben, zijn ook heel vaak snurkers. Slaapapneu heeft als gevolg dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor slaap je minder diep en moet de luchtweg zich weer vrijmaken. Te veel wakker worden door slaapapneu zal op termijn grote vermoeidheid veroorzaken. Slaapapneu kan op verschillende manieren behandeld worden.
Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is de medische omschrijving van een ademstilstand die minstens tien seconden aanhoudt. Bij meer dan 10 apneus per uur, kan men spreken van een slaapapneusyndroom. Door het stoppen met ademen daalt het zuurstofgehalte in de weefsels van het lichaam. De hersenen zullen bij een ademstilstand het signaal geven aan het lichaam om wakker te worden. Na het ontwaken - dat heel vaak met een schok gebeurt – kan de ademhaling terug hervat worden. Patiënten met slaapapneu zullen zich – door het regelmatig wakker worden – minder uitgeslapen voelen, met oververmoeidheid op langere termijn als gevolg.
Oorzaken
Slaapapneu kan ontstaan op twee verschillende manieren. De apneu kan ontstaan in de hersenen. Men noemt deze vorm van apneu het centraal slaapapneusyndroom. Bij het slapen gaan de hersenen geen signaal doorgeven naar de ademhalingsspieren, waardoor er geen ademhaling is. Een andere oorzaak kan zijn dat de luchtwegen inklappen. Dit heet ook het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Men gaat tijdens het slapen spiersterkte verliezen in de mond of de keelspieren. Hierdoor kan de wang of de tong de luchtweg afsluiten. Het lichaam probeert dan wel adem te halen, maar de ademhaling wordt geblokkeerd. In de meeste gevallen is er sprake van een combinatie van het centrale en het obstructieve slaapapneusyndroom. Slaapapneu is herkenbaar aan een bepaald aantal symptomen en kan op termijn gezondheidsproblemen opleveren.
Symptomen van slaapapneu
Slaapapneu of het slaapapneusyndroom kan verschillende symptomen vertonen. Voorbeelden hiervan zijn ademstilstanden tijdens het slapen, gevolgd door luid gesnurk. Andere gekende symptomen zijn ochtendhoofdpijn, een vermoed gevoel overdag, prikkelbaarheid en concentratieverlies. Indien iemand heel vaak moe is bij voldoende slaap, moet eventueel gedacht worden aan slaapapneu. Deze aandoening kan vastgesteld worden door de partner die samen slaapt met de patiënt.
Behandeling
Er zijn verschillende manieren om slaapapneu te behandelen. Indien je teveel overgewicht hebt, dan word je aangeraden om af te vallen. Alcohol en slaappillen worden eveneens afgeraden. Indien je slaapapneu zou ontwikkelen door op je rug te slapen, dan zal een arts je adviseren om op je zij te gaan slapen. In een eerste fase zal men de voorgaande methoden adviseren. Indien dit niet zou helpen, dan bestaan er nog de volgende behandelmethoden:
- Een mondkap over de mond en neus: door deze mondkap wordt een constante luchtstroom geblazen. Via deze luchtstroom wil men ervoor zorgen dat de luchtwegen niet inklappen. Door het stoppen van deze behandeling zal de slaapapneu gewoon terugkeren. Patiënten die deze behandelmethode hebben, zullen deze gans hun leven moeten aanhouden.
- Prothese in de mond: door deze prothese worden de kaak en de tong in de juiste positie gehouden. Door het dragen van een mondprothese zal de luchtweg niet blokkeren.
Een regelmatig slaappatroon kan slaapapneu helpen voorkomen. /
Bron: Olichel, PixabayVoorkomen van slaapapneu
Slaapapneu kan voorkomen of vermeden worden, door de risico’s die tot slaapapneu leiden te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht vermijden, regelmatig slapen, niet roken, geen slaappillen en weinig alcohol gebruiken.
Is slaapapneu gevaarlijk?
Slaapapneu kan tot slaperigheid leiden
15 tot 20% van de nachtrust bestaat uit de diepe slaap. Dit is de fase waarin de hersenen en het lichaam goed kunnen herstellen van de dagelijkse inspanningen. Een andere 15 tot 20% is de droomslaap, waarin de hersenen zeer snel werken. De rest van de slaap is oppervlakkig, waarbij men gemakkelijk kan gewekt worden. Slaapapneu belet dat er voldoende diepe slaap is, waardoor het lichaam zich niet genoeg kan herstellen. Door voortdurend wakker te worden wordt ook de continuïteit van de slaap verstoord. Apneu kan dan leiden tot concentratiestoornissen, geheugenverlies en vermoeidheid. Mensen die machines besturen, kunnen door de slaperigheid een potentieel gevaar worden voor de maatschappij.
Slaapapneu kan hart- en vaatziekten veroorzaken
Slaapapneu kan een risico opleveren voor het hart en de vaten. De voortdurende onderbrekingen in de ademhaling veroorzaken een tekort aan zuurstof in het hart, de hersenen en andere lichaamsorganen. Finaal kan dit leiden tot hartritmestoornissen, bloeddrukverhoging en zelfs tot een hartinfarct of beroerte.