Nooit ziek – de rol van emoties en sociale contacten
Sommige mensen zijn nooit ziek, terwijl anderen zomer en winter de zakdoek nodig hebben en van alles lijken te mankeren. Aan het verhogen van weerstand wordt veel geld verdiend, met meestal maar matig resultaat. Als we ons willen beschermen tegen verkoudheid, griep, allergieën en verschillende welvaartsziekten kunnen we veel effectieve middelen inzetten. We kunnen onze eet- en leefgewoonten veranderen, maar ook ons humeur, emoties, seks en sociale contacten hebben een belangrijke invloed.
Wees positief, maak je nuttig, wees actief en ga naar buiten
Het is bewezen dat een goed humeur en het goed kunnen omgaan met stress en kritiek de gezondheid ten goede komt. Andersom weten we ook al lang dat negatieve emoties slecht zijn voor het gestel.
Het is ook bewezen dat het belangrijk is om je nuttig te voelen. Mensen die zich niet nuttig voelen zijn sneller depressief wat een sterk negatief effect heeft op de gezondheid. Bij mannen is het bijvoorbeeld ook bewezen dat daardoor potentieproblemen kunnen ontstaan.
Ook sporten en actief bezig zijn is goed voor lichaam en geest. De juiste stoffen komen vrij in het hoofd en het lichaam en alle belangrijke lichaamsprocessen werken beter. Het beste is een combinatie te maken van een duursport en een krachtsport, maar natuurlijk hebben ook alle andere activiteiten zin.
Tips
- Verzorg jezelf goed. Als je er goed uitziet, voel je je ook beter.
- Maak je huis, je auto of je bureau schoon, opgeruimd en gezellig. Werk het liefst met alle ramen en deuren open. Zing of zet de radio aan. Nog beter, werk regelmatig lekker in de tuin. Je wordt vrolijker, je voelt je nuttig en je bent lekker bezig.
- Maak vaak een flinke wandeling, doe dat door weer en wind en het liefst in de natuur.
- Wees vriendelijk en vrolijk tegen je medemens en maak eens een aardige opmerking tegen wildvreemden of zeg ze gedag. Vriendelijkheid en vrolijkheid werkt al snel aanstekelijk.
- Doe de boodschappen met een vrolijk humeur op de fiets al regent het pijpenstelen. Weet dat jij gezonder en fitter bent en meer meemaakt onderweg dan die saaie passanten in de auto.
- Krijg je veel kritiek of kom je veel gestreste mensen in je omgeving tegen verdiep je dan eens in coping. Coping gaat over de manier waarop je met problemen en stress omgaat. Mensen die dat een beetje beheersen zijn hier beter tegen bestand. Gebleken is dat dit ook een positief effect op de weerstand heeft.
Schuldgevoel, schaamte en ander ongewenst gedrag
Schuldgevoel is een negatieve emotie die we onszelf aandoen. Veel mensen die zich schuldig voelen hebben de neiging zichzelf te straffen. Een negatieve emotie wordt dan versterkt met een nieuwe negatieve emotie. We voelen ons vaak zo slecht dat we juist ons negatieve gedrag gaan herhalen. We kunnen beterschap beloven, maar dat is meestal een vorm van zelfsabotage.
Schaamte is ook zo’n emotie waar we niets aan hebben en die puur uit onszelf komt. In beide gevallen vergeten we dat we niet perfect zijn, zoals niemand perfect is. Mensen die zich schamen of zich schuldig voelen zijn meestal geen prettig gezelschap.
Dat geldt ook voor mensen die onzeker of bescheiden zijn. Teveel onzekerheid of bescheidenheid wordt niet gewaardeerd, die mensen zijn niet gezellig. Laat jezelf los, accepteer dat je niet perfect bent, zoals niemand perfect is en durf te laten zien wie je bent en wat je wilt.
Alle negatieve emoties hebben een negatief effect op onze weerstand. Het heeft direct effect op de stofjes in ons hoofd en op onze lichaamsprocessen en alles wordt nog eens versterkt doordat onze omgeving op onze negatieve emoties reageert.
Tips
- Mensen houden van mensen die van zichzelf houden, al hebben ze nog zoveel fouten. Een zelfverzekerde en humoristische of grappige lelijkerd is leuker gezelschap dan een saaie of vervelende knapperd.
- Verwar zelfverzekerdheid niet met arrogantie. Denk niet dat je beter bent dan een ander, maar wees niet bang om fouten te maken en durf te lachen om jezelf.
- Als je een fout maakt of iets doet wat niet gewaardeerd wordt wees er dan eerlijk en open over. Straf jezelf niet en trek je niet terug, maar verontschuldig jezelf en accepteer dat je tekortkomingen hebt.
- Beloof geen beterschap, maar doe liever direct iets wat wel positief is. Zo doorbreek je negatieve spiralen.
Seks en je relatie
Ook van seks is bewezen dat het om meerdere redenen goed is voor de gezondheid, net zoals het hebben van een goede relatie. Praten over problemen is goed, maar houd niet steeds ellelange gesprekken over de tekortkomingen van de ander. Beter is het om jezelf en de ander te accepteren en waarderen voor wat ze wel waard zijn.
Als je steeds commentaar levert op je partner of je stoort je aan hem of haar, houd jezelf dan eens een spiegel voor. Het is vaak lastig om jezelf te analyseren, maar hoe je reageert op een ander zegt bijna altijd meer over jezelf dan over die ander. Vaak zal je zien dat je zelf of niet goed in je vel zit of je stoort je bij de ander aan je eigen tekortkomingen.
Probeer je partner ook niet te veranderen, dat werkt averechts en is ook meestal niet nodig. Als jij prettig gezelschap bent voor je partner en er is verandering nodig, zal hij of zij zelf aan de slag moeten met zichzelf. Als je het samen gezelliger hebt blijken de tekortkomingen van de ander een stuk minder ernstig te zijn.
Heeft een ander vaak commentaar op jou dan betekent dat meestal ook dat die ander zich niet prettig voelt of hij of zij wordt door jou geconfronteerd met een minder positieve eigenschap van zichzelf. Accepteer dat dat zo is en betrek het niet te zwaar op jezelf.
Tips
- Doe of zeg regelmatig iets aardigs of kriebel, masseer of knuffel je partner wat vaker. Laat merken dat je de ander waardeert.
- Niemand is perfect, durf om je eigen tekortkomingen te lachen.
- Vraag je partner even wat geduld met je te hebben wanneer je een slecht humeur hebt en de neiging hebt af te geven op de ander. Je bui gaat vanzelf over.
- Humor en plagerijtjes worden vaak snel gewaardeerd, al is het maar omdat de ander ziet dat jij plezier hebt in jezelf, in de aanwezigheid van de ander en omdat dat plezier al snel aanstekelijk werkt.
- Probeer niet onzeker te zijn in bed, maar laat merken wat je lekker vindt en dat je er plezier in hebt.
Sociale contacten en ontspanning
Mensen met meer vrienden blijken gezonder te zijn dan mensen met weinig vrienden. Niet iedereen vindt het even makkelijk om contact te maken, maar je hoeft ook niet meteen met een ander bevriend te raken. Het prettig contact hebben met mensen heeft al effect.
Ook ontspanning doet wonderen. Stress is een belangrijke weerstandshogende factor, ontspanning een weerstandsverlagende. Bij ontspanning kunnen we denken aan het wandelen in de natuur, aan sporten, maar ook aan sociale evenementen. Waar het om gaat is dat het hoofd even niet bezig is met de dagelijkse beslommeringen.
Tips
- Zeg eens wat vaker spontaan gedag tegen je medemens, ook tegen wildvreemden op straat.
- Als je het moeilijk vindt om contacten te leggen kan het heel goed werken om je op te geven bij een club of vereniging waar je actief bezig bent in groepsverband, zoals een teamsport of bowlen, sjoelen of kaarten bijvoorbeeld.
Lees verder