Magerheid: cachexie

Magerheid: cachexie Magerheid kan van licht tot zeer ernstig lopen. Wanneer het zeer ernstig is, spreekt men van cachexie. Wanneer komt extreme magerheid voor bij de mens?

Cachexie

Wanneer het lichaam zeer sterk verslechterd is met extreme vermagering, kan men spreken van cacexie. De algemene kenmerken hiervan zijn:
  • zeer veel afnemen in gewicht
  • bloedarmoede
  • spieratrofie: een afname van de spieromvang
  • een slappe en bruingele huid
  • algehele zwakte, geen energie meer hebben

Cachexie komt voor bij mensen die zichzelf verhongeren, zoals bij anorexia. Maar het komt ook voor bij mensen die in de terminale (eindfase) zitten van een bepaalde ziekte zoals kanker of tuberculose die niet behandeld is. Ook bij oudere mensen die stervende zijn komt cachexie voor.

Voorkomen van cachexie

In bepaalde gevallen is een sterke vermagering te voorkomen door jezelf niet uit te gaan hongeren. Mensen met anorexia moeten geholpen worden. In de terminale fase en bij oudere mensen is cachexie niet te voorkomen, het hoort bij het proces van sterven en doodgaan. Er zal een keus moeten worden gemaakt hoe de stervende te helpen. Meestal heeft het geen zin om voedsel toe te dienen omdat het lichaam dit niet wil. Vaak is het proces ook niet meer te stoppen, ook niet door meer te gaan eten. Vocht toedienen kan wel, maar in de allerlaatste fase zal het toedienen van vocht er vaak voor zorgen dat de patiënt zich slechter gaat voelen. Niet kunnen eten of drinken is vaak niet pijnlijk voor de patiënt, het gedwongen moeten eten of drinken juist vaak wel. Pijnstillers zijn wel een goed middel om het prettiger te maken voor de patiënt.

Waarom krijgt de mens dit?

Cachexie wordt veroorzaakt doordat het lichaam een bepaalde stof meer aanmaakt, deze stof heet cytokine. Cytokine is een proteïne die in het immuunsysteem een rol speelt. Ze worden door het lichaam geproduceerd. In bepaalde gevallen, zoals bij kanker en AIDS, wordt er teveel hiervan geproduceerd. Soms zijn het de kankercellen zelf die deze stof produceren. Een teveel van deze stoffen zorgt ervoor dat er weefselschade ontstaat.

Behandeling

Cachexie is het meest uitputtende voor een patiënt. Het verminderd de eetlust, neemt de energie weg en men is tot niks meer in staat. Door meer te gaan eten nemen de symptomen niet af. Cachexie is vaak niet weg te nemen. Wel kunnen bepaalde medicijnen verlichting geven. Omega-3 vetzuren zouden de reacties kunnen blokkeren. Ook medicijnen zijn in ontwikkeling om in ieder geval de symptomen grotendeels weg te nemen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede (anemie) van de chronische ziekteBloedarmoede (anemie) van de chronische ziekteBloedarmoede van de chronische ziekte verwijst naar lage niveaus van rode bloedcellen als gevolg van auto-immuunziekten…
De geneeskracht van ashwagandaAshwaganda wordt zowel culinair als medicinaal ingezet. In de Indiase keuken worden de jonge bladeren van ashwaganda geb…
Infectieziekten bij kinderen TBC (tuberculose)Stel; een kindje is al lang hoesterig, heeft af en toe koorts, een slechte eetlust en achterblijvende groei. Dan is de k…
Wat is tuberculose precies?Wat is tuberculose precies?Voor dit artikel is onderzoek gedaan naar Tuberculose, beter bekent met de afkorting TBC. In dit artikel wordt uitgelegd…

Q-koorts: longontstekingQ-koorts: longontstekingQ-koorts is een ziekte die de laatste jaren steeds vaker opduikt. Vooral in het zuiden van Nederland komt Q-koorts relat…
Wat is een internist en wat doet hij bij (het eerste) bezoekWat is een internist en wat doet hij bij (het eerste) bezoekEen internist behandelt ziekten van de inwendige organen. Hij moet goed bekend zijn met het hart, de longen, de schildkl…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.