Wat is anorexia?

Wat is anorexia? Wat is anorexia precies? Is het alleen dieeten of zit er een oorzaak achter? Hebben alleen vrouwen last van anorexia of kunnen ook mannen het krijgen? Hoe kan het behandeld worden? Ook de meningen over of het ooit kan worden genezen verschillen erg.

Wat is anorexia nervosa ?

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij men steeds wil vermageren, men krijgt een ander beeld van zijn/haar lichaam. Ook al is men vel over been men ziet in de spiegel toch altijd een dik persoon want er is altijd wel een vetlaagje te bespeuren ondanks dat ze vaak ondervoed zijn. Het is dus geen lichamelijke ziekte maar een geestelijke ziekte. De mensen met anorexia zijn vaak trots op zichzelf omdat er veel uithoudingsvermogen voor nodig is om zo veel honger te lijden als dat niet nodig is.

Wie krijgt te maken met anorexia?

De meeste mensen met anorexia zijn vrouwen, 80%, omdat hen het hen voorgehouden wordt uiterlijk mooi te zijn terwijl bij mannen vaak andere dingen belangrijker zijn. ze zijn ook vaak tussen de 15 en 30 jaar. Hun bmi bedraagt vaak onder 17.5. Een normaal en gezond bmi bedraagd 23.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken kunnen zijn dat je te weinig zelfvertrouwen hebt, je denkt dat je nergens goed in bent, nergens controle over hebt dus neem je controle over je lichaam. Het slankheidsidiaal speelt ook een rol. In landen waar slankheid geen rol speelt is er dan ook geen anorexia. Eens men de fase van anorexia bereikt heeft speelt dit echter geen rol meer omdat men dan voorbij het streefgewicht gaat. Als een kind niet volwassen wil worden krijgt die soms ook anorexia omdat daarmee de groei gestopt of vertraagd wordt.Ook problematische verhoudingen in het gezin kunnen oorzaken zijn. Vaak begint het ook met gewoon afslanken dat als een goed ding wordt gezien maar dit zich ontwikkeld in een obsessie. Men wil soms ook afslanken maar eigenlijk was die persoon oorspronkelijk niet dik, die voelde zich alleen maar dik. Je hebt anorexia nervosa als de grenzen van afvallen weggevallen zijn en je steeds verder wil afslanken.

Wat zijn de gevolgen?

Uiteraard is ernstig gewichtsverlies een gevolg, als een lichaam nog in de groei is dan kan die ook groeiachterstand oplopen. Je hebt dan ook steeds koud, vitamine tekort of zelfs ook haaruitval een gevolg zijn. Je hebt ook een tragere ademhaling en polsslag omdat je lichaam zo energie probeert te sparen. Slecht slapen, concentratieproblemen, een gekrompen maag waardoor iemand steeds minder kan eten en vlugger misselijk wordt,een compleet verstoord honger- en verzadigdheidsgevoel waardoor men soms ook vreetbuien kan krijgen, men eet dan op sommige momenten heel veel. Er zijn ook psychische gevolgen zoals somberheid en gevoel van nutteloosheid, weinig eigenwaarde en eenzaamheid. Het niet-eten kost zoveel energie dat men geen energie meer heeft contacten te behouden, men mijd ook de mensen om geen bezorgde opmerkingen te hoeven krijgen.

Hoe genees je het ?

Er bestaat eigenlijk geen medicatie voor anorexia, soms geeft men wel eetlust opwekkende pillen maar hoofdzakelijk moet men de oplossing zoeken in therapie. Men gaat daar zoeken naar de oorzaken, wat het probleem was en die dan proberen oplossen.

Wat is Pro-Anna

Naast anorexia zijn er ook mensen die gekozen hebben voor anorexia, ze zien dit als een levensstijl. Pro ana word dit dan genoemd. Ook mensen die niet voor anorexia gekozen hebben bezoeken deze sites omdat ze daar steun vinden en weten dat niet alleen zijn. Deze sites zijn een tijd heel populair geweest maar hebben terrein verloren toen deze sites in de VS verboden werden. Maar ze zijn nu langzaam weer aan het opkomen.
© 2011 - 2024 Maaiketjehh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Anorexia en Boulimia NervosaIedereen heeft wel eens van de eetstoornissen Anorexia en Boulimia Nervosa gehoord. Veel mensen weten er dus wel het nod…
Anorexia nervosaAnorexia nervosaEetstoornissen, ze ontstaan door cultureel maatschappelijke factoren zoals het modebeeld van tegenwoordig dat slank zijn…
Anorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAnorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseJe bent ervan overtuigd dat je te zwaar bent ook al vinden mensen uit je omgeving het tegengestelde. Nagenoeg iedereen p…
Lyme: behandeling direct starten ook zonder rode vlekkenLyme: behandeling direct starten ook zonder rode vlekkenHoewel er allerlei behandelingen worden losgelaten op de ziekte van Lyme is er eigenlijk heel weinig aan te doen. Er is…
Bronnen en referenties
  • http://www.sabn.nl/
Maaiketjehh (3 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.