Disciplines (professionals) die betrokken zijn bij Parkinson
Parkinson is een complex ziektebeeld en vraagt om een multidisciplinaire benadering. Als patient kun je met veel verschillende disciplines (professionals) in aanraking komen. Een aantal van deze disciplines en wat zij globaal doen staat hieronder beschreven.
Huisarts
De patiënt komt met klachten bij de huisarts, deze zal de patiënt onderzoeken en misschien een diagnose stellen. De echte bevestiging zal altijd nog door een neuroloog gegeven moeten worden. Als de ziekte zich in een vergevorderd stadium bevind zal de huisarts geregeld op huisbezoek komen.
Specialist (Neuroloog)
De diagnose wordt gesteld door de neuroloog, deze zal uitsluiten of het parkinson is of dat er een andere ziekte aan de klachten ten grondslag ligt.
De verdere behandeling met medicatie zal ook door de neuroloog gebeuren en niet door de huisarts omdat de neuroloog doorgaans meer ervaring op het gebied van parkinson heeft.
Chirurg
Een klein aantal mensen is te helpen door middel van een operatie. Er wordt door middel van een gaatje in de schedel een elektrode op een bepaald gebied van de hersenen gedaan. Dit gebied wordt dan uitgeschakeld. Dit is echter alleen voor mensen waarbij de medicatie niet meer helpt of veel last hebben van de bijwerkingen van de medicatie.
Logopedist
Als het spreken of slikken moeilijk wordt voor de patiënt kan samen met een logopediste worden bekeken waar de problemen liggen. Er zal een oefenschema worden opgesteld waarin de patiënt zelf kan oefenen met ademhaling, ontspanning en uitspraak.
Ergotherapeut
Huishoudelijke taken kunnen op den duur moeilijker gaan worden. De huishoudelijke handelingen kunnen geoefend worden en er kan een advies gegeven worden over de mogelijke oplossingen die binnen het huis gemaakt kunnen worden.
Fysiotherapeut
Door zelf regelmatig te oefenen worden alledaagse handelingen die moeilijker gaan verbeterd.
Oefeningen die gedaan worden zullen voornamelijk te maken hebben met het lopen, de lichaamshouding en het behoud van de functies van armen en benen. Samen met de fysiotherapeut wordt er een oefenschema opgesteld.
Verpleegkundige
Met een specialistische verpleegkundige worden alle problemen die bij de ziekte kunnen komen kijken besproken indien relevant. Zo kan het zijn dat de patiënt incontinent is geworden en hier een passende interventie voor gezocht moet worden.
Bewegingsagoog
Een bewegingsagoog besteed aandacht aan houdings- en bewegingsvaardigheden door middel van sport en bewegingsactiviteiten. Doel hiervan is het leren omgaan met belasting en belastbaarheid. Door middel van trainingstherapie, conditietraining, zwemmen, valtraining en sport kan dit bereikt worden.
Maatschappelijk werker
Het verwerkingsproces en het verlies van de gezondheid kan met een maatschappelijk werker besproken worden. Ook voor de naaste familie kunnen deze gesprekken nuttig zijn. Als op een gegeven moment werken niet meer kan of andere dagbestedingen uitvallen als gevolg van de ziekte kan een maatschappelijk werker helpen bij het vinden van een zinvolle dagbesteding.