Reizen met reisziekte
De definitie van reizen is: vrijwillige verplaatsing naar ergens anders als waar je bent. Reizen betekent letterlijk in beweging zijn. De meeste mensen hebben geen enkel probleem om van punt A naar punt B te reizen. Deze mensen stappen gemakkelijk in de auto, trein, boot of het vliegtuig. Er is echter een groep mensen die niet tegen reizen kan. Sommige mensen kunnen niet tegen autorijden, anderen worden ziek op een boot en weer anderen kunnen niet tegen vliegen. Deze mensen hebben reisziekte.
Reisziekte
Reisziekte is eigenlijk een bewegingsziekte. Men heeft het over wagenziekte wanneer iemand ziek wordt in een auto, vliegziekte in een vliegtuig en zeeziekte op een schip. De algemene naam is reisziekte of bewegingsziekte. Bewegingsziekten komen niet alleen voor in de auto. Vliegen, rijden of varen kan mensen zo ziek maken dat ze uitgeput zijn wanneer ze eindelijk ergens aankomen. Je kunt je voorstellen dat mensen met bewegingsziekte liever niet op vakantie gaan. Toch is het mogelijk om met bepaalde kennis en de juiste voorbereiding, net zoveel van het reizen te genieten als een ander.
Wie krijgt er bewegingsziekte?
Bewegingsziekte is niet gerelateerd aan welke factor dan ook. Er zijn geen erfelijkheidsfactoren, geslachtsfactoren of leeftijdsfactoren. Hoewel kinderen tussen drie en twaalf jaar er het meest last van hebben, kan het op elke leeftijd voorkomen. Ook de levenswijze heeft niets te maken met het krijgen van bewegingsziekte. Het is een bewegingsziekte omdat men ziek kan worden van welke beweging dan ook. Het zitten op de rug van een paard, kameel of olifant kan al zorgen dat iemand ziek wordt. Ook in de achtbaan of andere kermisattractie kan men ziek worden, net als in een snelle lift. Daarom is bewegingsziekte een betere naam dan reisziekte. Het is overigens niet gezegd, dat mensen die ziek worden van het een, ook ziek worden van het ander. Het is mogelijk om over bewegingsziekte heen te groeien, maar dat is geen regel. De symptomen zijn:
- Misselijkheid
- Braken
- Vergrote speekselproductie
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Zweten
- Bleekheid
Evenwichtsorgaan
De ziekte doet zich voor wanneer de hersenen tegenstrijdige boodschappen ontvangen. Aan de ene kant krijgen de hersenen de boodschap dat we stilzitten doordat we naar de binnenkant van een voertuig kijken. Aan de andere kant krijgen de hersenen een boodschap van het evenwichtsorgaan, dat in het binnenoor zit en bestaat uit een vloeistof, dat we in beweging zijn. Door deze tegenstrijdige boodschappen worden mensen met bewegingsziekte ziek. Je zult denken dat als je naar buiten kijkt tijdens het reizen, dat het probleem dan opgelost is. Zo simpel is het helaas niet. Het is tijdens het reizen belangrijk dat je evenwichtsorgaan dezelfde beweging waarneemt als je ogen. Wanneer je in een vliegtuig zit, kun je wel naar buiten kijken maar de beweging die je evenwichtsorgaan waarneemt is niet dezelfde als die je ogen zien. Toch kan het wel enigszins helpen wanneer je tijdens het reizen naar buiten kijkt.
Andere hypothese
Er is een nog een andere
hypothese over bewegingsziekte. Een
hypothese is een idee waarvan nog bewezen moet worden dat het juist is. Deze
hypothese meent dat in de meeste gevallen van bewegingsziekte een overschot aan
histamine in het lichaam zit.
Histamine is een stof die onder andere als signaalstof tussen de contactplaatsen in het zenuwstelsel werkzaam is.
Rijden
De bestuurder van een auto heeft veel minder last van wagenziekte. De oorzaak hiervan is dat de chauffeur precies weet wat er gaat gebeuren. De bestuurder ziet de horizon en de aankomende kuilen of hellingen. Het beste is om voor in de auto te zitten bij wagenziekte. Als een kind te jong is om voorin te zitten, laat het dan op een verhoging achterin bij het raam zitten. Lezen en spelletjes waarbij naar beneden gekeken moet worden zijn geen goed idee. Spelletjes als ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of andere spelletjes waarbij je naar buiten moet kijken, helpen vaak wel. Zingen kan de aandacht van het misselijke gevoel even afleiden. Laat in ieder geval het raam een stukje open voor frisse lucht en neem geen sterk ruikende etenswaren mee.
Varen
Hoe groter de boot, des te minder last van zeeziekte je hebt. Zolang je buiten in de frisse lucht bent en de horizon in het oog houdt, heb je minder last. Het beste is om ergens in het midden van het schip te blijven zodat de beweging minimaal is. Gaan zitten of liggen met je ogen dicht wil ook nog wel eens helpen. Op een kleine boot, waar de bewegingen veel groter zijn en de golfslag veel steiler heb je het meeste last van zeeziekte. Blijf zoveel mogelijk buiten, want dan kun je je het beste voorbereiden op de komende golven.
Vliegen
Vliegziekte wordt meestal veroorzaakt door turbulentie. De beste plek in een vliegtuig voor iemand met vliegziekte is boven de vleugel. Daar is het vliegtuig het stabielst. Zet je stoel naar achteren, sluit je ogen, luister naar muziek en probeer zo min mogelijk te denken aan waar je bent. Probeer je te ontspannen en eet voordat je het vliegtuig in stapt geen zware maaltijd. Drink ook geen alcohol. De gevolgen van te zwaar tafelen en alcohol drinken, zal je zorgen alleen maar groter maken, in welk voertuig je je ook bevindt.
Voorkomen van reisziekte
Voor je op reis gaat is een bezoek aan je arts geen overbodige luxe. Deze kan je adviseren over welke medicamenten het beste zijn in jouw geval. Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Er zijn medicijnen die ontspannen bij krampen en spasmes en er zijn medicijnen die het
histaminegehalte in het lichaam verlagen. Het beste is om de medicijnen een half uur tot twee uur voor de reis in te nemen, op de bijsluiter vind je de juiste manier van innemen. Wanneer een reis lang duurt, kan de arts een pleister met een werkzame stof voorschrijven die je achter je oor moet plakken. Bij medicijngebruik is het raadzaam om altijd de bijsluiter te lezen voor gebruik. Meestal mag je niet meer autorijden wanneer je dit soort medicijnen gebruikt hebt.
Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding bestaat onder andere uit het goed zorgen voor jezelf voor je op weg gaat. Zorg ervoor dat je uitgerust en fit bent. Eet geen zware maaltijden en drink geen alcohol voor de reis. Onderweg kun je beter kleine porties eten. Kijk ook altijd waar je gaat zitten. Waarschuw bij het
inchecken de baliemedewerker en vraag om een plek boven de vleugel. Of beter nog,
check online in en zet je plaats boven de vleugel al vast. Ga in de auto voorin zitten en als het mogelijk is rijdt dan liever zelf. Op een schip wil je buiten, ergens in het midden plaatsnemen.
Kinderen en bewegingsziekte
Zorg dat je kinderen genoeg afleiding hebben wanneer je ze meeneemt op reis, zeker als ze last hebben van bewegingsziekte. Ga met kinderen naar een arts voordat je op reis gaat. Probeer er met kinderen alles aan te doen om te zorgen dat zij zo weinig mogelijk last hebben van de bewegingsziekte. Het is al erg genoeg en een trauma tegen reizen is zo ontwikkeld. Terwijl ze er vaak op latere leeftijd overheen groeien. Aangezien het evenwichtsorgaan bij kinderen nog niet helemaal naar behoren werkt, hebben ze er vaker last van dan volwassenen.
Natuurlijke middelen
Kamille- en pepermuntthee bevorderen ontspanning, daardoor helpen ze wanneer je bewegingsziekte verergert door teveel onrust. Ook esoterische oliën van pepermunt en lavendel kunnen je helpen ontspannen. Lees ook hier weer eerst de bijsluiter. Gember is een remedie, uit de oude doos, tegen bewegingsziekte. Je kunt het als thee drinken of in een capsule innemen, maar ook gemberkoekjes kunnen helpen. Niet teveel koekjes, anders is je maag weer te vol.