Hoest: moet je ermee naar de huisarts?
Hoest. Het kan een licht verkoudheidje zijn, maar in zeldzamere gevallen een signaal van ontstekingen aan keel of zelfs longen. Hoe weet je hoe erg het is, en wat moet je ermee? Dan maar de dokter bellen. In een jaar nemen we liefst 2,7 miljoen keer contact op met de huisarts als we met hoestklachten kampen. Maar volgens onderzoek is dat driekwart van de keren onnodig! Hoe en wat? Lees verder.
Hoest. Het kan lichte klachten geven, maar ook bijna slopend zijn. Hoest kan een licht verkoudheidje betekenen, maar in veel zeldzamere gevallen ook een signaal van dieper gelegen ontstekingen aan keel of zelfs longen zijn. De ene keer is bezoek aan de huisarts broodnodig, de andere keer gaat het wel over. Wat dus te doen als je hoest? Gewoon afwachten of toch maar even de huisarts bellen?
2,7 miljoen keer met hoest naar de huisarts
Elk jaar nemen we maar liefst 2,7 miljoen keer contact op met de huisarts vanwege hoest. Maar hoe vaak is dat nou echt nodig?Het antwoord op deze vraag zal je verrassen. In driekwart ofwel 76% van de gevallen blijkt het niet noodzakelijk te zijn om een arts te raadplegen. Je kunt dan met goede zorg voor jezelf volstaan. Dat betekent dat we ons in de praktijk heel wat huisartsbezoekjes zouden kunnen besparen. Want hoesten is vanwege al die gevallen waarin we min of meer onterecht met de huisarts bellen of langsgaan, de voornaamste klacht in de huisartspraktijk die we ook zelf hadden kunnen oplossen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk’ van het NIVEL.
2 tot 6 weken aan het hoesten
Om aan dat onderzoeksresultaat te komen, analyseerde het NIVEL de praktijkgegevens van huisartsen voor een hele lijst van 55 klachten en aandoeningen die vallen onder zogenaamde 'zelfzorgklachten. Dat zijn dus de gezondheidsproblemen waarbij je volgens een groep van huisartsen en apothekers meestal met zelfzorg kunt volstaan. Wat hierbij ook nog opmerkelijk is, is dat de standaard voor huisartsen bij hoestklachten in principe uitgaat van afwachten. De hoestklachten gaan namelijk gewoonlijk vanzelf weer over. Alleen kan dat wel twee tot tot liefst zes weken duren.Geduld is een schone zaak?
Tip: apotheekkosten vermijden
Iets dat weinig mensen weten: bij geneesmiddelen op recept betaal je doorgaans in elk geval de eerste keer apotheekkosten, die boven de elf euro liggen bij het schrijven van dit artikel. Het gevolg is dat de kosten voor receptgeneesmiddelen voor mensen die niet chronisch ziek zijn en dus het hele jaar onder het eigen risico vallen, hoger kunnen uitpakken dan de kosten van een zelfzorggeneesmiddel. Voor mensen die veel of dure medicijnen nodig hebben, gaat dit verhaal natuurlijk niet op. Zij kunnen na het opmaken van het eigen risico, (eindelijk) gratis de benodigde geneesmiddelen op doktersrecept gebruiken.
Onzekerheid troef
Waarom gaan we naar de huisarts met hoestproblemen? Juist omdat we niet goed weten hoe erg het is. De belangrijkste reden voor huisartsbezoek is 'onzekerheid over de ernst van de aandoening'. Dit is gebleken uit onderzoek van Synovate in 2011 in opdracht van Zelfzorg.nl.
Zelfzorg.nl is een website die eenvoudige gezondheidsklachten toelicht en mensen algemene informatie geeft over dat wat je het beste kunt doen. Wat hoesten betreft, legt de site uit wat het verschil is tussen vastzittende hoest en prikkelhoest, wat je zelf kunt doen aan hoestklachten én wanneer je toch maar een huisarts moet raadplegen.
1,5 miljoen recepten
Ondanks dat afwachtende huisartsenbeleid, schreven huisartsen in een representatief jaar liefst bijna 1,5 miljoen recepten voor een geneesmiddel uit aan mensen met hoestklachten. Dat blijkt uit het NIVEL-onderzoek. Dan gaat het vooral om middelen zoals noscapine en codeïne,die de hoestprikkel verzachten. Echter, hoestdempende geneesmiddelen kun je vaak ook zonder recept halen bij apotheker en drogist. Nu is het wel zo dat je zulke zelfzorggeneesmiddelen zelf moet betalen. Dan nog is er vaak geen verschil met een geneesmiddel op recept qua kosten, omdat je met het verplichte eigen risico voor geneesmiddelen en medische hulp zit. Weliswaar zijn de kosten van bezoek aan de huisarts uitgezonderd van dat eigen risico, de eerste paar honderd euro kosten aan geneesmiddelen zijn voor eigen rekening. Vandaar dat je al snel je voorgeschreven medicatie helemaal zelf bekostigt.
Het onderzoek: wie en wat?
Zelfzorg.nl behoort onder de verantwoordelijkheid van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Tot dit assortiment behoren zowel de reguliere zelfzorggeneesmiddelen als de homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen. Ook gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten én zelfzorgproducten die onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen vallen, worden door de leden van Neprofarm op de markt gebracht.