Disciplines (professionals) die betrokken zijn bij Parkinson

Disciplines (professionals) die betrokken zijn bij Parkinson Parkinson is een complex ziektebeeld en vraagt om een multidisciplinaire benadering. Als patient kun je met veel verschillende disciplines (professionals) in aanraking komen. Een aantal van deze disciplines en wat zij globaal doen staat hieronder beschreven.

Huisarts

De patiënt komt met klachten bij de huisarts, deze zal de patiënt onderzoeken en misschien een diagnose stellen. De echte bevestiging zal altijd nog door een neuroloog gegeven moeten worden. Als de ziekte zich in een vergevorderd stadium bevind zal de huisarts geregeld op huisbezoek komen.

Specialist (Neuroloog)

De diagnose wordt gesteld door de neuroloog, deze zal uitsluiten of het parkinson is of dat er een andere ziekte aan de klachten ten grondslag ligt.
De verdere behandeling met medicatie zal ook door de neuroloog gebeuren en niet door de huisarts omdat de neuroloog doorgaans meer ervaring op het gebied van parkinson heeft.

Chirurg

Een klein aantal mensen is te helpen door middel van een operatie. Er wordt door middel van een gaatje in de schedel een elektrode op een bepaald gebied van de hersenen gedaan. Dit gebied wordt dan uitgeschakeld. Dit is echter alleen voor mensen waarbij de medicatie niet meer helpt of veel last hebben van de bijwerkingen van de medicatie.

Logopedist

Als het spreken of slikken moeilijk wordt voor de patiënt kan samen met een logopediste worden bekeken waar de problemen liggen. Er zal een oefenschema worden opgesteld waarin de patiënt zelf kan oefenen met ademhaling, ontspanning en uitspraak.

Ergotherapeut

Huishoudelijke taken kunnen op den duur moeilijker gaan worden. De huishoudelijke handelingen kunnen geoefend worden en er kan een advies gegeven worden over de mogelijke oplossingen die binnen het huis gemaakt kunnen worden.

Fysiotherapeut

Door zelf regelmatig te oefenen worden alledaagse handelingen die moeilijker gaan verbeterd.
Oefeningen die gedaan worden zullen voornamelijk te maken hebben met het lopen, de lichaamshouding en het behoud van de functies van armen en benen. Samen met de fysiotherapeut wordt er een oefenschema opgesteld.

Verpleegkundige

Met een specialistische verpleegkundige worden alle problemen die bij de ziekte kunnen komen kijken besproken indien relevant. Zo kan het zijn dat de patiënt incontinent is geworden en hier een passende interventie voor gezocht moet worden.

Bewegingsagoog

Een bewegingsagoog besteed aandacht aan houdings- en bewegingsvaardigheden door middel van sport en bewegingsactiviteiten. Doel hiervan is het leren omgaan met belasting en belastbaarheid. Door middel van trainingstherapie, conditietraining, zwemmen, valtraining en sport kan dit bereikt worden.

Maatschappelijk werker

Het verwerkingsproces en het verlies van de gezondheid kan met een maatschappelijk werker besproken worden. Ook voor de naaste familie kunnen deze gesprekken nuttig zijn. Als op een gegeven moment werken niet meer kan of andere dagbestedingen uitvallen als gevolg van de ziekte kan een maatschappelijk werker helpen bij het vinden van een zinvolle dagbesteding.
© 2007 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkinson: de geschiedenisDe ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel, het is daarom ook geen zeldzame zi…
Grotere kans op parkinson door zuivel met laag vetgehalteGrotere kans op parkinson door zuivel met laag vetgehalteWat is de relatie tussen zuivel en de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt er een verhoogde kans bij de…
Ziekte van Parkinson: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Parkinson: symptomen, diagnose en behandelingBij de ziekte van Parkinson sterven cellen in de hersenen af. Het gaat om cellen die de stof dopamine aanmaken die onmis…
De Ziekte van ParkinsonDe Ziekte van ParkinsonBij de ziekte van Parkinson sterven er bepaalde cellen af in de hersenen. Bij ieder mens maken de hersenen de stof 'dopa…

Systemische Lupus erythematodes (SLE)Systemische Lupus erythematodes (SLE)Systemische Lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuun ziekte met een afwisselend verloop. Het kan mild, maar soms ook…
Parkinsonpatienten: het belang van juiste medicatietijdstipParkinsonpatienten: het belang van juiste medicatietijdstipVoor patienten met de ziekte van Parkinson is het heel belangrijk dat zij hun medicatie op precies de juiste tijd krijge…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.