Veel voorkomende ziekten - Blaasontsteking
Een blaasonsteking hebben kan erg vervelend zijn. Pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik en vooral de hele dag het gevoel dat je naar de wc moet. Wat zijn nu belangrijkste symptomen? En hoe kom je er weer vanaf en nog belangrijker: hoe voorkom je het?
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is een infectie aan de blaas. Het kan voorkomen dat de infectie zich ook in de urineleiders en de urinebuis bevindt.
Een blaasontsteking komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op 50 mensen wel eens een blaasontsteking gehad, maar het komt voornamelijk voor bij zwangere vrouwen. Het komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Dit komt omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen en de urinebuis bij de vrouw vlakbij de anus ligt. Daardoor kunnen de bacteriën sneller in de blaas terecht kunnen komen.
Waar herken je het aan?
Je kunt de volgende symptomen hebben als je een blaasontsteking hebt:
- Steeds het gevoel hebben dat je naar de wc moet
- Er komen steeds maar kleine beetjes urine naar buiten
- Brandend gevoel tijdens het plassen
- Pijn in de onderbuik en onderrug
- Troebele urine
- Sterk geurende urine
- Soms zit er bloed in de urine
- Misselijkheid
- Braken
Waar krijg je het van?
Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben:
Bacteriën
Je kunt een blaasontsteking krijgen door bacteriën die ook voorkomen in de darmen, de E. (Escherichia) Coli-bacterie. Zolang deze bacteriën in de darmen blijven, zijn ze niet schadelijk. Ze kunnen echter via de huid vanuit de anus in de urinebuis terecht komen. Soms worden er ook bacteriën overgebracht door seksueel contact.
Slecht legen van de blaas
In sommige gevallen komt het voor dat men een blaasontsteking oploopt, doordat de blaas niet helemaal geleegd worden tijdens het plassen. Dit kan komen door een slechte houding tijdens het plassen of door verzakking van de blaas. Doordat er urine achterblijft in de blaas, vermenigvuldigen bacteriën zich sneller, waardoor de kans op blaasontsteking wordt vergroot.
Dit zijn de twee meest voorkomende oorzaken.
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Een virus
- Irritatie van de blaas, door bijvoorbeeld nierstenen
- Slechte hygiëne
- Niet genoeg drinken, en dus onvoldoende naar het toilet gaan
- Zwangerschap
- Menopauze
- Seksueel contact
- Het inbrengen van een spiraaltje (anticonceptie)
Hoe weet je of je het hebt?
Als je denkt een blaasontsteking te hebben, kun je je urine laten testen bij de huisarts. Om dit te laten doen moet je een beetje urine opvangen in een schoon potje. Het beste is om hiervoor ochtendurine te gebruiken, en dan het middelste gedeelte op te vangen. Dus eerst een beetje urine lozen en daarna wat opvangen. Je kunt het beste de urine binnen 2 uur laten testen, of het anders maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.
Hoe kom je ervan af?
Een blaasontsteking wordt behandeld door middel van een antibioticakuur. De ontsteking kan ook vanzelf overgaan, maar de huisarts wacht dit meestal niet af. Een blaasontsteking kan namelijk overgaan in een nierbekkenontsteking. Om dat te voorkomen wordt meestal antibiotica voorgeschreven. Het is belangrijk de gehele kuur af te maken, omdat anders de kans groot is dat de blaasontsteking weer terug komt.
Hoe voorkom je het?
Je kunt verschillende dingen doen om een blaasontsteking zo goed mogelijk te voorkomen:
- Goede hygiëne
- Voldoende drinken en regelmatig plassen
- Altijd naar de wc gaan als je moet
- De blaas goed leeg plassen
- Van voren naar achteren afvegen
- Direct na seksueel contact naar de wc gaan
- Het drinken van cranberrysap
Wie loopt het grootste risico?
- Mensen met diabetes (suikerziekte)
- Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken (bijvoorbeeld methenaminemandelaat en cyclofosfamide)
- Mannen met een vergrote prostaat
- Vrouwen met een blaasverzakking
- Zwangere vrouwen
- Kleine kinderen tot 2 jaar
- Vrouwen na de menopauze
- Mensen met incontinentie
Wanneer moet je de dokter bellen?
Het kan gebeuren dat een blaasontsteking opstijgt naar de nieren, nierbekken en urineleiders. Hierdoor kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Het kan ook voorkomen dat de bacteriën zich verplaatsen naar de bloedbaan, met bloedvergiftiging als gevolg. Als dit gebeurt moet te allen tijde een dokter worden geraadpleegd.