Veel voorkomende ziekten - Griep
Vaak zeggen mensen dat ze ‘griep’ hebben als ze verkouden zijn of lichte koorts hebben. Dit klopt echter in de meeste gevallen niet. Wat is nu echt griep?
Wat is griep?
Als je echt griep hebt, ben je flink ziek. Griep is een infectie aan de luchtwegen (influenza) die wordt veroorzaakt door een virus. Elk jaar krijgen ongeveer 800.000 mensen griep in Nederland. Griep komt het meeste voor in de wintermaanden en kan bij iedereen elk jaar terugkomen. Nadat je besmet bent, duurt het ongeveer 24 tot 72 uur voordat je last van de symptomen krijgt.
Waar herken je het aan?
Griep kun je herkennen aan een combinatie van de volgende verschijnselen:
- Koorts
- Koude rillingen
- Hoesten
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Keelpijn
- Moeheid
- Loopneus
- Beroerd gevoel
- Verlies van eetlust
Waar krijg je het van?
Het influenzavirus wordt verspreid door vloeistofdeeltjes in de lucht of via de handen. De vloeistofdeeltjes kunnen snot, slijm en speeksel bevatten. Deze worden overgedragen door hoesten, niezen, praten of iemand een hand geven. Je raakt besmet met het virus wanneer je dit inademt of wanneer het in je neus of mond terecht komt.
Hoe weet je of je het hebt?
In de meeste gevallen kan worden vastgesteld dat je griep hebt aan de hand van de symptomen die je hebt, doordat er al veel bekend is over griep.
Tevens is het mogelijk een diagnose te laten stellen door bloedonderzoek of een uitstrijkje van het neus- of keelslijmvlies.
Hoe kom je ervan af?
In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf binnen één of twee weken en hoeft de griep niet behandeld te worden. Het is aan te raden om een pijnstiller te nemen en goed uit te zieken. Denk er wel aan om voldoende te drinken, omdat je veel transpireert als je koorts hebt en daardoor veel vocht verliest. Het kan een paar weken duren voordat je je weer helemaal goed voelt.
Wat kun je er zelf aan doen?
Het enige wat je kunt doen is uitzieken. Je lichaam vindt zelf de oplossing om het virus uit je lichaam te krijgen. Hierdoor moet je dus veel rust nemen en voldoende drinken. Als je niet voldoende rust neemt, kan het virus weer terug komen.
Daarnaast moet je zoveel mogelijk voorkomen dat je iemand anders aansteekt met het virus. Bedek je neus en mond als je moet niezen of hoesten met een papieren zakdoekje en gooi die meteen weg. Was ook regelmatig je handen met water en zeep.
Tevens kun je het volgende doen om verschijnselen te verzachten:
- Paracetamol nemen bij koorts boven 39,5 graden
- De keel vochtig houden bij keelpijn, door middel van het zuigen op een snoepje of een dropje, gorgelen met zout water of het drinken van koude dranken
- Neusdruppels (zoutoplossing) bij een verstopte neus
Hoe voorkom je het?
Griep is lastig te voorkomen, omdat het virus elk jaar terug komt in een iets andere vorm. Wel kun je ervoor zorgen dat je lichaam in goede conditie is en je voldoende weerstand hebt. Dit kun je opbouwen door gezond eten, goed slapen, ontspanning en lichaamsbeweging. Daarnaast is het mogelijk om een griepprik te krijgen. Hiermee voorkom je griep niet, maar wordt de kans dat je het krijgt kleiner en als je het toch krijgt, krijg je het in minder ernstige vorm.
Wie loopt het grootste risico?
De volgende mensen hebben een grotere kans om griep, en complicaties, te krijgen:
- Mensen van 60 en ouder
- Mensen met een hart- of longziekte
- Mensen met suikerziekte
- Mensen die een hartaanval hebben gehad
- Mensen met astma, COPD of longemfyseem
- Mensen met een nierziekte
- Mensen met steenpuisten, evenals gezinsleden
- Mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben gehad
- Mensen met HIV of AIDS
- Mensen met een verminderde weerstand
- Kinderen die veel aspirine gebruiken
- Verstandelijk gehandicapten die in een instelling verblijven
Bovengenoemde groepen mensen krijgen jaarlijks een griepprik om griep, de ernstigheid van griep en complicaties te voorkomen.
Wanneer moet je de dokter bellen?
- Het is verstande de dokter te bellen in de volgende gevallen:
- Als je behoort tot één van de risicogroepen
- Als je je na 3 of 4 dagen nog niet beter voelt
- Als je kortademig bent
- Als je er veel slijm op hoest
- Als je erg suf wordt
- Als je heel weinig drinkt of plast
- Als de koorts meer dan 5 dagen aanhoudt
- Als je na een paar dagen zonder koorts weer koorts krijgt
- Als er complicaties optreden, zoals: keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking, ontsteking aan de hartspier.