Hoe groot is de kans op besmetting met hepatitis A?
Hoe groot is de kans op besmetting met hepatitis A? Veel mensen denken er niet aan, maar een vakantie naar Egypte of Turkije kan besmetting met het hepatitis A besmetting opleveren. Het advies is dan ook om bij reizen naar onder andere Egypte of Turkije om je te laten inenten. Maar is dat echt nodig? Opvallend is dat kinderen hepatitis A heel snel overbrengen, maar zelf bijna niet ziek worden. Alles over de kans op besmetting met hepatitis A.
Verschillende soorten hepatitis
Er zijn verschillende soorten hepatitis. Hepatitis B bijvoorbeeld wordt vooral seksueel overgedragen en kan dus met een condoom worden voorkomen. Om die reden wordt er nauwelijks ingeënt tegen deze ziekte. Hepatitis A daarentegen lopen mensen in zuidelijke landen op door eten en drinken en door toiletgebruik.
Inenten tegen hepatitis A wordt aangeraden
Het Landelijk Centrum Reizigersadvisering raadt mensen die afreizen naar landen als Turkije en Egypte aan om zich te laten inenten tegen hepatitis A. Toch raken ook weer niet heel veel mensen besmet met de ziekte. Per provincie zijn dat tussen de 5 en tientallen. Het probleem is echter dat de ziekte leidt tot heel ernstige klachten. Ook is de ziekte moeilijk vast te stellen. Dat komt ondermeer omdat hepatitis A vaak wordt overgebracht door kinderen. Zij nemen het virus vaak mee uit het vakantieland, maar worden er vreemd genoeg bijna nooit ziek van. Ze dragen het echter wel over op volwassenen.
Waar vindt je de meeste besmettingen met hepatitis A?
In grote steden waar veel mensen uit Turkije en Noord-Afrika wonen met familie in hun moederland komen relatief veel meer besmettingen met het hepatitis A virus voor dan in Nederland waar die concentratie veel minder groot is.
De gevolgen van een hepatitis besmetting
Of een inenting dus nodig is als er relatief weinig besmettingen zijn, is de vraag. Maar het zekere voor het onzekere nemen is in dit geval mogelijk wel het beste. Wie namelijk hepatitis A krijgt is vaak maanden uit de omloop. Wie de ziekte heeft, kan namelijk vaak niet werken.
Een hepatitis A besmetting kan maar 1 keer voorkomen
Wie overigens ooit is besmet geraakt met het hepatitis A virus kan daarna niet meer besmet worden. Het is onmogelijk om de ziekte twee keer op te lopen, omdat zich dan al antistoffen hebben gevormd.
Inenting tegen hepatitis is zo duur!
Veel mensen boeken een goedkoop reisje van een paar honderd euro naar Turkije of Egypte en vinden dan een inenting van 30 euro en een consult van een paar tientjes te veel van het goede. Natuurlijk moet iedereen zelf de afweging maken of hij dat wel of niet wil, maar een ziekbed van maanden lijkt in geen verhouding te staan tot dat bedrag.
Hoeveel mensen laten zich inenten tegen hepatitis?
Ongeveer de helft van de mensen die naar Turkije en Egypte afreizen heeft zich niet laten inenten tegen hepatitis. Terwijl een enkele persoon wel een heel hotel kan besmetten door eten door te geven of door ook gebruik te maken van het toilet. Dit gebeurde onder andere een paar jaar geleden in een luxe hotel in Egypte toen een medewerkster die sinaasappels uitperste het virus overbracht op tientallen mensen die ook daadwerkelijk ziek werden.
Wat zijn de symptomen van hepatitis?
Hepatitis is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die een ontsteking aan de lever veroorzaken. Er zijn acht soorten hepatitis bekend. De meesten daarvan hebben een virus als oorzaak. Het virus dat vaak wordt overgedragen rond de Middellandse Zee heet hepatitis A.
Het duurt meestal ongeveer een maand voordat iemand in de gaten heeft dat hij iets onder de leden heeft dat hij heeft overgehouden aan de vakantie. De incubatietijd van hepatitis ligt namelijk tussen een halve en anderhalve maand.
De symptomen van hepatitis zijn:
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Koorts
- Minder eetlust
- Soms geelzucht
Hoe lang duren de symptomen van hepatitis?
Meestal houdt iemand ongeveer enkele weken last van hepatitis. Sommige mensen krijgen daarna nog een periode waarin ze zich weer slechter voelen. Sommige mensen krijgen ook chronische hepatitis. En 2 procent van de mensen die besmet zijn met hepatitis overlijdt aan de ziekte.
Hoe wordt het hepatitis A virus overgedragen?
Het hepatitis A virus wordt overgedragen door een slechte hygiëne. Daardoor kan menselijke ontlasting in voedsel of drinken terechtkomen. Een kok die dus bijvoorbeeld besmet is en zijn handen niet wast na toiletgebruik kan het virus overdragen. De kans daarop is bovendien best groot. Ongeveer de helft van de jonge Turken is besmet met het hepatitis virus. Ook in Egypte lopen veel mensen rond die besmet zijn.