Tuinierders tegen Tetanus inenten

Echte hobby tuinierders zijn in de late zomer nog actief bezig in te tuin. Daarmee hebben krassen en schrammen ook hoogconjunctuur. Kleine indringers kunnen hierbij Tetanus veroorzaken. Voor echte tuinierders is september geen reden om de hark in de schuur te laten liggen. Nu worden de bollen van tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, krokussen voor de volgende lente geplant. Bomen, hagen en struiken worden gesnoeid. Hierdoor is de kans op kleine en grote schrammen, krassen en wondjes erg groot. Als er doornen, scherpe steentjes, houtsplinters, gereedschap of roestige spijkers de huid doordringen, gebruiken kiemen de kans om zich te koloniseren.

Besmetting

De streptokokken, salmonella, etter, vuilnisbacteriën wachten rustig tot het beschermlaagje van de huid beschadigt raakt door krassen en wondjes. Niet besmette wondjes zijn er daarom niet: Elk vies wondje, ook een kleine, heeft het risico tot infectie.

De indringers in de huid worden met hardnekkige weerstand van de bacteriën van afweercellen geconfronteerd, die het immuunsysteem mobiliseert, om een uitbreiding van de veroorzaker over het bloed- en lymfesysteem te verhinderen. Het menselijk lichaam is tenslotte zijn beste wondenarts. Echter, goede artsen hebben hun assistenten en helpers nodig.

Tetanusinenting

De Tetanusinenting biedt hierbij de oplossing, welke tot de belangrijkste inentingen van bescherming behoort. De bacterie welke Tetanus veroorzaakt, bevindt zich namelijk overal, vooral in de aarde, in straat- en huisstof, maar ook aan de doorntjes van planten. De veroorzakers hebben alleen maar een krasje of een opengehaalde huid nodig, om het lichaam binnen te dringen. Het gevaar voor Tetanus door houtsplinters en doornen worden geheel onderschat.

Gevolgen Tetanus

Tetanus veroorzakers ontwikkelen een gifstof, die vooral het centrale zenuwensysteem beschadigd. Na twee dagen tot vier weken, komt het eerste ziekteteken: spierpijn, onrust, slaapstoornissen en pijn in het gebied van de wond. Al snel volgt kramp van de kauwspier en gezichtspieren. Aansluitend wordt van hoofd en nek uitgaand naar het hele lichaam een stijfheid waargenomen. Daarbij wordt de ademspieren heftig aangepakt, wat tot verstikkingsdood kan volgen. In sommige gevallen kunnen de hevige, pijnlijke krampen zelfs tot botbreuken leiden. Een te oude ziekte laat geen immuniteit achter.

Experts zijn er van overtuigd dat ieder over een actuele inentingsbescherming zal bezitten, omdat de sporen van de Tetanusbacillen over voorkomen en in het dagelijks leven veelvoudige mogelijkheden tot blessures op kunnen leveren.
De drievoudige inenting zal met een tussenstop van ongeveer 10 jaar opnieuw herhaald moeten worden. Volwassenen zullen het eigenlijk moeten combineren met een herhalingsinenting tegen Difterie. Net als bij de Difterie inenting wordt bij Tetanus geen afgezwakte of gedode veroorzakers toegediend, alleen het ontgifte gif van de bacillen.

Gif

Het gif van de Tetanusbacterie wordt door een menging met Formaldehyde gedeactiveerd en na een paar weken gereinigd. Ter verbetering van de werkzaamheid moeten aluminiumzout bijgevoegd worden.

Het is bij tijdelijke onderbreking van het inentingschema niet nodig nog een keer met het grondimmunisering te beginnen. Er wordt aanbevolen alle 10 jaar een herhalingsinenting te ondergaan, indien er door blessure of verwonding geen vroegere herhaling nodig is/was.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwonding op straat en tetanusprikWie aan tetanus denkt legt meestal meteen een relatie met de prik tegen straatvuil. Velen hebben ofwel als kind ofwel la…
Wanneer een tetanusvaccinatieEen bloedende wond moet natuurlijk altijd goed schoongemaakt worden. Verder moet er bekeken worden hoe diep de wond is e…
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…

Geneeskundig methodiek: TestiscarcinoomJaarlijks worden bij ongeveer 535 mannen in Nederland de diagnose zaadbalkanker gesteld. Meestal zijn die mannen tussen…
Beroerte; (apoplexie) wat is het eigenlijk?Een beroerte wordt veroorzaakt door het barsten van een slagadertje in de hersenen. Dit is meestal het gevolg van een te…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.