Beroerte; (apoplexie) wat is het eigenlijk?

Een beroerte wordt veroorzaakt door het barsten van een slagadertje in de hersenen. Dit is meestal het gevolg van een te hoge bloeddruk, terwijl ook meestal de kwaliteit van de wand van het slagadertje minder was geworden (verlies van elasticiteit door verkalking). Wanneer zo'n slagadertje openspringt verspreidt het bloed zich in het omliggende hersenweefsel (bloeduitstorting). Hiermee valt de functie van dit hersenweefsel geheel of gedeeltelijk uit. De bloeding in de hersenen kan op verschillende plaatsen optreden. Het hangt van de plaats waar de bloeding zit af welke verschijnselen er precies ontstaan.

Verschijnselen

De patiënt zakt in elkaar en raakt meestal bewusteloos. Het gelaat wordt rood en de persoon heeft een diepe snurkende ademhaling. In een ernstig geval komt de patiënt niet meer bij uit de bewusteloosheid en overlijdt. In minder ernstige gevallen komt de patiënt na kortere of langere tijd weer bij, waarbij dan blijkt dat aan een zijde van het lichaam arm en been geheel of gedeeltelijk verlamd zijn. Ook is aan een zijde de wang vaak verlamd, waardoor de mondhoek hangt en de wang bij het uitademen steeds wordt opgeblazen. Ook de spieren die de spraak verzorgen kunnen geheel of gedeeltelijk uitvallen, waardoor de patiënt moeilijk gaat spreken.

Afasie

Soms ontstaat een bloeding op de plaats in de hersenen waar de spraak geregeld wordt (spraakcentrum). Deze patiënten kunnen dan vaak niet meer op hun woorden komen. Ze spreken vaak allerlei onsamenhangende en misvormde woorden achter elkaar uit die absoluut geen zin vormen. Dit wordt een afasie genoemd.

Zijn er verlammingen dan is het zaak de patiënt zo spoedig mogelijk door de fysiotherapeut allerlei oefeningen met de verlamde lichaamsdelen te laten doen. Hoe eerder deze oefeningen begonnen worden, des te groter is de kans op een geheel of gedeeltelijk herstel van de verlamde spieren.
© 2007 - 2024 Reits133, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Een CVA of beroerte herkennenBij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een a…
Beroerte: Belangrijke doodsoorzaak in de Westerse wereldJaarlijks worden 50 000 landgenoten getroffen door een beroerte. Deze hersenaandoening is na hartinfarct en kanker de be…
Dementie en arteriosclerose in de hersenenDementie en arteriosclerose in de hersenenIn de volksmond wordt deze aandoening aderverkalking genoemd, hoewel de benaming feitelijk onjuist is. Het betreft immer…

Tuinierders tegen Tetanus inentenEchte hobby tuinierders zijn in de late zomer nog actief bezig in te tuin. Daarmee hebben krassen en schrammen ook hoogc…
Epilepsie, letterlijk een vallende ziekteEpilepsie is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen en jeugdige volwassenen, maar ook bij oudere patienten…
Reits133 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.