De geneeskracht van ashwaganda

Ashwaganda wordt zowel culinair als medicinaal ingezet. In de Indiase keuken worden de jonge bladeren van ashwaganda gebruikt in gerechten. De bladeren hebben enige medicinale waarde maar de wortel werkt veel sterker. Het is een plant met geneeskracht tegen vermoeidheid, stress en een zwak immuunsysteem. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Vruchten ashwaganda / Bron: Roger Culos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vruchten ashwaganda / Bron: Roger Culos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving ashwaganda

Wetenschappers gebruiken onderling enkel de botanische, Latijnse naam van een plant om alle verwarring bij voorbaat uit te sluiten. De Latijnse naam van ashwaganda is Withania Somnifera. De naam withania is een eerbetoon aan de Britse botanicus uit de 19e eeuw genaamd Henry Witham. Somnifera betekent ´slaapverwekkend´. De plant is in het geheel niet slaapverwekkend maar wordt juist aangewend bij mensen die vermoeid zijn. Ashwaganda komt uit een taal uit India en betekent zoiets als ´paardengeur´. Dat verwijst naar de versterkende en libidostimulerende kenmerken van deze plant. Volgens anderen lijkt de wortelgeur op dat van een zwetend paard en zou dat de naam verklaren. In het Nederlands heeft de plant enkele bijnamen: Winterkers, Withania en Indische ginseng.

Geschiedenis ashwaganda

In de Indiase geneeskunde wordt de wortel van ashwaganda al eeuwenlang gebruikt bij vermoeidheid, zwakte, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, impotentie en vermagering. Daarnaast wordt het als pijnstiller en kalmerend middel ingezet. Ashwaganda wordt Indische ginseng genoemd maar is geen familie van de Panax Ginseng. Ze heeft geen stimulerende eigenschappen zoals ginseng maar juist kalmerende kwaliteiten.

Werkzame stoffen ashwaganda

Meestal wordt de wortel gebruikt om een fytotherapeutisch medicijn te bereiden. Soms wordt het blad van de ashwaganda gebruikt. De wortel bevat diverse lactonen, acylsterglucosiden en withanoliden. Verder bevat het de withasomniferolen A-C. Er zitten minstens 15 verschillende alkaloïden in de wortel en op het gebied van mineralen is deze plant vooral rijk aan ijzer.

Ashwaganda als adaptogeen

Ashwaganda is een adaptogeen; dat is een medische term die ´aanpassingsvermogenverhogend´ betekent. Het geestelijke en lichamelijk prestatievermogen wordt door deze plant ondersteund. Het stimuleert de bijnier, is kalmerend en angstdempend, heeft antidepressieve effecten en is een sterke antioxidant. Het regeneratievermogen van cellen wordt vergroot en het ouderdomsproces afgeremd. Het bevordert de algemene gezondheid en stimuleert de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes. Door het hoge ijzergehalte helpt het bloedarmoede te voorkomen en genezen. Het hele hormonale systeem wordt meer in balans gebracht en daardoor is het een afrodisiac. Om al deze medicinale kenmerken wordt ashwaganda voorgeschreven bij de volgende indicaties:
  • Chronische vermoeidheid, overwerktheid, burn-out,
  • Zwakte bij overactieve personen,
  • Zwakte door chronische ziekte, herstel na ziekte,
  • Ashwaganda / Bron: Cliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Ashwaganda / Bron: Cliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
    Stress, verminderde stressbestendigheid,
  • Uitputting door stress, zenuwuitputting,
  • Depressiviteit door stress, nervositeit, rusteloosheid,
  • Afbouwen van opiaten, angst, Slapeloosheid door stress,
  • Preventie van maagzweer door stress,
  • Verbetering prestatievermogen en conditie atleten,
  • Zwakke zenuwen,
  • Verminderd geheugen, verminderd concentratievermogen,
  • Preventie vroegtijdige ouderdomsverschijnselen,
  • Preventie seniele dementie,
  • Preventie ziekte van Alzheimer en ziekte van Parkinson,
  • Tardieve dyskinesie,
  • Vermindert bijwerkingen radiotherapie (bestraling),
  • Vermindert bijwerking chemotherapie,
  • Bloedarmoede,
  • Leucopenie of gebrek aan witte bloedcellen,
  • Anorexia, constipatie, vermagering,
  • Gebrek aan libido, seksuele zwakte, impotentie
  • Erectieproblemen, mannelijke onvruchtbaarheid,
  • Hormonale disbalans bij de vrouw,
  • Ter bevordering van conceptie.

Ashwaganda voor weerstand

Ashwaganda verbetert de kwaliteit van het immuunsystem. Het is een ontstekingswerend kruid. Het bestrijdt bacteriën, en tumors. Daarom wordt het gebruikt als ondersteunend middel bij reguliere kankertherapie. Behalve kanker bestrijdt ashwaganda allerlei ontstekingsziekten. Overigens kun je ook spreken over kanker als ontstekingsziekte op celniveau. Om de immunostimulerende en kankerbestrijdende eigenschappen wordt ashwaganda ingezet bij:
  • Immuunzwakte, gezwollen lymfeklieren, herpes,
  • Leucocytose of verhoogd aantal witte bloedcellen,
  • Herpes circinatus (huidschimmelinfectie),
  • Astma, bronchitis,
  • Artrose, artritis,
  • Rugpijn, psoriasis,
  • Adjuvans bij kankertherapie,
  • Ontstekingen.

Omdat ashwaganda de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt het ingezet bij metabool syndroom en diabetes mellitus.

Raadpleeg een fytotherapeut

Wie ashwaganda als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Ashwaganda-extracten en medicijnen in de vorm van moedertinctuur, poeder, gedroogd kruid, vloeibaar extract en afkooksel dienen alleen op voorschrift van bevoegden aangewend te worden. Een fytotherapeut kan er meer oververtellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Sommige kruiden kunnen elkaars werkingen versterken; dat wordt synergie genoemd. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ashwagandha, fysieke en mentale detox van de AyurvedaAshwagandha of Withania Somnifera is het kroonjuweel van de geneeskrachtige kruiden. In de Ayurveda is dit één van de Ra…
Hersentonica uit de AjurvedaTonica nemen in Oosterse geneeswijzen zoals de Ajurveda een eigen plaats in. Enkele van deze planten worden specifiek aa…
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespon…
Ashwaganda, kruid voor paardenkrachtMet de plantenfamilie van de Nachtschaden heeft de mensheid altijd een haat-liefde verhouding gehad. Gifig, gezond en ha…

De geneeskracht van wijnstokDe geneeskracht van wijnstokWijn kennen we allemaal als bedwelmende alcoholische drank die maar zeer beperkte positieve eigenschappen heeft; eerder…
De geneeskracht van vinca of kleine maagdenpalmDe geneeskracht van vinca of kleine maagdenpalmKleine maagdenpalm is een mooie, decoratieve en bloemrijke plant. Hij wordt overal ter wereld gebruikt als sierplant. Da…
Bronnen en referenties
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Witham
  • Afbeelding bron 1: Roger Culos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Cliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Reactie

Greta Niemeijer, 18-04-2016
Bij mij is melanoomkanker geconstateerd, in mijn lymfeklieren (lies) en uitzaaiingen naar beide longen, er is nog geen behandelplan, is het aan te raden om ashwaganda te gaan gebruiken? Zo ja, welke vorm? Bvd. Reactie infoteur, 07-09-2016
Beste, ik reageer wat laat omdat ik heel veel reacties had en geen tijd om ze allemaal snel te beantwoorden. Het lijkt mij dat als er kanker is geconstateerd, en je hebt interesse voor natuurgenezing, dat je bij een fytotherapeut of natuurgeneeskundige langs gaat. Je kunt ook op de reguliere geneeskunde vertrouwen, zo bedoel ik het niet. Maar er zijn veel betere planten tegen kanker dan ashwaganda en in een consult kun je daar allemaal achter komen.

Het is natuurlijk altijd goed om je immuunsysteem beter op peil te hebben. Misschien kan ashwaganda wel één van de kruiden en geneesplanten zijn die je gebruikt om kanker tegen te gaan.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.