Lepra in Nederland: zo'n 400 mensen in Nederland met lepra
In Nederland zijn zo’n dikke 400 leprapatiënten. Bijna niemand in hun omgeving weet dat ze aan de ziekte lijden, omdat veel mensen zich er voor schamen. Lepra is een derdewereldziekte, maar toch zijn er dus in Nederland ook mensen met Lepra. Hoe komt het dat mensen in Nederland ook aan lepra lijden en wat betekent dit voor hen?
Welke klachten heeft een leprapatiënt in Nederland
Misvormde handen of voeten, doordat zenuwen zijn aangetast door de lepra. Het bestaat ook nog in Nederland. Mensen die daardoor allerlei verminkingen hebben en zich daarvoor schamen en niet durven aan te geven dat ze aan lepra of melaatsheid lijden. Omdat heel veel mensen denken dat lepra of melaatsheid besmettelijk is bijvoorbeeld. De klachten die Nederlandse leprapatiënten hebben zijn niet anders dan die leprapatiënten in een ander land hebben. Dit kunnen zijn:
- Huidvlekken
- Gevoelloosheid in armen
- Vergroeiing van spieren
- Gevoelloosheid in benen
- Verminkingen omdat wonden niet worden opgemerkt of helemaal ontsteken
Lepra of melaatsheid
Mensen die in Nederland wonen, hoeven niet heel erg bang te zijn dat ze worden besmet met lepra door iemand anders. In de laatste eeuw komen er in Nederland geen besmettingen meer voor doordat de een de ziekte op de ander heeft overgedragen. Dit heeft ondermeer te maken met de hoge weerstand van de Nederlanders. Ook zijn er tegenwoordig goede medicijnen om de ziekte lepra te bestrijden. De medicijnen tegen lepra die sinds 1984 worden gegeven zijn zelfs zo goed dat alle leprabacteriën in een lichaam worden gedood. Daardoor is besmetting van mens op mens volgens onderzoek niet mogelijk, als de ziekte tenminste wordt ontdekt en bestreden.
Lepra in Nederland vaak te laat herkend
En juist dat is eigenlijk ook het probleem. Omdat lepra in Nederland zo weinig voorkomt, herkennen veel artsen het vaak ook niet of veel te laat. Patienten lopen soms wel 2 tot 3 jaar rond met de ziekten, voordat ze weten wat ze hebben. Omdat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd, stoppen ze vaak met naar de arts gaan en dan heeft de bacterie z’n verwoestende werk al gedaan. Daardoor kunnen mensen al ernstig verminkt zijn voordat de diagnose een keer goed wordt gesteld. De Leprastichting hield er daarom in 2011 zelfs een symposium over. Maar vooral over het stigma dat mensen krijgen als ze de ziekte hebben.
Hoe liepen mensen die in Nederland wonen ooit lepra op?
De mensen in Nederland die aan lepra lijden, hebben het opgedaan in een ander land. Vaak zijn ze ouder en was er in die tijd geen medicijn tegen de ziekte. Mensen met lepra in Nederland komen oorspronkelijk vaak uit de volgende landen:
- Suriname,
- Indonesië
- Brazilië,
- Filippijnen
- Angola
- Curaçao
- Paraguay
Wat is lepra?
Lepra is een ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie. Mensen lopen de ziekte op als iemand die al besmet is hoest en niest en zij daarmee in contact komen. De eerste symptomen zijn huidvlekken, veroorzaakt door de ziekte. Wordt dan niet ingegrepen dan ontstaan zenuwbeschadigingen. Handen en voeten worden op den duur helemaal gevoelloos. Omdat mensen geen gevoel meer hebben in hun armen en benen voelen ze ook geen koud of warm of lopen ze wonden op waar ze niets van merken en die kunnen gaan ontsteken. Uiteindelijk kan dit lijden tot grote verminkingen, die zo kenmerkend zijn voor lepra of melaatsheid.
Hoe lang duurt een leprabesmetting?
Tussen het moment van besmetting en het daadwerkelijk zien van de ziekte kan wel 10 jaar zitten. Ondertussen is de persoon in kwestie wel besmettelijk voor zijn eigen omgeving. In Nederland is die kans op besmetting dus heel klein, omdat er maar betrekkelijk weinig mensen zijn die de ziekte hebben. Maar in het buitenland kan iemand de ziekte ook opdoen. Het immuunsysteem van Nederlanders is echter wel heel sterk en dat is een groot voordeel.
Lepra in Afrika, Azië en Zuid-Amerika
In Nederland zijn nog mensen met lepra en die hebben het moeilijk. Toch zijn er in Afrika, Azië en Zuid-Amerika veel meer slachtoffers. Elk jaar komen daar nog ruim 250.000 nieuwe leprapatiënten bij. Bijna een tiende daarvan zijn kinderen.
Behandeling van lepra
Veel mensen denken dat leprakoloniën al lang tot het verleden behoren. Maar dat is niet het geval. Nog steeds worden mensen die in Afrika, Azië of Zuid-Amerika besmet worden met de ziekte verbannen naar leprakoloniën. Vroeger was dat overigens ook in Europa het geval. Wie wel eens naar het Griekse eiland Kreta is geweest, weet dat daar speciale excursies worden gegeven naar het leprozeneiland Kalidonia (ook bekend als Spinalónga). Sinds 1982 wordt lepra behandeld met MDT, een cocktail van antibiotica. Het hangt af van de soort lepra hoe lang een behandeling duurt, maar dit kan van 6 weken tot 12 maanden zijn. Als de behandeling is gestart duurt het een paar dagen voordat de patiënt niet meer anderen kan besmetten. Wel is het van belang bij besmetting met lepra om de kuur af te maken. Wie dat niet doet, kan alsnog de desastreuze gevolgen van de ziekte ondervinden.